10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

Naslovnica Prije samo dvadesetak dana mnogi nisu vjerovali da će snage NATO-a napasti ciljeve u Jugoslaviji, a sudeći prema novinskim izvješćima iz Beograda, najmanje su u to vjerovali Srbi. Ipak, dva su nepismena srpska seljaka, Miloš i Mitar Tarabić, još sredinom 19. stoljeća previdjeli udare NATO-a na Jugoslaviju!

"...Srbi će se naći na granici, ali neće znati stati. Cijeli svemir će ih moliti da se smire i čuju glas dobrote u svojim srcima, ali neće otvoriti ogledala svoje duše. Neće poslušati zakon životnog smisla. Mržnja će se pretvoriti u besmisao, izbit će rat. Sile koje će ratovati imat će veliko znanje (...), borit će se i na zemlji i u zraku i na vodi. Iznad ove zemlje (Srbije) vodit će se rat u zraku."

Zabranjen za objavljivanje

"Mnogo će Srba ginuti...", navodi se, uz ostalo, u "Kremanskom proročanstvu", neobičnom rukopisu koji je 1878. godine priredio prota Zaharije Zaharić (1836. - 1918.) na temelju proročanstava srpskih vidovnjaka Miloša i Mitra Tarabića iz sela Kremna pokraj Užica.

Kremanska proročanstva do sada su se ispunjavala s nevjerojatnom točnošću. Tarabići su, primjerice, nepogrešivo nagovijestili ubojstvo kneza Mihajila Obrenovića 1868. godine, ubojstvo srpskog kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović 1903. godine, Prvi svjetski rat, stvaranje velike Srbije (Jugoslavije), atentat na Stjepana Radića, atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseillesu 1934. godine, Drugi svjetski rat, Užičku republiku, dolazak Tita na vlast, rezoluciju Informbiroa te raspad druge Jugoslavije i osamostaljenje Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije.

Neobična proročanstva Miloša (1809. - 1854.) i njegova nećaka Mitra (1829. - 1899.) bila su sve vrijeme na zlu glasu u Srbiji, a s njihovim sadržajem bili su upoznati svi srpski vladari. Rukopis je zbog svog sadržaja gotovo sve vrijeme bio zabranjen za objavljivanje. Sudbina originalnog rukopisa, odnosno bilježnice malog formata u koju je prota Zaharije zapisivao vizije Tarabića, također je neizvjesna. Prema jednoj verziji originalni se rukopis strogo čuva u arhivu srpske akademije znanosti i umjetnosti, a prema drugoj u posjedu je Dejana Malenkovića, praunuka prote Zaharije. Prema trećoj verziji Tito je osobno dao da se rukopis zacementira u temelje jednog vojnog objekta u Beogradu.

Ponor srpstva cenzuriran

Poznato je, međutim, da je originalni rukopis prote Zaharije djelomično oštećen u jednom požaru 1943. godine za vrijeme bugarskog bombardiranja Srbije, dok je jedan drugi rukopis užičkog prote Gavrila Popovića, u kojem su također dijelovi proročanstva, sazidan u temelje Doma JNA u Užicama. Javnosti su dostupni samo rijetki primjerci tiskanih izdanja "Kremanskih proročanstava", točnije prepričavanja zapisa iz bilježnice prote Zaharije. Za njih se, međutim, sumnja da su značajno cenzurirana jer je riječ o mističnom djelu koje navješćuje ponor srpstva i nikako se ne uklapa u srpsku junačku mitologiju. Smatra se da je od objavljenih izdanja "Kremanskih proročanstava" najvjerodostojnije ono dr. Radovana Kazimirovića iz 1941. tiskano u Beogradu, dok su nova izdanja koja potpisuju Dejan Malenković i Dragoljub Golubović iz 1985., pa 1988. (BIGZ, Beograd), odnosno 1995. (izdavač Ergon, Velika Plana) kraćena i nakićena pretencioznim tumačenjima. Na Internetu postoje i dijelovi proročanstva u engleskom i hrvatskom prijevodu.

Tko su Miloš i Mitar Tarabić, nepismeni srpski stočari koji su nakon početka zračnih napada na Srbiju privukli pažnju brojnih svjetskih alternativaca i o čijem se radu vode žučne polemike na nekim Internet konferencijskim skupinama?...

Edi Jurković