• 05.02. (20:30)

    Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

    Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

    Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
    -Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
    -Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.



  • Slične vijesti

    05.04. (17:30)

    Bolje neslana šala nego presoljena supa

    Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine

    Nekvalitetna ishrana odgovorna je za 11 milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnje, što znači da je loša hrana faktor kod svake pete umrle osobe, što je više nego pušenje. Riječ nije o pretilosti, nego o lošoj hrani koja šteti srcu ili izaziva karcinom, a najproblematičnija je sol koja je kriva za tri milijuna umrlih. Drugi najveći faktor je premali unos cjelovitih žitarica što stoji iza tri milijuna slučajeva umrlih, a treći premali unos voća s dva milijuna prerano umrlih.

    23.03. (09:30)

    Nutelin poučak

    Borzan: ‘Nakon pet godina izborili smo bitku za jednaku kvalitetu proizvoda u EU! Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku…’

    Nakon deset sati pregovora postignut je konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javljaju iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan. Time je završena petogodišnja borba ove europarlamentarke, kako su priopćili u nastavku, koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi. “Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, rekla je Biljana Borzan. Tportal

    12.02. (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    31.01. (20:30)

    Znanstveno objašnjenje: Jer je super i jedno i drugo, a super stvari vole druge super stvari!

    Zašto nam se spava nakon jela?

    Više je teorija, prva glasi da nam je evolucijski ostatak iz vremena kad smo lovili hranu pa smo morali biti budni i usredotočeni pa nakon ulova i hranjenja nastupe umor i pospanost. Druga teorija kaže da tijelo nakon hranjenja šalje krv prema trbuhu kako bi se pokretalo probavu, mozak dobiva manje krvi pa se javlja pospanost, pogotovo kod ljudi koji ne doručkuju. Treća tvrdi da obilna i jela s prerađenim mesom potiču pospanost jer san pomaže u probavi.

    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained

    19.01. (12:30)

    Dragi, danas je za ručak šaka oraha, jedna jabuka i dvije mrkve

    Idealna prehrana za zdravlje ljudi i planeta

    Smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, a udvostručenje konzumacije orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki – jedan je od elemenata idealne prehrane po preporuci sveučilišta u Londonu, objavio je Lancet. Ovakvom prehranom spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda. Danas je stanje takvo da je jedna milijarda ljudi gladna, a dvije milijarde jede previše pogrešne hrane. CNN

    25.12.2018. (19:30)

    The hunger games

    Nova vrsta dijete: Intervalni post

    Intervalni post, odnosno suzdržavanje od obroka tijekom određenog razdoblja je novi trend u nutricionizmu. Postoji više metoda: osam sati dnevno se jede, ali ostalih 16 ne, baš ništa, druga je metoda da se pet dana u tjednu hrani normalno, a onda dva dana gladuje, treća je “jedan dan jedem, jedan ne”. Postoji i tkz. dinner-cancelling – pravilo da se dva do tri dana suzdržava od večere. Cilj ove dijete je da se organizam redovnim suzdržavanjem od obroka privikne živjeti od svojih rezervi, odnosno to bi bila dugoročna nutricionistička metoda iliti uobičajeni režim ishrane. Deutsche Welle

    06.12.2018. (22:25)

    Djeco, danas ručamo pohane skakavce!

    WEF: Zašto ćemo uskoro morati početi jesti kukce

    Svjetski ekonomski forum donosi zanimljiv grafikon koji pokazuje kolike resurse troši koja vrsta životinje. Prvi redak prikazuje koliko se grama stakleničkih plinova ispušta po jednom kilogramu žive vage – insekt 2 grama, svinja 1.130 i krava 2.850. Drugi redak prikazuje koliko je kilograma hrane potrebno po kilogramu žive vage određene životinje, treći koliko je metara kvadratnih potrebno za jedan gram proteina, a četvrti koliko je litara vode potrebno za gram proteina. WEF

  • Slične vijesti

    05.04. (17:30)

    Bolje neslana šala nego presoljena supa

    Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine

    Nekvalitetna ishrana odgovorna je za 11 milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnje, što znači da je loša hrana faktor kod svake pete umrle osobe, što je više nego pušenje. Riječ nije o pretilosti, nego o lošoj hrani koja šteti srcu ili izaziva karcinom, a najproblematičnija je sol koja je kriva za tri milijuna umrlih. Drugi najveći faktor je premali unos cjelovitih žitarica što stoji iza tri milijuna slučajeva umrlih, a treći premali unos voća s dva milijuna prerano umrlih.

    23.03. (09:30)

    Nutelin poučak

    Borzan: ‘Nakon pet godina izborili smo bitku za jednaku kvalitetu proizvoda u EU! Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku…’

    Nakon deset sati pregovora postignut je konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javljaju iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan. Time je završena petogodišnja borba ove europarlamentarke, kako su priopćili u nastavku, koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi. “Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, rekla je Biljana Borzan. Tportal

    19.03. (10:45)

    Preporuka nutricionista: Ljudi s povišenim kolesterolom trebaju jesti do tri jaja tjedno, zdravi pojedinci mogu i više; najpametnije ih je skuhati ili ispeći, tako nema bojazni od salmonele

    Iscrpnije...
    12.02. (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    31.01. (20:30)

    Znanstveno objašnjenje: Jer je super i jedno i drugo, a super stvari vole druge super stvari!

    Zašto nam se spava nakon jela?

    Više je teorija, prva glasi da nam je evolucijski ostatak iz vremena kad smo lovili hranu pa smo morali biti budni i usredotočeni pa nakon ulova i hranjenja nastupe umor i pospanost. Druga teorija kaže da tijelo nakon hranjenja šalje krv prema trbuhu kako bi se pokretalo probavu, mozak dobiva manje krvi pa se javlja pospanost, pogotovo kod ljudi koji ne doručkuju. Treća tvrdi da obilna i jela s prerađenim mesom potiču pospanost jer san pomaže u probavi.

    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained