Savjeti: Kako čuvati hranu po vrućini - Monitor.hr
25.06.2017. (15:34)

U želucu najsigurnije

Savjeti: Kako čuvati hranu po vrućini

Nekoliko namirnica posebno je osjetljivo na kvarenje uz opasnost od trovanja mikrobnim patogenima – jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, otvorena lubenica i zelena salata – a kod njihovog čuvanja treba prvo gledati da od mjesta kupnje do pohrane u kući provedu što je moguće manje vremena. Hladnjak treba biti čisti i suh, a različita hrana zapakirana u posebne kutije. Jednom odmrznutu hranu ne smije se ponovno smrzavati, posebno ne sladoled. Uz meso se preporučuje konzumiranje limuna, rajčica, paprika ili nekog drugog svježeg povrća jer smanjuju nastanak toksičnih spojeva. Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorčast okus – nije za jelo, savjetuje HRT o hrani po ovako vrućem vremenu…


Slične vijesti

03.10.2020. (20:30)

A i kuharica malo nervozna pa će se ispuhati...

Kemičar u kući: Zašto se meso tuče prije pečenja?

Upute za kemijski pokus sliče na kuharicu, a i postupci su kuharski, samo profinjeniji – piše odlični Nenad Raos, kemičar, u novom nastavku svoje kolumne Kemičar u kući na Bugu. Udaranjem mesa oslobađaju se proteaze iz membrana njegovih stanica, koje onda razgrađuju proteine i tako čine meso mekšim, objašnjava zašto se meso tuče prije pečenja. Kaže da se meso može ostaviti da smekša, u kojem će slučaju i potamniti, iako se neće i pokvariti

04.08.2020. (11:47)

Prekomjern unos soli povezan s arterijskom hipertenzijom, jednim od najvažnijih rizičnih faktora smrtnosti i kardiovaskularnih problema

11.07.2020. (10:59)

Zvuči pomalo smiješno, ali znanost utvrdila da uzimanje probiotika – jogurt, kefir, sir, kobasice, kiseli kupus – ublažava simptome kliničke depresije

05.07.2020. (15:55)

Savjeti za smanjenje visokog krvnog tlaka: Više vježbe, bolji san, hrana bogata proteinima, manje ugljikohidrata i šećera…