• 08.01.2018. (11:30)

    Brain Killer

    Previše šećera slabi pamćenje i otežava učenje

    Dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja – problem su fruktoza i sukroza koje mogu imati štetan učinak na mozak, iako konzumiranja glukoze može imati pozitivan učinak poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, piše Physiology and Behaviour. Zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 žličica šećera, a kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije. Big Think



  • Slične vijesti

    Utorak (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    09.02. (20:30)

    Mlade u glavi

    Mozak žena četiri je godine mlađi od mozga muškaraca

    Zdrave žene imaju metaboličku starost mozga koja je blizu četiri godine mlađa od metaboličke starosti mozga muškaraca iste dobi, utvrdili su znanstvenici sa sveučilišta Washington. Ova se razlika pojavljuje u ranoj odrasloj dobi i ostaje jednaka skroz do starosti. Znanstvenici ne znaju koje bi bile znanstvene posljedice ovoga, ali da objašnjava zašto žene dulje ostaju mentalno bistrije.

    05.02. (20:30)

    Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

    Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

    Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
    -Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
    -Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.

    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained

    24.01. (11:30)

    Samo ako u njoj izgledaš dovoljno cool

    Sezona gripe – ima li smisla nositi zaštitnu masku?

    Što se bolesnika tiče, nošenjem maski se prekrivaju nos i usta te smanjuje širenje kapljica u okolinu, a kod zdravih osoba maska može pružiti dodatnu zaštitu ako je u kućanstvu bolesnik od gripe. Ako je se već nosi treba je promijeniti dva puta dnevno ili češće ako postane mokra, ali izgleda da nema neke velike koristi od toga – na Dalekom istoku se maske češće nose, posebice u sezoni gripe, pa svejedno imaju značajan broj oboljelih. Slobodna

    19.01. (12:30)

    Dragi, danas je za ručak šaka oraha, jedna jabuka i dvije mrkve

    Idealna prehrana za zdravlje ljudi i planeta

    Smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, a udvostručenje konzumacije orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki – jedan je od elemenata idealne prehrane po preporuci sveučilišta u Londonu, objavio je Lancet. Ovakvom prehranom spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda. Danas je stanje takvo da je jedna milijarda ljudi gladna, a dvije milijarde jede previše pogrešne hrane. CNN

    25.12.2018. (19:30)

    The hunger games

    Nova vrsta dijete: Intervalni post

    Intervalni post, odnosno suzdržavanje od obroka tijekom određenog razdoblja je novi trend u nutricionizmu. Postoji više metoda: osam sati dnevno se jede, ali ostalih 16 ne, baš ništa, druga je metoda da se pet dana u tjednu hrani normalno, a onda dva dana gladuje, treća je “jedan dan jedem, jedan ne”. Postoji i tkz. dinner-cancelling – pravilo da se dva do tri dana suzdržava od večere. Cilj ove dijete je da se organizam redovnim suzdržavanjem od obroka privikne živjeti od svojih rezervi, odnosno to bi bila dugoročna nutricionistička metoda iliti uobičajeni režim ishrane. Deutsche Welle

    17.11.2018. (18:30)

    Pamet u glavu

    10 navika za bolje iskorištavanje svoje inteligencije

    Kvocijent inteligencije ljudi poprilično je zadan, no kako će ga iskoristiti, odnosno koliko će pametni biti, ovisi o kontekstu i samoj osobi. MIT-ev specijalist za mozak Ed Boyden ima deset prijedloga kako ojačati svoj mozak u vrijeme kompleksnih problema:
    1. Sintetiziraj nove ideje, bilježi, razmišljaj
    2. Nauči kako brzo učiti, odnosno kako mozak funkcionira (kaže Boyden da on drijema svaki put kad puno nauči)
    3. Radi unatrag od svog cilja
    4. Uvijek imaj dugoročni plan
    5. Mape mogućnosti – svrha je pronaći momente o kojima najviše toga ovisi
    6. Surađuj
    7. Brzo pogriješi i idi dalje
    8. Dok učiš nove vještine opisuj protokole najboljih praksa
    9. Dokumentiraj sve
    10. Pojednostavljuj

  • Slične vijesti

    Utorak (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    09.02. (20:30)

    Mlade u glavi

    Mozak žena četiri je godine mlađi od mozga muškaraca

    Zdrave žene imaju metaboličku starost mozga koja je blizu četiri godine mlađa od metaboličke starosti mozga muškaraca iste dobi, utvrdili su znanstvenici sa sveučilišta Washington. Ova se razlika pojavljuje u ranoj odrasloj dobi i ostaje jednaka skroz do starosti. Znanstvenici ne znaju koje bi bile znanstvene posljedice ovoga, ali da objašnjava zašto žene dulje ostaju mentalno bistrije.

    05.02. (20:30)

    Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

    Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

    Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
    -Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
    -Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.

    30.01. (08:43)

    Dobro je hodati i zimi: Šetnja u zimskim uvjetima potiče tijelo da troši više energije, čini organizam otpornijim, potiče cirkulaciju i poboljšava koncentraciju, jedino što se treba pripremiti i prilagoditi

    Iscrpnije...
    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained

    24.01. (11:30)

    Samo ako u njoj izgledaš dovoljno cool

    Sezona gripe – ima li smisla nositi zaštitnu masku?

    Što se bolesnika tiče, nošenjem maski se prekrivaju nos i usta te smanjuje širenje kapljica u okolinu, a kod zdravih osoba maska može pružiti dodatnu zaštitu ako je u kućanstvu bolesnik od gripe. Ako je se već nosi treba je promijeniti dva puta dnevno ili češće ako postane mokra, ali izgleda da nema neke velike koristi od toga – na Dalekom istoku se maske češće nose, posebice u sezoni gripe, pa svejedno imaju značajan broj oboljelih. Slobodna

    19.01. (12:30)

    Dragi, danas je za ručak šaka oraha, jedna jabuka i dvije mrkve

    Idealna prehrana za zdravlje ljudi i planeta

    Smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, a udvostručenje konzumacije orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki – jedan je od elemenata idealne prehrane po preporuci sveučilišta u Londonu, objavio je Lancet. Ovakvom prehranom spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda. Danas je stanje takvo da je jedna milijarda ljudi gladna, a dvije milijarde jede previše pogrešne hrane. CNN