Internet, Svijet

Srijeda, 19.09.2012.

Tagovi: Pakistan, islam, YouTube

  • 14:05

PROSVJEDI DILJEM MUSLIMANSKOG SVIJETA

Zbog protuislamskog filma blokiran YouTube u Pakistanu

Nekoliko tisuća libanonskih prosvjednika je, izvikujući »Smrt Americi, smrt Izraelu« prošetalo južnim šijitskim predgrađem Bejruta, demonstrirajući protiv filma snimljenog u SAD-u u kojemu se vrijeđa i ismijava prorok Muhamed

Piše: HINA

ISLAMABAD Pakistanski premijer Raja Pervez Ashraf u ponedjeljak je naredio blokiranje YouTubea zbog video uratka u SAD-u koji ismijava proroka Muhameda što je izazvalo žestoke prosvjede diljem muslimanskog svijeta.

Premijer je tu odluku donio nekoliko sati nakon što je policija morala pucnjevima u zrak i suzavcem rastjerati gomilu okupljenu ispred američkog veleposlanstva u Karačiju. Ured premijera je priopćio da je ministarstvu informiranja dat naputak da se zbog tog uvredljivog filma YouTube blokira.

»Ta je odluka donesena nakon što se YouTube oglušio na savjet pakistanske vlade da sa svoje stranice ukloni taj uvredljivi i bogohulni materijal«, stoji u priopćenju Ashrafovog ureda.

Tijekom vikenda su zbog filma »Nevinost muslimana« izbili prosvjedi u više pakistanskih gradova, uključujući Lahore i Islamabad.

Nekoliko tisuća libanonskih prosvjednika je, izvikujući »Smrt Americi, smrt Izraelu« prošetalo južnim šijitskim predgrađem Bejruta, demonstrirajući protiv filma snimljenog u SAD-u u kojemu se vrijeđa i ismijava prorok Muhamed.

»Čuj nas Ameriko – ne vrijeđaj našega proroka«, izvikivali su demonstranti, okupljeni na poziv vođe šijitske muslimanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha.

Mirni prosvjed, koji je uslijedio nakon vikenda ispunjenog nasiljem u brojnim arapskim glavnim gradovima, a u nekima od njih su napadnute i zgrade američkog veleposlanstva, odvijao se daleko od američke misije koja se nalazi u sjeveroistočnom predgrađu Bejruta.

Demonstracije su uslijedile nakon završetka trodnevnog posjeta Libanonu pape Benedikta XVI. koji je putovanje iskoristio kako bi pozvao na izmirenje među muslimanima i kršćanima.

Izvor: Novi list