Istraživanje: Jedite maslac, sir i meso i živjet ćete dulje - Monitor.hr
30.08.2017. (11:19)

Masti život znače

Istraživanje: Jedite maslac, sir i meso i živjet ćete dulje

Rezultati velikog istraživanja kanadskih znanstvenika pokazalo je da su ljudi koji su izbacili masnoće iz prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso. Prehrana bazirana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih, a među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine rizik od preuranjene smrti bio je veći za 28%. Novi list, Telegraph


Slične vijesti

25.10.2017. (09:55)

Na suhom

Kad ti geopolitika pokvari slatko: Zbog skupog maslaca poskupjet će i kolači

Veliki pad u proizvodnji mlijeka u Europi odrazio se na manjak maslaca, a manjak na cijenu maslaca koji sada košta 60% više nego prije godinu dana. Independent piše da bi u Francuskoj u predbožićno vrijeme moglo doći do nedostatka kolača i ostalih proizvoda za koje je potreban maslac, a da će ono što bude proizvedeno biti skupo. I u Hrvatskoj je slično – 250 grama maslaca košta oko 25 kuna. Do ovoga je došlo jer je uveden ruski embargo, EU je potom ukinula mljekarske kvote pa je mlijeka bilo na sve strane, cijena mu pala pa su mnoge farme propale, a onda se još pojavili i Kinezi koji su pokupovali zalihe jer su odjednom zavoljeli maslac… TheLocal.fr

10.10.2017. (10:10)

Preveliki luksuz

Cijena maslaca otkriva duboke probleme u društvu

Prije dvije godine pakiranje od 250 grama maslaca mogli ste kupiti za 13 kuna. Prošle godine u ovo vrijeme za 17, a sada je već 27 kuna. Dakle kilogram sada stoji više od 100 kn. Rast cijene ukazuje na promjenu odnosa ponude i potražnje, upozorava udruga Croatiastočar. No zbog visoke cijene već je počela padati potrošnja maslaca, proizvoda koji navodno ima veze sa dugovječnosti.

25.09.2017. (08:11)

Vratit ćemo se na kruh u mast

Maslac jako poskupio, zašto?

Maslac je u ovo doba lani, u prosjeku, koštao 16 do 18 kuna, često ga je bilo na akcijama za 11 kuna, da bi u međuvremenu poskupio, dosegnuvši astronomskih dvadesetak, do čak 24 kune za 250 grama, a do Božića će biti i skuplji. Francuski pekari situaciju s maslacem nazivaju “velikom krizom”, na europskom veleprodajnom tržištu unazad godine dana poskupio je čak 190 posto, s 2.500 dolara po toni na 7.300 dolara. Razlozi: manjak mlijeka na tržištu, uzrokovan ruskim embargom iz 2014. godine, ukidanje mljekarskih kvota godinu kasnije, povećana potrošnja u Kini, SAD-u i arapskim državama, istraživanje liječnika i nutricionista koji su utvrdili da maslac ipak nije nezdrav… Novi list

05.08.2017. (21:00)

Zakoni tržišta

Cijena maslaca u Europi udvostručila se u posljednjih 12 mjeseci

Cijena maslaca u Zapadnoj Europi udvostručila se u posljednjih 12 mjeseci i dosegla 7.212 dolara za tonu. Krizu oko moguće nestašice maslaca FAO je najavljivao još u travnju kada je i Financial Times upozoravao na tržišne poremećaje koji su se dogodili u posljednjih par godina. Osobito kada je administracija EU odlučila ukinuti kvote za mlijeko koje su propisivale koliko svaka zemlja može proizvesti mlijeka, a samim tim i ostalih mliječnih proizvoda. Prema podacima Croatiastočara, Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji mlijeka (domaćeg je oko 60 posto), a ni maslaca. Godišnja potrošnja maslaca je oko 4500 tona, od čega je uvoz gotovo 2000 tona s tendencijom rasta. Za razliku od ostatka europskih zemalja gdje je godinama trend povećanja potrošnje, Hrvati mažu i miješaju u kolače oko 30 posto manje maslaca. Jutarnji

22.09.2016. (09:48)

Maslac ili margarin: što odabrati i u kojoj količini?

30.06.2016. (20:55)

Masno je slasno

Maslac u prehrani puno bolji izbor od šećera i škroba

Opsežno istraživanje provedeno u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazalo je da umjerena konzumacija maslaca ne dovodi do kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara ili dijabetesa te da je ta namirnica bespotrebno demonizirana. Gore su od nje šećer i škrob, kažu znanstvenici, koji su izravno povezani s tim bolestima. Sudionici su dnevno prosječno konzumirali oko jednu jušnu žlicu maslaca. Slobodna

20.02.2016. (11:53)

Organski maslac gotov za 5 minuta

11.02.2016. (16:17)

O maslacu, ili povratak “otpisanih” masti

12.08.2015. (13:45)

Zašto je maslac dobar, a margarin opasan?