Film, Hrvatska, Politika

Subota, 16.05.2009.

Tagovi: Branimir Glavaš, animirani filmovi

  • 09:33

Zeko ratuje, odlazi iz Hrvatske, kao Glavaš

U novoj verziji popularne pjesme zeko i potočić postaju metafore koje gledatelju šalju jasnu političku poruku

Zeko iz jedne od najpoznatijih hrvatskih pjesama za djecu “Zeko i potočić” nije više tužni lik koji su obožavale i zbog kojeg su plakale generacije djece.

U animiranoj verziji legendarne pjesme Branka Mihaljevića zeko je Hrvat koji se s oružjem u ruci bori u Domovinskom ratu, a potočić je simbol Hrvatske. Razočaran stanjem u svojoj domovini, na kraju filma zeko otplovljava potočićem i zajedno s prijateljima napušta Hrvatsku. Film je, zapravo, šestominutni presjek posljednjih 55 godina hrvatske povijesti.

- Pozdravljam prijatelja Glavaša, ma gdje bio! - poručio je scenarist filma Marijo Mihaljević u četvrtak navečer uoči konferencije za novinare na kojoj je predstavljen “Zeko i potočić”. Ali, i bez njegovih riječi analogija sa sudbinom odbjegloga generala Branimira Glavaša više je nego jasna. Nitko iz autorskog tima filma ne želi, međutim, potvrditi da ih je inspirirala upravo Glavaševa životna priča.

Redatelj Milan Blažeković, dobitnik brojnih nagrada, autor dvadesetak animiranih filmova, među kojima i “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića”, kaže: - Sve je prepoznatljivo i jasno. Djeca će itekako dobro shvatiti poruku.

Jedino Glavašev župan Krešimir Bubalo ne dvoji da se iza lika zeke krije Branimir Glavaš.

- Film nije kontroverzan. Kad je riječ o zeki, mogu samo reći da je zeko otišao, ali i da će se vratiti - rekao je Bubalo.

Izvor: Jutarnji list