• 20.03.2016. (13:48)

    Proglašeni pobjednici Kino Kino Festivala

    Prvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u subotu, 19. ožujka u kinu Europa, a o pobjedničkim filmovima u kategorijama dugog i kratkog filma odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri te sedmeročlani dječji žiri. Profesionalni žiri, kojeg ove godine čine slovenski redatelj Miha Hočevar, programska koordinatorica Filmskog festivala u Zlínu Jaroslava Hynštová te hrvatski redatelj Daniel Kušan nagradu za najbolji dugi film dodijelio je filmu Duga indijskog redatelja Nagesha Kukunoora. Uz KinoKino nagradu, redatelju filma bit će uručena i novčana nagrada u iznosu od 1000 eura, koju je osigurao pokrovitelj Beiersdorf. U kategoriji kratkog filma nagrada je pripala irskom filmu Pidžama party redateljice Kate Dolan. Malenoj glumici Rebecki Josephson za ulogu u švedskom filmu Moja sestra mršavica Sanne Lenken dodijeljeno je posebno priznanje.

    Dječji žiri prvog KinoKino Festivala čini sedmero osnovnoškolaca: Lorna Ilić, Rok Jakopović Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec. Oni su najboljim dugim filmom imenovali nizozemsko ostvarenje Mali gangster, u režiji Arnea Toonena. Nagrada dječjeg žirija za najbolji kratki film pripala je američkom filmu Prije bombe, koji je režirala Tannaz Hazemi. Uz nagradu redateljici će biti uručena i novčana nagrada od 500 eura. Nakon proglašenja pobjednika izvan konkurencije prikazan je film Izgubljena olovka Fedora Škubonje, jedan od najvećih filmova za djecu svih vremena, pa je natjecateljski program KinoKino Festivala, sastavljen od ukupno sedamnaest međunarodnih kratkih i dugih filmova recentne produkcije, upotpunjen i jednim klasikom jugoslavenske kinematografije.

    Program KinoKino Festivala nastavit će se i u nedjelju, 20. ožujka, kada će na repertoaru, između ostaloga, u 18 sati biti i reprizna projekcija filma Mali gangster, najboljeg dugometražnog ostvarenja prema odluci dječjeg žirija i najboljeg filma po mišljenju publike. Reprizno će se prikazati i australski film Oddball (u 11:30 sati), dok će se u programu Klasici s redateljima u 16 sati (po izboru hrvatskog redatelja Antonija Nuića) prikazati Bugsy Malone Alana Parkera. U 19 sati na programu je domaći film Koko i duhovi u režiji Daniela Kušana, jednoga od članova ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKino Festivala. Za one kojima tek predstoje prva iskustva i doživljaji odlaska u kino pripremljen je izbor igranih i animiranih filmova (za uzrast 3+) koji će se prikazati u 11 sati u sklopu programa Moj prvi odlazak u kino.  • Slične vijesti

  • Slične vijesti