Jutarnji list
9.3.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Jutarnji list objavljuje biografiju Milana Vukovića iz 1959., 1961. i 1999. godine
Vuković je 1999. prešutio ono što je isticao 1961. godine - članstvo u SKJ i oca partizana.

Slučaj Glumina
Marko Marčinko pušten iz pritvora.

Televizija: Nakon što je 15. prosinca 1998. donesen Kodeks o radu
Imenovano Povjerenstvo za primjenu Kodeksa o ponašanju zaposlenika HRT-a.

Izumitelj Megamina zatražio najam pogona osječke Teine
Megamin će se ipak proizvoditi u Osijeku?

Intervju: Branko Primužak, bivši šef SIS-a i predsjednik stambene komisije Ministarstva obrane
Generali Tolj, Zagorec, Rojs, Crnjac i Kakarigi stanove nisu dobili od mene nego od Šuška

Smijenjeni predsjednik Suda časti Miroslav Tesla, stopostotni invalid, optužuje čelnike svoje organizacije
Liović, Jurković i Perković su financijskim malverzacijama teško oštetili Hvidru.

Hrvatska jučer u Strasbourgu pristupila Socijalnoj povelji Vijeća Europe
Što propisuje Europska socijalna povelja.

Mate Granić Efraimu Zuroffu
Hrvatska će ispitati sve nove dokaze protiv Nade Šakić.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Slučaj Glumina
Marko Marčinko pušten iz pritvora

Marko Marčinko u autu ZAGREB - Marko Marčinko, prvookrivljeni u slučaju Glumina d.o.o. i DEM d.o.o, jučer je pušten iz pritvora odlukom izvanraspravnoga vijeća Županijskoga suda u Zagrebu, koje je usvojilo prijedlog njegovih branitelja.

Marko Marčinko, Dragan Tarbuk, Sandra Zubčić i Jozo Marčinko okrivljeni su, kao odgovorne osobe u spomenutim poduzećima, za zloporabu ovlasti i položaja te krivotvorenje isprava. Već prije početka istražnog postupka Tarbuk, Zubčić i J. Marčinko pušteni su iz pritvora, dok je Marku Marčinku određen pritvor od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti da uništi materijalne dokaze, dokumentaciju.

Nakon što je istražni sudac Krešimir Devčić prošloga tjedna saslušao sve svjedoke koji su bili predviđeni u rješenju za provođenje istrage, branitelji prvookrivljenog stavili su prijedlog za ukidanje pritvora. Istodobno je sudac Devčić podnio zahtjev za produljenje pritvora koji je Marčinku istjecao upravo 8. ožujka. Naime, još se čeka obavijest Interpola o irskoj tvrtki Chanel Enterprises preko koje su okrivljeni, kako ih se tereti, ispostavljali Glumini d.o.o. i DEM fiktivne račune za nepostojeće usluge. Novac su podizali s nerezidentnih računa i prisvajali, smatra zamjenik državnog odvjetnika.

Međutim, jučer je izvanraspravno vijeće Županijskoga suda odbilo prijedlog istražnoga suca i zamjenika državnog odvjetnika po čijem je prijedlogu i pokrenuta istraga, tako da je i Marko Marčinko pušten da se brani sa slobode. Marko Marčinko bio je zadržan u pritvoru kako ne bi utjecao na svjedoke, no kako je izvanraspravno vijeće procijenilo, nakon saslušavanja svih svjedoka takva opasnost više ne postoji, pa ni razlog njegova daljenjeg zadržavanja u pritvoru.

Kako nam je rekao istražni sudac Devčić, istražni postupak će se nastaviti kad sud zaprimi izvješće Interpola, nakon čega će se, ako bude potrebno, pozvati daljnji svjedoci i provesti knjigovodstveno vještačenje.

Željko Petrušić i Boris Vlašić