Njujorški restorani izbacuju napojnice - Monitor.hr
22.05.2017. (15:13)

Uključeno u cijenu

Njujorški restorani izbacuju napojnice

Prije 18 mjeseci njujorški ugostitelj Danny Meyer objavio je da će svi restorani njegove Union Square Hospitality Group izbaciti napojnice, što je praksa za koju Meyer smatra da ima korijene u ropstvu. Do današnjeg dana 14 njegovih restorana je prešlo na “uključenu gostoljubivost”, odnosno povisilo je cijene za 25% što se dijeli među konobarima i kuhinjskim osobljem, koje prije, očito, nije moglo dobivati napojnice. Ovaj potez mnogi smatraju dobronamjernom gestom kojom se pokušava izjednačiti dugoročna nejednakost, uključujući nejednaku plaću između kuharskog i konobarskog osoblja, no on ipak pojačava birokraciju u gospodarskoj grani koja je već pogođena rastom plaća i troškova, piše Guardian.


Slične vijesti

15.02. (20:00)

Ako vidiš u Japanu konobara da trči za tobom, hoće ti vratiti pare

Razlika u kulturama: napojnica je negdje znak dobre volje, negdje obavezna, a negdje – uvreda

Iako napojnica u hrvatskim restoranima i kafićima nije obavezna, uobičajeno je zaokružiti iznos i konobaru ostaviti nešto više od onoga što se od njega traži na računu. Sličan princip vrijedi i za posjete frizerskim salonima, brijačima, za naručivanje taksija i slično. I dok je u SAD-u napojnica obavezna, u Japanu je ostavljanje napojnice uvreda konobaru – usluga se plaća novcem prema javno dostupnom cjeniku, a zahvalnost se može izraziti verbalnim putem. U Kini je desetljećima to bilo zabranjeno, a i smatra se nekim oblikom mita. Iznimka od pravila su turistički vodiči i vozači turističkih autobusa. Uvrijedit će se i u Južnoj Koreji, ali zato što su tamo ponosni i smatraju da su odgovarajuće plaćeni za svoj posao. Pun kufer

25.11.2023. (19:00)

Dragi konobari, misli se i dalje na vas

Kako će funkcionirati ostavljanje napojnica putem kartica

Imat ćete mogućnost na POS uređaju, odredit ćete visinu napojnice – 3, 5 ili 7 posto, taj dio će se automatski kanalizirati djelatniku za njegovu nagradu što je bio ljubazan, uslužan, kulturan, pristojan, brz i sve ono što posao zahtijeva – rekao je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, u N1 Studiju uživo. Tema je bila stanje u obrtništvu i nedostatak radne snage, što je posebno uočljivo u ugostiteljstvu. Budući da se mnogi ugostiteljski objekti digitaliziraju te se račun može platiti karticom, mnogi su se pitali kako će na ovakav način dati uobičajenu napojnicu. Rješenje očito – imaju.

13.08.2023. (15:00)

Živio on meni sto godina!

Sezona na jahti: “Moj omiljeni gost ostavio nam je napojnicu od 56.000 eura”

Radnica na JAHTI otkrila BIZARNE ZAHTEVE BOGATAŠA! Bez trunke srama traže jedno i plaćaju PAPRENO - ne postoji "NE"

Crnogorka Maja Bučanin radi kao stjuardesa na jahtama, a priče s posla često objavljuje na svom Tiktoku. Ova je izazvala posebno zanimanje jer je posada njezine čarter jahte dobila izdašnu napojnicu od čovjeka kojeg je predstavila kao svog omiljenog gosta, prenosi nova.rs. “Naša jahta za najam je 250-300.000 eura tjedno, a oni potroše puno novaca, 400-500.000 eura i ostave napojnicu. Nije zapisano da moraju, ali obično ostavljaju 10 posto”, objasnila je, a zatim opisala čovjeka iz Europe koji ima 71 godinu, došao je s obitelji i “cijelo vrijeme pecao, nije ga ništa zanimalo”. “Uglavnom, čovjek je došao s tonom alkohola i dvije ogromne kutije cigara. Užasno veseo čovjek, ali vidi se da je dosta zahtjevan… Uglavnom, dva dana prije napuštanja broda, završi on obračun s kapetanom i ostavi nam 56.000 eura napojnice. Ima nas 9 na brodu pa je svatko dobio 6200 eura. Dao mi je svoju posjetnicu i rekao da ako trebam bilo kakvu pomoć u poslovnom svijetu, mogu računati na njega. Kupila sam auto od napojnice, tako da… živio on meni sto godina!”, smije se Maja. Poslovni

02.06.2018. (19:46)

18 zemalja u kojima nije običaj ostavljati napojnice za usluge: Danska, Belgija, Finska, Estonija…

28.11.2017. (14:43)

Psihologija davanja napojnica

01.07.2017. (10:56)

Tiping nije mjesto u Kini

Amerikanci ostavljaju najveće napojnice, Nijemci 10%, Japanci ništa

Englezi redovito ostavljaju 10% bakšiša od iznosa računa, a Talijani nikada ne ostave bakšu – kaže konobar iz sushi bara u zagrebačkoj Gajevoj ulici o kulturi ostavljanja bakšiša. Zanimljivi su Amerikanci koji ostavljaju do 25 posto računa, a ako plaćaju karticama ostave do 150 kuna gotovine uz račun, Nijemci ostave 10% od računa, a Japanci ne ostavljaju ništa jer smatraju to uvredom za konobara. Najveću napojnicu ovom kobonaru ostavila je – grupa domaćih gostiju, 700 kuna. Jutarnji

16.10.2015. (08:25)

Tipping point

Njujorški lanac restorana ukida napojnice

Sustav napojnica u SAD-u drukčiji je od našeg: napojnica se ostavlja obavezno, i to 20-30% iznosa računa, a glavnina plaće konobara sastoji se upravo od “bakšiša”. No to u neravnopravan položaj stavlja kuhare i drugo osoblje restorana, koji zbog toga zarađuju manje od konobara, a jednako ili više pridonose kvaliteti restorana. Zato je Danny Meyer, vlasnik 13 elitnih restorana, odlučio promijeniti sustav i ukinuo napojnice te se nada da će ostali slijediti njegov primjer. BBC

20.07.2015. (22:04)

Misteriozni muškarac ostavio napojnicu od 7000 kuna

10.07.2015. (10:32)

Kakva usluga, takva napojnica

Stranac u Splitu kavu platio 800 kuna, jer nije vidio zarez

Poslovično škrti Škoti navodno ostavljaju najbolje napojnice, kao i Amerikanci, dok su Francuzi i Talijani najškrtiji i nikada ne ostavljaju novac, kažu naši konobari. Jedan je konobar pak omastio brk jer je na račun od 1000 kuna za večeru od gosta dobio još 1200 kuna. U Splitu je pak lani zabilježen slučaj da je gost platio kavu 800 kuna, jer je na računu pisalo 8,00, a on valjda nije vidio zarez. Jutarnji