Stručnjaci preporučuju 10 porcija voća i povrća dnevno, tko si to može priuštiti? - Monitor.hr
23.02.2017. (20:34)

Skupo zdravlje

Stručnjaci preporučuju 10 porcija voća i povrća dnevno, tko si to može priuštiti?

Povećanjem broja porcija voća i povrća s pet na deset dnevno znatno se smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i raka, a i izgledi za duljim životnim vijekom su veći, rezultati su studije koju su proveli znanstvenici s londonskog Imperial Collegea. Izračunali su da bi se usvajanjem takvih prehrambenih navika godišnje u svijetu moglo spriječiti 7,8 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. U Britaniji pogođenoj siromaštvom i visokom stanarinama malo tko si može priuštiti takvu prehranu, komentira Guardian.


Slične vijesti

17.08.2021. (20:30)

Pripremite novčanike

Čeka li građane teška jesen? Krumpira neće biti, zeleni grah je čak 50 kuna…

Suše koje su zahvatile naše područje ne donose dobre vijest za džepove krajnjih korisnika pa tako svjedočimo visokim cijenama krumpira koji se trenutačno prodaje po 5 ili 6 kn za kilu, a po svemu sudeći, neće biti bolje jer Međimurci ove godine ubiru 60 posto manje sirovine nego prošle. Slična je priča s paprikom i rajčicom, a zeleni grah prodaje se po cijeni od 50 kn. Sezonsko voće ne spušta cijenu pa tako kupujemo skupe breskve, marelice i šljive iako bi cijene sada trebale biti niže. N1

30.05.2017. (14:41)

Vitaminske užine

23 milijuna kuna za besplatne zdrave obroke u školama

Od iduće školske godine počinje provedba Školske sheme, dijeljenje besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, za što je osigurano 23 milijuna kuna (Europska komisija dala je 1.720.946 eura za voće i povrće, te 800.354 eura za mliječne proizvode). Svaka škola koja želi sudjelovati odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100 – 150 grama po djetetu tjedno) i mliječne proizvode (0,15 – 0,25 litara po djetetu tjedno). Lider

05.07.2016. (23:55)

Nismo najgori, ali smo daleko od vrha

Gdje se u EU najviše proizvodi voća i povrća?

Jabuke u Europi najviše proizvode Poljska, Italija i Francuska. Zanimljivo da se svaka četvrta europska jabuka proizvede u Poljskoj. Hrvatska je na 16. mjestu. Što se tiče breskvi – najviše ih proizvode Španjolci. Potom Talijani pa Grci. Šansa da naletite na hrvatsku breskvu su 1:11. Rajčice u trgovinama su najčešće su iz Italije, Španjolske i Portugala, a Hrvatska zauzela 16. mjesto. Španjolska je prva u Europi po proizvodnji krastavaca, Poljska druga, a Nizozemska treća. Hrvatska 20., piše Dnevnik.hr o europskoj proizvodnji voća i povrća i hrvatskoj ulozi u istoj.

06.05.2016. (21:58)

Posljedice mraza

Slijedi nestašica domaćeg voća i povrća

Iako se štete tek zbrajaju, a sve županije za nedavnim mrazom opustošene jedinice lokalne samouprave još nisu proglasile elementarnu nepogodu, već sada je jasno da će ovo biti godina nestašice domaćega voća, ponajprije jabuka, a potom i povrća. Trgovci će posegnuti za uvozom, a uvoznici već zadovoljno trljaju ruke. Na domaće police će tako nažalost doći ono što se vuče po skladištima zemalja poput Poljske koje će dodatno očistiti svoje hladnjače, piše Glas Slavonije koji predviđa i rast cijena, što baš i nije slučaj uvijek kod uvozne hrane…

08.06.2015. (22:17)

Samo jedite zelenilo

"Bilo uzgojeno organski ili konvencionalno povrće treba jesti"

Sve više stručnjaka počelo je isticati da su te beskrajne debate o organski i neorganskim namirnicama postale smetnja i skreću pogled s konkretnog problema, a taj je da većina ljudi ne jede dovoljno bilo kakvog voća ili povrća. To je daleko važnije za zdravlje od zabrinutosti je li organska hrana bolja od one konvencionalne. Čak 75 posto Amerikanaca, a u tome ne zaostaje ni ostatak svijeta, ne jede preporučenih pet ili više obroka voća i povrća dnevno. “Najbolja stvar koju potrošači mogu napraviti za sebe jest jesti puno voća i povrća, bez obzira jesu li oni proizvedeno organski ili konvencionalno”, kaže Carl Winter sa Sveučilišta Kalifornija. Telegram