• 18.05.2017. (13:11)

    Sve-jedi

    Ono smo što jedemo – National Geographic putovanje svijetom kroz menije

    National Geographic ima zanimljivu seriju predavanja fotografa i avanturista Matthieua Paleyja pod nazivom We Are What We Eat. On je tijekom svojih putovanja istraživao odnos raznih naroda prema hrani te običaje pripreme u koje su uključena i djeca, koja često rade poslove poput čišćenja iznutrica. Na Grenlandu se jede samo meso – tuljani, medvjedi, kitovi; u Boliviji je prehrana uglavnom biljna uz ponekog pasanca ili jazavca; a tu su još Tanzanija, Kreta, Afganistan, Borneo. Emisija je zanimljiva jer pokazuje koliko je prehrana vezana uz okolinu i koliko veliku ulogu ima tradicija.

  • Slične vijesti

    20.12.2017. (16:52)

    Kad se ljudi ponašaju kao majmuni

    Orangutan koji prelazi rijeku je fotografija godine National Geographica

    Jayaprakash Joghee Bojan nagrađen je nagradom National Geographica za najbolju fotografiju prirode 2017. godine. Bojan se izložio mogućem napadu krokodila kako bi uspio fotkati orangutana. Muški orangutan viri iza drveta dok prelazi rijeku u Indoneziji. Žestoka kultivacija palminog ulja prijeti postojanju ove vrlo ugrožene životinje, tjerajući je na neobično ponašanje, poput kretanja u rijekama punim krokodila, kako bi preživjela. Bojan je osvojio 7500 dolara i fotografija će mu biti objavljena u National Geographicu. BoingBoing

    11.12.2017. (10:46)

    Jesti skromno i raznoliko koliko se može...

    Nutricionisti: Top 5 dijeta slavnih koje treba izbjegavati

    Britanski nutricionisti objavili su popis 5 najgorih dijeta slavnih kojih se treba čuvati u novoj godini:
    Sirovu vegansku ishranu preporučuju Gwyneth Paltrow, Megan Fox i Sting, a po toj filozofijii trebalo bi jesti nekuhanu vegansku hranu. Kažu stručnjaci da bi s ovakvom ishranom trebalo jako paziti da se ne ostane bez važnih nutrijenata, plus zagrijavanje izvlači tvari iz hrane, dok se nešto, poput krumpira, ne može jesti sirovo
    Tom Brady i vojvotkinja od Yorka zagovaraju alkalnu prehranu, a teorija je da se može regulirati pH ravnotežu u tijelu preko hrane, odnosno da bi se trebalo jesti samo voće i povrće. Stručnjaci kažu da nema dokaza da je ovo točno, da pH vrijednost hrane ne utječe na pH vrijednost krvi te da se ovakvom prehranom gubi cijele skupine hrane.
    Starleta Katie Price prodaje šejkove koji mijenjanju obroke, a stručnjaci kažu da bi ovo moglo biti dobro za gubljenje kila, ali da bi se ostali trebalo konzultirati sa stručnjacima.
    Pioppi dijeta zagovara hranjenje s minimumom ugljikohidrata i puno masti, voćem, povrćem, maslinovim uljem, ribom, malo alkohola i vježbom. Problem je kod ove ishrane, slične mediteranskoj, stručnjaci kažu, to što sadrži premalo ugljikohidrata, a na Mediteranu se jede puno tjestenine i riže i to što se čini da ljudi koji je zagovaraju imaju veze s nekim proizvođačima hrane.
    Ketogena ishrana, kako se hrane Kim Kardashian, Kobe Bryant i Alec Baldwin sadrži puno masti, umjereno bjelančevina, dok ugljikohidrate izvlači iz povrća, orašastih plodova i sjemenja. Problem kod ovoga je manjak biljnih vlakana, vitamina i minerala, plus se tvrdi da ovakva ishrana liječi rak, što nije točno. BBC

    29.09.2017. (15:36)

    Veliki uspijeh

    Reportaža o Viru najbolja u National Geographicu

    Reportaža o otoku Viru koja je ovog mjeseca objavljena u hrvatskom izdanju National Geographica ocijenjena je, prema centralnoj redakciji ovoga svjetski poznatog časopisa u Washingtonu, kao “best edit”, najbolja reportaža u konkurenciji od 37 međunarodnih izdanja. Autori koji stoje iza ove priče su Kažimir Škrbić i Stipe Surać, jedan vrhunski, iskusni novinar i jedan vrhunski, iskusni fotoreporter. Škrbić, rođenjem Šibenčanin, ali životnim i profesionalnim opredjeljenjem Viranin i Zadranin, i Surać, zadarski majstor reportažne fotografije, ukrstili su konačno svoje pero i objektiv u priči “Intrigantni otok Vir”. otoci.eu

    28.09.2017. (07:30)

    Novi hit

    Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

    Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji

    03.09.2017. (16:19)

    Zdravlje na prvom mjestu

    Sutra počinje škola – djeci besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda

    Sutra počinje nova školska godina, a 1.119 škola diljem Hrvatske sudjeluje u Školskoj shemi prehrane. Mali školarci dobivat će besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici. Za provedbu ove akcije iz proračuna je osigurano 23 milijuna kuna. Dnevnik.hr

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    18.05.2017. (07:21)

    Tko voli...

    Živjeti kao vegetarijanac, živjeti od zraka i sunca – stvar izbora

    Slobodna piše o paru koji 25 godina živi od vegetarijanske prehrane, ne jedu meso, jaja ni ribu. Na istoj je “dijeti” i njihov sin. Što god mislili o njihovom izboru, mora se priznati da dobro izgledaju. “Ako mislite da je to ekstremno, jeste li čuli za bretarijanstvo? To su ljudi koji uopće ne jedu, niti piju. Žive od prane, energije koja dolazi općenito iz prirode – sunca, zraka… Mislite da je to nemoguće? Mi volimo biti otvorena uma, poslušati, istražiti i iskusiti prije nego što o nečemu donesemo svoj sud”, kažu oni. Zvuči ekstremno, no to je filozofija koju prati snažno uvjerenje. Oni koji su iskusili kažu da se potpuno mijenja percepcija, a svoje mišljenje ima i Forum.

    20.04.2017. (13:04)

    Fast Food

    Ribe radije jedu mikroplastiku od planktona

    Znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj objavili su rad za časopis Science o ličinkama riba koje preferiraju mikroplastiku kao obrok umjesto planktona. Rezultate su čak usporedili sa (ljudskim) tinejdžerima koji na sličan način preferiraju brzu i nezdravu hranu umjesto hranjivog i zdravog obroka. Ličinke izložene polistirenu teže izbjegavaju predatore od onih koje su rasle u normalnim, prirodnim uvjetima. Fizikalno – kemijska svojstva plastike djeluju na ribe na način da one procjenjuju da su čestice mikroplastike energetski povoljnije od zooplanktona. Biologija.com, Smithsonian

  • Slične vijesti

    20.12.2017. (16:52)

    Kad se ljudi ponašaju kao majmuni

    Orangutan koji prelazi rijeku je fotografija godine National Geographica

    Jayaprakash Joghee Bojan nagrađen je nagradom National Geographica za najbolju fotografiju prirode 2017. godine. Bojan se izložio mogućem napadu krokodila kako bi uspio fotkati orangutana. Muški orangutan viri iza drveta dok prelazi rijeku u Indoneziji. Žestoka kultivacija palminog ulja prijeti postojanju ove vrlo ugrožene životinje, tjerajući je na neobično ponašanje, poput kretanja u rijekama punim krokodila, kako bi preživjela. Bojan je osvojio 7500 dolara i fotografija će mu biti objavljena u National Geographicu. BoingBoing

    11.12.2017. (10:46)

    Jesti skromno i raznoliko koliko se može...

    Nutricionisti: Top 5 dijeta slavnih koje treba izbjegavati

    Britanski nutricionisti objavili su popis 5 najgorih dijeta slavnih kojih se treba čuvati u novoj godini:
    Sirovu vegansku ishranu preporučuju Gwyneth Paltrow, Megan Fox i Sting, a po toj filozofijii trebalo bi jesti nekuhanu vegansku hranu. Kažu stručnjaci da bi s ovakvom ishranom trebalo jako paziti da se ne ostane bez važnih nutrijenata, plus zagrijavanje izvlači tvari iz hrane, dok se nešto, poput krumpira, ne može jesti sirovo
    Tom Brady i vojvotkinja od Yorka zagovaraju alkalnu prehranu, a teorija je da se može regulirati pH ravnotežu u tijelu preko hrane, odnosno da bi se trebalo jesti samo voće i povrće. Stručnjaci kažu da nema dokaza da je ovo točno, da pH vrijednost hrane ne utječe na pH vrijednost krvi te da se ovakvom prehranom gubi cijele skupine hrane.
    Starleta Katie Price prodaje šejkove koji mijenjanju obroke, a stručnjaci kažu da bi ovo moglo biti dobro za gubljenje kila, ali da bi se ostali trebalo konzultirati sa stručnjacima.
    Pioppi dijeta zagovara hranjenje s minimumom ugljikohidrata i puno masti, voćem, povrćem, maslinovim uljem, ribom, malo alkohola i vježbom. Problem je kod ove ishrane, slične mediteranskoj, stručnjaci kažu, to što sadrži premalo ugljikohidrata, a na Mediteranu se jede puno tjestenine i riže i to što se čini da ljudi koji je zagovaraju imaju veze s nekim proizvođačima hrane.
    Ketogena ishrana, kako se hrane Kim Kardashian, Kobe Bryant i Alec Baldwin sadrži puno masti, umjereno bjelančevina, dok ugljikohidrate izvlači iz povrća, orašastih plodova i sjemenja. Problem kod ovoga je manjak biljnih vlakana, vitamina i minerala, plus se tvrdi da ovakva ishrana liječi rak, što nije točno. BBC

    29.09.2017. (15:36)

    Veliki uspijeh

    Reportaža o Viru najbolja u National Geographicu

    Reportaža o otoku Viru koja je ovog mjeseca objavljena u hrvatskom izdanju National Geographica ocijenjena je, prema centralnoj redakciji ovoga svjetski poznatog časopisa u Washingtonu, kao “best edit”, najbolja reportaža u konkurenciji od 37 međunarodnih izdanja. Autori koji stoje iza ove priče su Kažimir Škrbić i Stipe Surać, jedan vrhunski, iskusni novinar i jedan vrhunski, iskusni fotoreporter. Škrbić, rođenjem Šibenčanin, ali životnim i profesionalnim opredjeljenjem Viranin i Zadranin, i Surać, zadarski majstor reportažne fotografije, ukrstili su konačno svoje pero i objektiv u priči “Intrigantni otok Vir”. otoci.eu

    28.09.2017. (07:30)

    Novi hit

    Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

    Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji

    03.09.2017. (16:19)

    Zdravlje na prvom mjestu

    Sutra počinje škola – djeci besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda

    Sutra počinje nova školska godina, a 1.119 škola diljem Hrvatske sudjeluje u Školskoj shemi prehrane. Mali školarci dobivat će besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici. Za provedbu ove akcije iz proračuna je osigurano 23 milijuna kuna. Dnevnik.hr

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    18.05.2017. (07:21)

    Tko voli...

    Živjeti kao vegetarijanac, živjeti od zraka i sunca – stvar izbora

    Slobodna piše o paru koji 25 godina živi od vegetarijanske prehrane, ne jedu meso, jaja ni ribu. Na istoj je “dijeti” i njihov sin. Što god mislili o njihovom izboru, mora se priznati da dobro izgledaju. “Ako mislite da je to ekstremno, jeste li čuli za bretarijanstvo? To su ljudi koji uopće ne jedu, niti piju. Žive od prane, energije koja dolazi općenito iz prirode – sunca, zraka… Mislite da je to nemoguće? Mi volimo biti otvorena uma, poslušati, istražiti i iskusiti prije nego što o nečemu donesemo svoj sud”, kažu oni. Zvuči ekstremno, no to je filozofija koju prati snažno uvjerenje. Oni koji su iskusili kažu da se potpuno mijenja percepcija, a svoje mišljenje ima i Forum.