Kako su vojne porcije promijenile tehnologiju hrane? - Monitor.hr
16.05.2017. (20:53)

Povijest dugog roka trajanja

Kako su vojne porcije promijenile tehnologiju hrane?

Čak i skroman izum poput konzerve ima vojno podrijetlo. Tijekom Napoleonovih ratova, francuska vlada tražila je način kako bi sačuvala hranu za vojnike u dužem roku i konzerviranje, iako u zatvorenim staklenkama, je rođeno. Naravno, čudan je put od bojišta do supermarketa, ali efekti ove prakse su značajni, piše BBC o dugoj povijesti vojne uloge u razvoju prehrambene tehnologije.


Slične vijesti

26.05.2023. (11:00)

Borba pijetlova

Pivci pretekli Vindiju i Podravku te postali najveća prehrambena tvrtka u RH

Grupa Braće Pivac tijekom prošle je godine, ugrubo, ostvarila gotovo 12 posto veće prihode od Podravke. Istina, ti se prihodi iz grupe još moraju konsolidirati pa je moguće da će na koncu biti nešto manji od 5,8 milijardi. No, ne značajno da bi Pivcima oduzelo status najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj. Grupa Vindija, naime, lani je ostvarila oko 740 milijuna eura (5,6 milijardi kuna), pa je danas na drugome mjestu. No, to su nekonsolidirani prihodi Vindije, Koke, Vira, Vindona, Novog domila, Latice, Vindije trgovine. Danica

26.06.2021. (22:30)

I vegansko i 'zero-waste friendly'

Na natjecanju zagrebačkog PBF-a pobijedio ‘Zdravko’, kolačić izrađen od krumpirove kore

Natjecanje studentskih timova hrvatskih sveučilišta u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda – ‘Ecotrophelia Hrvatska 2021.’ održano je nedavno na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Nagradu za inovativnost dobio je tim Not Your Ordinary Cookie koji je predstavio kolačiće Zdravko, sačinjenih od agrootpada. Od krumpirove kore, koja se inače baca, napravili su zdrav proizvod kakav nema na tržištu. Osim kore krumpira, koja je iznimno bogata vlaknima, u kolačiću su još rogač, suhe smokve i sjemenke konoplje, s tim da svi ti proizvodi stižu s domaćih certificiranih OPG-ova kako bi se na taj način potaknula i domaća proizvodnja. Pobjednički tim sa “Zdravkom” ide na globalno natjecanje istog tipa, a nadaju se kako će ga s vremenom usavršiti i lansirati na tržište. Lider

31.10.2016. (19:19)

Istočna obećanja

Konzul: Dovodim 30 hrvatskih tvrtki na pregovore o ulasku na tržište Ukrajine

“Mogu reći da postoji ogroman interes za našim proizvodima. U prvom redu za pršut, sireve, pancete, kulen, maslinovo ulje, vina, alkoholna pića, ali i riblje konzerve, ajvar, masline, riblje prerađevine, janjetinu itd. Ukrajinski narod ima jako slične načine prehrane kao i mi, a naših proizvoda nema na tom tržištu i mislim da imamo ogromnu šansu”, govori u intervjuu za Agrobiz počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj i čelnik Ukrajinske gospodarske komore u Hrvatskoj i BiH Ivica Pirić, povodom Hrvatskoj-ukrajinskog gospodarskog foruma u Kijevu koji će do kraja godine otvoriti premijeri dviju zemalja.

05.10.2016. (13:32)

Slatke muke

Kako prehrambena industrija skriva šećer u proizvodima

Glukoza, fruktoza, saharoza – ako ste pazili na satovima kemije, pakiranja hrane s “alternativnim” nazivima (za vrste) šećera neće vas moći zavarati, kao ni različiti sirupi navedeni u sastojcima, koji isto sadržavaju šećer. Osim toga, šećer se može nalaziti i u namirnicama u kojima ga ne biste očekivali – u različitim gotovim umacima, kečapu ili jogurtu. Treba biti sumnjičav i prema oznakama “dijetno”, “light” i sl., jer iako ti proizvodi ne sadržavaju možda masti, vjerojatno su zamijenjene šećerima, piše Alternet vodič kroz šećere u industrijski prerađenoj hrani.

01.05.2016. (14:35)

Uzaludna hrana

Potresne činjenice o negativnim učincima prehrambene industrije

Proizvođači bacaju od 40 do 50 posto proizvoda krumpira jer njihova veličina i oblik ne odgovaraju standardima propisanima u EU. Na francuskim i japanskim tržnicama naranče se bacaju samo zato što su ‘današnje’ – jer sutra stižu svježe. Te je potresne činjenice zorno prikazao redatelj Valentin Thurna u filmu Taste the Waste, kojim upozorava na problem prehrambene industrije i otpada koji svakodnevno proizvodi ta industrija. Sredstva potrošena u SAD-u za uzgoj hrane koja se neće pojesti iznose oko 23 posto svih emisija metana u SAD-u. T-Portal

19.02.2015. (17:54)

Nezdravi od malena

Prehrambena industrija cilja na djecu jer im to stvara profite

Globalni napredak u borbi protiv pretilosti neprihvatljivo je spor, a samo četvrtina zemalja do 2010. je provodila politiku zdrave prehrane, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Krivnju za epidemiju pretilosti pripisuju i prehrambenoj industriji koja cilja djecu, jer redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite. Novi list