monitor home | indeks | « prije | poslije » | e-mail



STRES SE ZOVE ALEJANDRO ILI SRETNA NOVA GODINA

" Real man knows what a woman wants when he see's her", pjeva Alicia Keys. Jelka u dnevnom boravku svijetli plavim lampicama. Osjećam miris doma. To je upravo ono što želim u životu, imati dom, ići doma, kupiti za dom, osjećati se k'o doma…Alicia zna prepoznati pravog muškarca, koji zna prepoznati pravu ženu.
-Jesi li ti ikad osjetila pravu kemiju prema nekom muškarcu? - pita Darkova mama. - Da. Osjećam ju i danas. Kad ga vidim, presijeca me u pleksusu.- otpijem kave. Darko me iz prve pita za pravog. Bocne me u trbuhu. Udahnem zraka i popijem čaj od mješavine različitog bilja. Stres i nervoza vladaju mojim tijelom. .
- I, što sad s nama?- pita. .
Gledam jumbo plakat pokraj kojeg prolazimo biciklima. U glavi nema misli, dlanovi se znoje, osjećam se tupo. Mislim na dane iz Francuske, kad sam se budila u krevetu i gledala kroz prozor jumbo plakat na kojem je pisalo "BINGO!", osjećala miris kave koju je donosio iz kuhinje. - Možemo biti prijatelji.- kažem i odmah znam da sam pogriješila, ali naprosto još uvijek osjećam miris kave. .
Alicia masira korijen kose zgodnom muškarcu njenog života. .
- Prestani mi dirati kosu, poslije će mi biti čudna.- kaže nervozno. Ležimo u mraku, radij bih da ode kući jer me nervira njegova površnost. Naslonim se na lakat, gledam u njegovo lice, razmišljam o rečenicama kao: "Volim te jer mi je divan način na koji pričaš, i onu Singerovu priču koju si mi ispričao o Židovima homoseksualcima. Lijepa su mi tvoja usta, kako ih oblikuješ i tvoj miris…" On priča nešto potpuno dosadno i ton njegovog glasa je dosadan. Pljunem ga u oko. .
- Plakao sam kad me ostavila djevojka.- kaže Nikola dok sam prepričavala 31.12.2002. kako je to bila mreža loših događaja koji su se množili. Paralelno sam pokušavala uskladiti osjećaje prijateljice i njenog prekida sa osjećajima virtualnog čovjeka koji me šamarao lošim riječima, teškim rečenicama, labirintima, kao da me kažnjava zbog toga što postojim. Telefon nije prestajao zvoniti. Trošila sam energiju na liječenje rana drugih ljudi, koji to nisu prihvaćali. Alicin muškarac trči i pomaže starijoj gospođi oko punih vreća hrane. .
- Tvoja jedna rečenica me boli kao tebe mojih pet.- kaže On. .
Osjetim da mi je odjednom sve jasno "I can be with another girl, but all I can tihink is you" rekao bi mi Mark Anthony, da nije On na telefonu. Tlak mi se penje do visine njegovog visokog tlaka, koji spominje i rabi kao jedno od svojih oružja. .
- Zašto forsiraš naše prijateljstvo?- pita On, ali osjetim onaj ton u glasu. .
- A što bi ti da ja forsiram? - pitam čučeći u wc-u "Sport Billyja". Ponoć je prošla, Nova godina, muzika trešti, svi su pijani, a prijateljica sjedi na žutoj plastici, loše joj je. Ustane se i pojuri prema školjci. .
- Ispovraćaj ga ! Bit će ti lakše, izbaci tu jebenu gnjidu van iz sebe, ionako toga nije vrijedan…- utišam glas. .
Vratim se do šanka. Valentina popravi bordo majicu, povuče ju dolje tako da su mi ramena opet vani. Naručim vodku. Tip na šanku stoji kraj mene i gleda mi ramena. Pogled mu je u toj ravnini. - Imam štikle pa ti pogled doseže do ramena? - pitam. .
- Imaš super tijelo, a i pametna si.- kaže, računajući obim grudi, struka i bokova, te dužinu nogu. - Kako znaš da sam pametna? - pitam. .
- Čitam, gledam i znam.- kaže. .
Priđe mi kao iz hip-hop spotova, pogledom vrućeg jebača sa pješčane plaže, i poljubi mi rame. Napunim usta vodom iz čaše, kraj vodke, i ispljunem mu ju za vrat. Odmakne se panično, stane brisati vrat i prsa. .
- Ti si luda!- urla. .
- Važno je da si ti normalan.- kažem hladno. .
Gledam ga i, naravno, hranim si ego. Prilazim sestri i Žaklini koje čagaju, zabavljaju se ludo kao da im je zadnji put u životu. Pridružuje nam se prijateljica iz vecea i dajemo sve od sebe. Zaletim se iz daljine i zavrtim se na štangi, plešem uz šank, a ostatak djevojčadi u bircu skoči na stolove i zapleše razne erotske R&B pokrete. Plešem uz Madonin spot na velikom ekranu i razbijem čašu, neki tipovi učine isto, muzika trešti, otvaram usta "I am maby young but I know what to say…Papa don't prich, I am in love with him….I made up my mind I am keeping my baby…".
Stižu poruke na mobitel, znojim se, duboko dišem i ispijam vodku na šanku: "Sretna Nova, želim ti puno ljubavi…".
Alicia stoji u telefonskoj govornici i kiša lijeva, mali dječak prilazi tužan sa kišobranom. Ona je puna razumijevanja. .
Thompson mi rasturi koncentraciju, popijem vodku do kraja i pokupim curke, jer vrijeme je da odemo do "Hemingwaya"..
- Thompson nije neki pjevač, ali me njegovi tekstovi pogode. - kaže mi susjed iz Vukovara, kad smo pričali o tome da je najvažnije sačuvati živu glavu, kojoj kasnije treba puno toga. .
Alicia svira klavir nasred kvarta. .
- Insomnia, ajde pleši!- kaže mi Žaklina, povuče za ruku. Pridružim joj se na prostranom podiju ispred šanka u "Hemingweyu". Plešem, previjam se, radim zvijezdu u štiklama, dva premeta preko glave i nabijem komplekse Blanki Bukač (glumici). .
- Super izgledaš, skoro te nisam prepoznala!- kaže. .
- Da, žena sa tisuću lica.- kažem, a znam da joj ne lažem. .
Alicia grli svog muškarca jer je došao nadrkan sa posla. Ona ima razumijevanja. .
Prilazi mi neki tip i pleše uz mene, on kuži kaj trebam, pa mu ruke klize s bokova prema dupetu. - Hej, ti si čuo za intiman prostor?- pitam. Odviše je pijan i loš da postupim drugačije. .
- Ne - kaže i miriši mi kosu. .
- Onda odruči.- kažem. Ispružim ruku između njega i sebe. .
Sjednemo u auto, krenemo kući jer već je novogodišnjih 7 A.M. i nama se strašno spava, a neke od nas imaju i djecu. .
- Okej cure, imam li ja kugu, a nisam ju primijetila, ili samo upoznajem budale?- pitam da provjerim je li večer bila dobra. .
- Pa onaj sa crvenom kravatom nije bio loš.- kaže sestra. .
- Da, taj je bio zalijepljen za onu sekretaricu, koja je ljupka i prokleto dosadno izgleda.- kažem. - Naravno, pitam se što bi s takvim tamo muškarcima?- kaže Žaklina. .
Prasnemo u smijeh. Mislim o tome da sam polimorfno perverzna. .
- Večer je zaista bila krasna, mislim, fakat sam se super provela kao nikad do sad, i bez obzira na muškarce.- kažem. Sjetim se jednog fotografa koji me želio fotografirati jer je mislio kako sam seksi, bez obzira što se činim nespretnom. .
Alicia sjedi za pijanom i kamera snima gro plan njenog lica koji se penje prema ptičjoj perspektivi, onda odlazi u nebo. Moram se vratiti na Zemlju. .
Blijedi li ljubav? Je li ona onda postoji? Hoće li mi ova godina biti sretna i vesela kao i proslava? Hoće li mi cijele godine uvaljivati oni s kojima ću imati Kafkina proživljavanja ličnosti, pitam se. Volim spot Alicie Keyes, možda ponovo ove godine počnem uživati u ljudima, zaista vjerujem u to, da, kažem tati koji prebaci na prvi program i nastavi gledati film Woddy Allena. .

  Copyright © Internet Monitor 2001.