• 08.02. (17:43)

    Nije nešto ludo, ali je nešto

    Valamar od ove sezone daje minimalnu plaću od 5.000 kuna

    Velika istarska turistička kompanija Valamar Riviera od travnja će svim djelatnicima koji rade puno radno vrijeme isplaćivati zajamčenu minimalnu plaću od 5.000 kuna do 7.500 kuna mjesečno. Sezonskim radnicima koji dolaze raditi u Valamarove destinacije iz svih krajeva Hrvatske osiguran je kvalitetan smještaj uz tri topla obroka dnevno na trošak poslodavca. Ove godine nude 1.200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos, prijave ovdje. Lider

  • Slične vijesti

    01.05. (07:00)

    Hvala nebesima, doslovce

    Ministar: Već u 4. mjesecu govorimo o turističkoj sezoni

    U Malom Lošinju je trenutno oko 35 do 40 posto više turista nego prošle godine u isto vrijeme. Sezona je dobro počela, fascinantno je što govorimo o njoj već u 4. mjesecu. Turistička godina je počela puno ranije nego prošle i samim tim rezultati su dobri, rekao je ministar Cappelli sinoć u Otvorenom (snimka). U Hrvatskoj se trenutno odmara oko 260 tisuća gostiju, a u prva 4 mjeseca ostvareno je 9% više dolazaka i 7% više noćenja u odnosu na lani. U Zagrebu je bilo 300 tisuća dolazaka i 600 tisuća noćenja, što je 12% više dolazaka 18% više noćenja. Traži se između 12 i 15 tisuća sezonskih radnika, a HTV-ovi gosti naglašavaju nužnost većih plaća. HRT

    26.02. (13:47)

    Meso radniku - krumpir državi

    Kažnjavanje Zagrepčana: Restoran mora platiti porez za gablec svom radniku

    Restoran u Zagrebu koji bi dao topli obrok svojim djelatnicima mora platiti sva davanja na taj gablec jer je to plaća u naravi, dok za sezonce na moru nije jer Vladina mjera ne vrijedi za Zagreb. Kaže voditelj jednog restorana – „ja želim radniku dati topli obrok, ali sam kažnjen ako to učinim. Ne mogu to provesti ni kao reprezentaciju, ali ako unajmim jahtu na tjedan dana i pravim se da sam poveo poslovnog partnera, to mi se priznaje kao trošak u stopostotnom iznosu“. Deutsche Welle

    20.02. (18:00)

    Znamenita znamenka

    Plava laguna povećava plaće radnicima 5%, sobaricama 10%

    Istarska turistička tvrtka Plava laguna sa sindikatima je dogovorila povećanje osnovne plaće za sve radnike, što će značiti veću plaću za 5% u Poreču i 5% u Umagu, dok će sobaricama općenito plaće narasti za 10% (od 1. lipnja). Riječ je o novcima koji su se otvorili nakon vladine odluke o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika. Nadalje, povećan je dar u naravi na maksimalno dozvoljenih 600 kuna, s 400 kuna, regres za godišnji odmor je 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratna isplata je od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnica je u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2.500 kuna, a dar djetetu je u maksimalno neoporezivom iznosu. Poslovni

    17.02. (08:46)

    Dobra studentska soba

    Manjak sezonaca: Valamar radnicima nudi Wi-Fi, roštilj, PlayStation…

    Valamar Riviera se, u kontekstu manjka sezonskih radnika, hvali svojim četvrtim hotelom za zaposlenike – za radnike su napravili jednokrevetne i dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom i toaletom, novim i udobnim namještajem, televizorom i hladnjakom, kuhinja i blagovaonica potpuno su opremljene štednjakom, hladnjakom sa zamrzivačem i mikrovalnim pećnicama. Na raspolaganju im je praonica rublja, dnevna soba s velikim televizorom, DVD-om, Playstationom, društvenim igrama i besplatnim wi-fijem. Imaju četiri hotela za sezonce – dva u Poreču, po jedan u Krku i Rapcu. Poslovni

    29.01. (08:43)

    Evo za gablec

    Velike turističke tvrtke novac od smanjenih poreza dat će radnicima

    Velike turističke tvrtke Valamar Riviera, Maistra i Plava laguna sredstva od rasterećenja poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka sezonskih radnika preusmjerit će u povećanje plaća radnika. Brojne druge turističke tvrtke iskoristit će porezno rasterećenja za povećanje plaća, izvijestio je HUP. Unazad nekoliko godina redovito nedostaju na tisuće radnika u turisitčkoj sezoni. Poslovni

    24.12.2017. (10:23)

    Kuna po kuna - nova godina

    Promjene od 1. siječnja: Veći minimalac, veći prag za plaću u naravi…

    Net.hr popisuje porezne promjene u Hrvatskoj koje na snagu stupaju 1. siječnja: Trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika od 1. siječnja neće se smatrati dohotkom od nesamostalnog rada. Gornja granica za plaću u naravi diže se s 400 na 600 kuna. Minimalna plaća raste s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna bruta (2.752 kune neto). Smanjuje se posebni porez na motorna vozila, kod kupovine novog vozila moći će se koristiti odbitak 50% pretporeza. Diže se prag za ulazak u sustav PDV-a, kao i sustav paušalnog poreza na dohodak sa sadašnjih 230 na 300 tisuća kuna.

    29.03.2017. (21:47)

    Zanimanje: stranac

    Hrvatskoj treba još 16.000 stranih radnika; traže se konobari, kuhari, strojari…

    U Hrvatskoj je oglašeno 26 tisuća slobodnih radnih mjesta. Listu najtraženijih predvode kuhari, prodavači, čistačice, pomoćni kuhari i kuhinjski radnici, a slijede ih vozači, diplomirani ekonomisti, zidari i medicinske sestre. Bez obzira na to što je država dala zeleno svjetlo za sedam tisuća stranaca, tvrtke ne smanjuju pritisak za nove kvote, a urgentno je stanje u brodogradnji, strojogradnji, građevini i prijevozu. Posla navodno ima za još 16 tisuća stranaca. Večernji

    11.02.2017. (10:41)

    Sezona mora

    Hoteli ove sezone zapošljavaju 20.000 radnika, malo povećali plaće

    Hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 tisuća radnika ili oko pet tisuća više nego lani, a unazad nekoliko godina često čujemo da je kvalificirane radnike teško naći, pa je tako i sada. Zbog strogih kvota za uvoz stranih radnika, traže se domaći radnici, a najčešće su to ljudi iz kontinentalne Hrvatske. Tvrtke su u jaču potragu za radnicima krenule u veljači, traže se konobari, kuhari, sobarice, spremačice, a plaće su malo veće nego lani, prenosi Poslovni praksu 13 hrvatskih hotelskih kompanija.

    19.01.2017. (20:01)

    U potrazi za sezoncima

    Prošle godine trebalo 38.000 sezonskih radnika, pronađeno 27.000

    Godine 2006. tragalo se za oko 21.500 sezonskih radnika, a protekle, 2016. godine, za njih gotovo 38.000. U prošloj godini najviše sezonaca tražilo se u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine, i to uglavnom konobara, prodavača, kuhara, sobara, čistača, kuhinjskih radnika, pomoćnih kuhara, pomoćnih konobara i recepcionara, a zaposleno je bilo njih oko 27.200. Međutim, prema riječima hotelijera i ugostitelja, do sezonaca u turizmu se sve teže dolazi. Mnogi mladi ljudi spakirali su kofere, a svoj kruh u struci najčešće zarađuju u Njemačkoj i Irskoj. Novi list

    16.10.2016. (10:23)

    Izvor izrabljivanja

    Kome ne odgovara regulacija studentskog rada?

    Najčešći oblici zapošljavanja danas su sezonski poslovi, učenički i studentski rad te tzv. stručno osposobljavanje, koji poslodavcima osiguravaju jeftinu i visokokvalificiranu radnu snagu, a mladima ne garantiraju nikakva prava, egzistenciju i budućnost. “Dvjema stranama ne odgovara regulacija studentskog i učeničkog rada: to su studentski centri koji dobivaju najmanje deset posto od svakog ugovora i poslodavci koji su dio stalnih radnika supstituirali radnom snagom s tih servisa. Nije riječ o nekoliko sati tjedno nego o punom radnom vremenu. To su uglavnom visokokvalificirani ljudi, poput apsolvenata stranih jezika zaposlenih u jezičnim školama”, kaže Karlo Kralj predsjednik Mreže mladih Hrvatske. Novosti

  • Slične vijesti

    01.05. (07:00)

    Hvala nebesima, doslovce

    Ministar: Već u 4. mjesecu govorimo o turističkoj sezoni

    U Malom Lošinju je trenutno oko 35 do 40 posto više turista nego prošle godine u isto vrijeme. Sezona je dobro počela, fascinantno je što govorimo o njoj već u 4. mjesecu. Turistička godina je počela puno ranije nego prošle i samim tim rezultati su dobri, rekao je ministar Cappelli sinoć u Otvorenom (snimka). U Hrvatskoj se trenutno odmara oko 260 tisuća gostiju, a u prva 4 mjeseca ostvareno je 9% više dolazaka i 7% više noćenja u odnosu na lani. U Zagrebu je bilo 300 tisuća dolazaka i 600 tisuća noćenja, što je 12% više dolazaka 18% više noćenja. Traži se između 12 i 15 tisuća sezonskih radnika, a HTV-ovi gosti naglašavaju nužnost većih plaća. HRT

    26.02. (13:47)

    Meso radniku - krumpir državi

    Kažnjavanje Zagrepčana: Restoran mora platiti porez za gablec svom radniku

    Restoran u Zagrebu koji bi dao topli obrok svojim djelatnicima mora platiti sva davanja na taj gablec jer je to plaća u naravi, dok za sezonce na moru nije jer Vladina mjera ne vrijedi za Zagreb. Kaže voditelj jednog restorana – „ja želim radniku dati topli obrok, ali sam kažnjen ako to učinim. Ne mogu to provesti ni kao reprezentaciju, ali ako unajmim jahtu na tjedan dana i pravim se da sam poveo poslovnog partnera, to mi se priznaje kao trošak u stopostotnom iznosu“. Deutsche Welle

    20.02. (18:00)

    Znamenita znamenka

    Plava laguna povećava plaće radnicima 5%, sobaricama 10%

    Istarska turistička tvrtka Plava laguna sa sindikatima je dogovorila povećanje osnovne plaće za sve radnike, što će značiti veću plaću za 5% u Poreču i 5% u Umagu, dok će sobaricama općenito plaće narasti za 10% (od 1. lipnja). Riječ je o novcima koji su se otvorili nakon vladine odluke o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika. Nadalje, povećan je dar u naravi na maksimalno dozvoljenih 600 kuna, s 400 kuna, regres za godišnji odmor je 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratna isplata je od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnica je u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2.500 kuna, a dar djetetu je u maksimalno neoporezivom iznosu. Poslovni

    17.02. (08:46)

    Dobra studentska soba

    Manjak sezonaca: Valamar radnicima nudi Wi-Fi, roštilj, PlayStation…

    Valamar Riviera se, u kontekstu manjka sezonskih radnika, hvali svojim četvrtim hotelom za zaposlenike – za radnike su napravili jednokrevetne i dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom i toaletom, novim i udobnim namještajem, televizorom i hladnjakom, kuhinja i blagovaonica potpuno su opremljene štednjakom, hladnjakom sa zamrzivačem i mikrovalnim pećnicama. Na raspolaganju im je praonica rublja, dnevna soba s velikim televizorom, DVD-om, Playstationom, društvenim igrama i besplatnim wi-fijem. Imaju četiri hotela za sezonce – dva u Poreču, po jedan u Krku i Rapcu. Poslovni

    29.01. (08:43)

    Evo za gablec

    Velike turističke tvrtke novac od smanjenih poreza dat će radnicima

    Velike turističke tvrtke Valamar Riviera, Maistra i Plava laguna sredstva od rasterećenja poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka sezonskih radnika preusmjerit će u povećanje plaća radnika. Brojne druge turističke tvrtke iskoristit će porezno rasterećenja za povećanje plaća, izvijestio je HUP. Unazad nekoliko godina redovito nedostaju na tisuće radnika u turisitčkoj sezoni. Poslovni

    24.12.2017. (10:23)

    Kuna po kuna - nova godina

    Promjene od 1. siječnja: Veći minimalac, veći prag za plaću u naravi…

    Net.hr popisuje porezne promjene u Hrvatskoj koje na snagu stupaju 1. siječnja: Trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika od 1. siječnja neće se smatrati dohotkom od nesamostalnog rada. Gornja granica za plaću u naravi diže se s 400 na 600 kuna. Minimalna plaća raste s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna bruta (2.752 kune neto). Smanjuje se posebni porez na motorna vozila, kod kupovine novog vozila moći će se koristiti odbitak 50% pretporeza. Diže se prag za ulazak u sustav PDV-a, kao i sustav paušalnog poreza na dohodak sa sadašnjih 230 na 300 tisuća kuna.

    20.12.2017. (09:18)

    S Novom godinom trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika više se neće oporezivati kao da je riječ o plaći u naravi, mjera bi trebala biti stimulativna za zapošljavanje radnika iz Slavonije i Zagreba u priobalnim turističkim mjestima, kako za poslodavce, tako i radnike

    Iscrpnije...
    29.03.2017. (21:47)

    Zanimanje: stranac

    Hrvatskoj treba još 16.000 stranih radnika; traže se konobari, kuhari, strojari…

    U Hrvatskoj je oglašeno 26 tisuća slobodnih radnih mjesta. Listu najtraženijih predvode kuhari, prodavači, čistačice, pomoćni kuhari i kuhinjski radnici, a slijede ih vozači, diplomirani ekonomisti, zidari i medicinske sestre. Bez obzira na to što je država dala zeleno svjetlo za sedam tisuća stranaca, tvrtke ne smanjuju pritisak za nove kvote, a urgentno je stanje u brodogradnji, strojogradnji, građevini i prijevozu. Posla navodno ima za još 16 tisuća stranaca. Večernji

    11.02.2017. (10:41)

    Sezona mora

    Hoteli ove sezone zapošljavaju 20.000 radnika, malo povećali plaće

    Hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 tisuća radnika ili oko pet tisuća više nego lani, a unazad nekoliko godina često čujemo da je kvalificirane radnike teško naći, pa je tako i sada. Zbog strogih kvota za uvoz stranih radnika, traže se domaći radnici, a najčešće su to ljudi iz kontinentalne Hrvatske. Tvrtke su u jaču potragu za radnicima krenule u veljači, traže se konobari, kuhari, sobarice, spremačice, a plaće su malo veće nego lani, prenosi Poslovni praksu 13 hrvatskih hotelskih kompanija.