• 16.07.2017. (13:50)

    Uvoz pameti

    Komentar: Zašto bismo uopće kupovali hrvatsko?

    “Uprave trgovačkih lanaca će kupovati ono što im se najviše isplati i što tržište traži, a ne ono što ministar dekretom odredi. To su tržišni mehanizmi, koje ministar neće promijeniti ni svojim upisima na Fejsu ni nekakvim propisima. A što se nas kupaca tiče, plaćamo dovoljno i poreza i PDV-a da sasvim pristojno pomažemo hrvatskoj proizvodnji i poticajima i ne moramo gledati odakle je nešto, naše je pravo naš teško zarađeni novac trošiti tamo gdje želimo”, piše Goran Vojković. Index

  • Slične vijesti

    29.12.2017. (07:31)

    Toga uvijek ima

    Jelo godine – kruh

    Značajno je vrijeme za kruh u Americi, nakon što se posljednjih godina govorilo kako je loš za zdravlje zbog glutena i ugljikohidrata. No sada je sve više ljudi koji su spremni platiti više kako bi dobili pravi kruh. Najviše različitih vrsta kruha ima u New Yorku. Bloomberg piše o tome kako je kruh ponovo prihvaćen.

    09.12.2017. (15:23)

    Nema se, može se

    Svakoga dana bacimo 135 tona kruha

    Svaki se dan u Hrvatskoj baci 135 tona kruha vrijednih 600 milijuna kuna, a prosječan stanovnik EU-a na godinu odbaci hranu vrijednu 1500 kuna. Procjenjuje se da si 55 milijuna stanovnika Europske unije svaki drugi dan ne može priuštiti kvalitetan obrok. Problem bacanja namirnica nije samo ekonomski i ekološki, dakle, već i moralni. 24sata

    30.09.2017. (17:46)

    Kruh kao dezert

    Unošenje ugljikohidrata tek na kraju obroka može pomoći dijabetičarima

    Konzumacija kruha ili druge namirnice koja sadrži ugljikohidrate na kraju obroka mogla bi pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti u regulaciji razine šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje. Osobe s dijabetesom tip 2 koje prvo pojedu namirnice koje su izvor bjelančevina i povrće a tek potom kruh ili neki drugi izvor ugljikohidrata poput soka od naranče imaju značajno niže povećanje šećera u krvi nakon obroka u usporedbi sa situacijom kada prvo pojedu namirnice koje su izvor ugljikohidrata, kažu dr. Alpana Shukla i dr. Louis Aronne iz Sveobuhvatnog centra za kontrolu težine na Weill Cornell Medicine u New Yorku. Lider, Daily News

    30.05.2016. (18:50)

    Mrvice zapele u grlu

    Hrvatska lani uvezla kruha i peciva u vrijednosti 867 milijuna kuna

    Unazad nekoliko desetljeća prosječan Hrvat pojeo bi između 85 i 90 kg kruha i peciva godišnje. Danas, prema istraživanju Hrvatske agencije za hranu, 50,3 kg ili dnevno u prosjeku 137,82 grama kruha ili oko 3,5 šnite. No treba uzeti u obzir da 61% kućanstava ne pojede sav kupljeni kruh, a 14% ga baca u smeće. Udruge proizvođača upozoravaju kako je problem uvozni kruh, samo lani su uvezeni pekarski proizvodi u vrijednosti 114,2 milijuna eura ili 867,9 milijuna kuna. Večernji

    16.02.2016. (09:57)

    Ispeci pa odmrzni

    Svaki sedmi kruh i pecivo smrznuti stižu iz uvoza, ovdje se dopeku

    Svaki sedmi kruh ili pecivo na našem stolu nisu domaći. Naime, prema statistici HGK-a, u prvih deset mjeseci 2015. uvezli smo kruha, peciva i kolača za čak 94,5 milijuna eura, 11% više nego u istom razdoblju 2014., zbog čega samo čak 3. po uvozu pekarsko-prehrambenih proizvoda. Uvozimo smrznuta pa zatim dopečemo, a to se najviše odnosi na trgovačke lance poput Spara, Kauflanda i Lidla koji vani zakupljuju čitave tvornice. Zemlje iz kojih uvozimo su Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska i Poljska. Poslovni

    26.10.2015. (16:10)

    Sljedbenici trendova

    Hrana bez glutena sve popularnija u Hrvatskoj

    Prodaja bezglutenskih proizvoda potvrđuje se sve profitabilnijom nišom u kojoj potražnja raste dvoznamenkasto. Za to je zaslužan trend bezglutenske prehrane koju promoviraju i poznati. No mali je broj ljudi koji gluten ne jedu zbog zdravstvenih razloga (celijakije), 90% kupaca čine oni koji nemaju nikakvih problema. Stručnjaci upozoravaju da nema opravdanih razloga za izbacivanje kruha iz prehrane, te da se jeftina i dobra namirnica zamjenjuje skupim bezglutenskim proizvodima manje nutritivne vrijednosti, koji su k tome iz uvoza. Večernji

    20.08.2015. (12:18)

    Kruh je dobar

    Ne odričite se glutena ako stvarno ne morate

    Iako mali broj ljudi boluje od celijakije, mnogi prakticiraju bezglutensku dijetu vjerujući da je zdrava i da pomaže u mršavljenju. No malo ljudi zapravo zna što je to gluten te da ima i koristan učinak na tijelo (što je dokazao i komičar Jimmy Kimmel). Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a koje sadrže antioksidanse i dobre su za probavu i prevenciju raka. Huffington Post

    22.07.2015. (10:10)

    Kruh naš (ne)svagdašnji

    8 stvari koje se počnu događati u tijelu kad prestanemo jesti kruh

    Ugljikohidrati su mozgu glavni izvor energije, a kada ih prestanemo konzumirati, mozak radi na rezervama, posebno zato jer se razina glikogena smanjuje. Kad tijelo potroši sav deponirani glikogen, počinje razarati masnoće i koristiti ih kao gorivo, ali najprije ih mora razgraditi na male komadiće – ketone. Povišenje ketona uzrokuje zadah, suha usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu, mučninu, osjećamo se kao da imamo gripu. Tijelo se polako prilagođava da funkcionira na ketonima pa se prestajemo osjećati tako loše ali oni tijelu još uvijek nisu omiljeni izvor energije. Telegram

    23.06.2015. (06:46)

    Neka jedu kolače

    Posljednje žrtve globalnog zatopljenja – štruce kruha bit će manje

    Jedna od dugoročnih posljedica globalnoga zatopljenja mogla bi biti i smanjena proteinska vrijednost kruha, zbog čega će štruce biti manje i mrviti se. Znanstvenici sa Sveučilišta Melbourne radili su s razinama CO2 koje Međunarodni panel o klimatskim promjenama predviđa za 2050., a prema kojima će ugljikov dioksid lagano zauzimati mjesto dušika, zbog čega će proteina u zrnu žitarice biti manje i kruh biti nekvalitetniji. Ipak, znanstvenici nisu kušali taj kruh. Telegraph

    05.05.2015. (12:26)

    Da je čuti Nijemca kako izgovara "lješnjak štangica"...

    Mlinar otvorio prvu prodavaonicu u Njemačkoj, jednako se zove

    Pekarska tvrtka Mlinar danas je u Muenchenu, na prestižnijoj lokaciji na središnjem trgu Marienplatz. otvorila prvu u nizu prodavaonica svoje buduće maloprodajne divizije u Njemačkoj (ukupno 150 dućana, u Bavarskoj će ih imati 6). Tvrtka se već proširila na slovensko i mađarsko tržište. Od drugog polugodišta 2009. Mlinar posluje u sastavu osječke Škojo Grupe. Poslovni

  • Slične vijesti

    29.12.2017. (07:31)

    Toga uvijek ima

    Jelo godine – kruh

    Značajno je vrijeme za kruh u Americi, nakon što se posljednjih godina govorilo kako je loš za zdravlje zbog glutena i ugljikohidrata. No sada je sve više ljudi koji su spremni platiti više kako bi dobili pravi kruh. Najviše različitih vrsta kruha ima u New Yorku. Bloomberg piše o tome kako je kruh ponovo prihvaćen.

    09.12.2017. (15:23)

    Nema se, može se

    Svakoga dana bacimo 135 tona kruha

    Svaki se dan u Hrvatskoj baci 135 tona kruha vrijednih 600 milijuna kuna, a prosječan stanovnik EU-a na godinu odbaci hranu vrijednu 1500 kuna. Procjenjuje se da si 55 milijuna stanovnika Europske unije svaki drugi dan ne može priuštiti kvalitetan obrok. Problem bacanja namirnica nije samo ekonomski i ekološki, dakle, već i moralni. 24sata

    30.09.2017. (17:46)

    Kruh kao dezert

    Unošenje ugljikohidrata tek na kraju obroka može pomoći dijabetičarima

    Konzumacija kruha ili druge namirnice koja sadrži ugljikohidrate na kraju obroka mogla bi pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti u regulaciji razine šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje. Osobe s dijabetesom tip 2 koje prvo pojedu namirnice koje su izvor bjelančevina i povrće a tek potom kruh ili neki drugi izvor ugljikohidrata poput soka od naranče imaju značajno niže povećanje šećera u krvi nakon obroka u usporedbi sa situacijom kada prvo pojedu namirnice koje su izvor ugljikohidrata, kažu dr. Alpana Shukla i dr. Louis Aronne iz Sveobuhvatnog centra za kontrolu težine na Weill Cornell Medicine u New Yorku. Lider, Daily News

    15.09.2016. (07:57)

    Alternative bijelom kruhu

    Iscrpnije...
    30.05.2016. (18:50)

    Mrvice zapele u grlu

    Hrvatska lani uvezla kruha i peciva u vrijednosti 867 milijuna kuna

    Unazad nekoliko desetljeća prosječan Hrvat pojeo bi između 85 i 90 kg kruha i peciva godišnje. Danas, prema istraživanju Hrvatske agencije za hranu, 50,3 kg ili dnevno u prosjeku 137,82 grama kruha ili oko 3,5 šnite. No treba uzeti u obzir da 61% kućanstava ne pojede sav kupljeni kruh, a 14% ga baca u smeće. Udruge proizvođača upozoravaju kako je problem uvozni kruh, samo lani su uvezeni pekarski proizvodi u vrijednosti 114,2 milijuna eura ili 867,9 milijuna kuna. Večernji

    16.02.2016. (09:57)

    Ispeci pa odmrzni

    Svaki sedmi kruh i pecivo smrznuti stižu iz uvoza, ovdje se dopeku

    Svaki sedmi kruh ili pecivo na našem stolu nisu domaći. Naime, prema statistici HGK-a, u prvih deset mjeseci 2015. uvezli smo kruha, peciva i kolača za čak 94,5 milijuna eura, 11% više nego u istom razdoblju 2014., zbog čega samo čak 3. po uvozu pekarsko-prehrambenih proizvoda. Uvozimo smrznuta pa zatim dopečemo, a to se najviše odnosi na trgovačke lance poput Spara, Kauflanda i Lidla koji vani zakupljuju čitave tvornice. Zemlje iz kojih uvozimo su Njemačka, Italija, Slovenija, Francuska i Poljska. Poslovni

    26.10.2015. (16:10)

    Sljedbenici trendova

    Hrana bez glutena sve popularnija u Hrvatskoj

    Prodaja bezglutenskih proizvoda potvrđuje se sve profitabilnijom nišom u kojoj potražnja raste dvoznamenkasto. Za to je zaslužan trend bezglutenske prehrane koju promoviraju i poznati. No mali je broj ljudi koji gluten ne jedu zbog zdravstvenih razloga (celijakije), 90% kupaca čine oni koji nemaju nikakvih problema. Stručnjaci upozoravaju da nema opravdanih razloga za izbacivanje kruha iz prehrane, te da se jeftina i dobra namirnica zamjenjuje skupim bezglutenskim proizvodima manje nutritivne vrijednosti, koji su k tome iz uvoza. Večernji

    20.08.2015. (12:18)

    Kruh je dobar

    Ne odričite se glutena ako stvarno ne morate

    Iako mali broj ljudi boluje od celijakije, mnogi prakticiraju bezglutensku dijetu vjerujući da je zdrava i da pomaže u mršavljenju. No malo ljudi zapravo zna što je to gluten te da ima i koristan učinak na tijelo (što je dokazao i komičar Jimmy Kimmel). Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a koje sadrže antioksidanse i dobre su za probavu i prevenciju raka. Huffington Post

    08.08.2015. (10:40)

    Starije žene koje jedu bijeli kruh i bijelu rižu imaju veći rizik od depresije

    Iscrpnije...