Ljeti treba jesti - svježe i sezonske namirnice - Monitor.hr
03.08.2017. (06:59)

Svoj vrt u frižideru

Ljeti treba jesti – svježe i sezonske namirnice

Svježe i sezonske namirnice, puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki – to je glavna preporuka stručnjaka za ljetnu prehranu. Konkretno, treba misliti na “dnevnu peticu” – jesti voće i povrće pet puta dnevno, voće ujutro i za međuobroke, a povrće za ručak i večeru. S mesom i općenito bjelančevinama ne treba pretjerivati jer se za njihovu razgradnju mora potrošiti više energije nego za razgradnju masti i ugljikohidrata, a to znači da se organizam više zagrijava. Što se tekućine tiče treba piti 0,3 dl za svaki kilogram svoje tjelesne mase, što znači da netko od 70 kg treba biti 2,1 litru tekućine. Kod fizičke aktivnosti svaki sat treba popiti pola litre tekućine. HRT


Slične vijesti

03.10.2020. (20:30)

A i kuharica malo nervozna pa će se ispuhati...

Kemičar u kući: Zašto se meso tuče prije pečenja?

Upute za kemijski pokus sliče na kuharicu, a i postupci su kuharski, samo profinjeniji – piše odlični Nenad Raos, kemičar, u novom nastavku svoje kolumne Kemičar u kući na Bugu. Udaranjem mesa oslobađaju se proteaze iz membrana njegovih stanica, koje onda razgrađuju proteine i tako čine meso mekšim, objašnjava zašto se meso tuče prije pečenja. Kaže da se meso može ostaviti da smekša, u kojem će slučaju i potamniti, iako se neće i pokvariti

04.08.2020. (11:47)

Prekomjern unos soli povezan s arterijskom hipertenzijom, jednim od najvažnijih rizičnih faktora smrtnosti i kardiovaskularnih problema

11.07.2020. (10:59)

Zvuči pomalo smiješno, ali znanost utvrdila da uzimanje probiotika – jogurt, kefir, sir, kobasice, kiseli kupus – ublažava simptome kliničke depresije

05.07.2020. (15:55)

Savjeti za smanjenje visokog krvnog tlaka: Više vježbe, bolji san, hrana bogata proteinima, manje ugljikohidrata i šećera…