Mitovi o bezglutenskoj prehrani - Monitor.hr
09.02.2017. (14:13)

Manje je više

Mitovi o bezglutenskoj prehrani

Svaki put kada uklonite određenu namirnicu iz svoje prehrane, postoji opasnost da ćete je zamijeniti nečim još gorim što otežava proces mršavljenja. I više je nego lako navaliti na grickalice bez glutena, kao što su kolačići i čips, misleći da se hranite zdravo. Neki ljudi tada počnu jesti veće porcije, misleći da ionako jedu zdravo pa nema štete, ali kalorije se i dalje računaju. Lider


Slične vijesti

13.01. (08:00)

Samo dobro probrana hrana

Kako ublažiti celijakiju

Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća tanko crijevo i javlja se kao reakcija na gluten, protein koji je prisutan u pšenici, ječmu, raži i, u manjoj mjeri, zobi. Može uzrokovati više od stotinu simptoma, uključujući anemiju i kronične glavobolje. Ova bolest ima genetsku komponentu, ali se može aktivirati i kod osoba bez obiteljske povijesti celijakije. Simptomi variraju, uključujući probavne smetnje, gubitak težine, umor, anemiju, bolove u kostima i zglobovima te psihičke simptome poput nervoze i depresije. Dijagnoza uključuje krvne testove, genetske testove i biopsiju tankog crijeva. Liječenje se temelji na strogoj prehrani bez glutena. Važno je konzultirati se s liječnikom za dijagnozu i terapiju. Jedan od izazova je pravilno prepoznati glutenske proizvode, a oporavak može potrajati od 3 do 6 mjeseci do 2 godine.  (Telegram)