• 06.12. (22:25)

    Djeco, danas ručamo pohane skakavce!

    WEF: Zašto ćemo uskoro morati početi jesti kukce

    Svjetski ekonomski forum donosi zanimljiv grafikon koji pokazuje kolike resurse troši koja vrsta životinje. Prvi redak prikazuje koliko se grama stakleničkih plinova ispušta po jednom kilogramu žive vage – insekt 2 grama, svinja 1.130 i krava 2.850. Drugi redak prikazuje koliko je kilograma hrane potrebno po kilogramu žive vage određene životinje, treći koliko je metara kvadratnih potrebno za jedan gram proteina, a četvrti koliko je litara vode potrebno za gram proteina. WEF

  • Slične vijesti

    21.09. (14:30)

    Hrvatski referendumi naspram ovih - tragikomični

    Nedjeljni referendumi u Švicarskoj – o čuvanju domaće proizvodnje hrane i biciklističkim stazama

    U nedjelju se u Švicarskoj održavaju tri referenduma – prvim se traži promicanje ekološke i pravedne proizvodnje hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje te se traži donošenje mjera protiv bacanja hrane. Drugi referendum traži veći fokus na manja i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zabranu genske tehnologije, više namete na uvezenu hranu. Trećim se traži da se biciklističke staze pravno izjednače s pješačkim i planinskim stazama (koje su u ustavu).

    02.05. (15:48)

    Nemoj misliti na torticu

    Tjedan dana na meniju – kukci

    Kažu kako su kukci budućnost prehrane , jer manje štete okolišu nego uzgoj goveda, a osim toga su puni proteina. Viceova novinarka tjedan je dana pokušala preživjeti hraneći se kukcima, a njeno je iskustvo pokazalo da se takvoj prehrani vrlo teško prilagoditi. Čak ni glad ni fizička slabost nisu umanjili gađenje zbog izgleda i okusa onoga što je stavljala u usta.

    27.04. (16:30)

    Iz naše perspektive

    Koliko ima fikcije u dokumentarcima o divljim životinjama?

    Život drugih životinja potrebno je skratiti kako bi bio dramatičniji, postaviti u najčešće binarne, pojednostavljene odnose s drugim vrstama (stvoriti pozitivce i negativce), umetnuti aktualne dominantne kulturne vrijednosti s kojima će se publika poistovjetiti te sve začiniti glazbom i empatičnim ili dramatičnim glasom pripovjedača/ice. Zbog toga ne čude tumačenja kako su Disneyevi filmovi toga vremena bili ogrezli u poslijeratne ideologije napretka i individualizma, boljitka domovine i takozvanih obiteljskih vrijednosti te sredstvo pomoću kojega su Amerikanci u prirodi pronalazili potvrdu za vlastite obiteljske vrijednosti, rodne uloge te razlikovanje moralnih od amoralnih postupaka. Vox Feminae

    13.04. (09:01)

    Kemijsko oružje

    Najviše pesticida – u jagodama i špinatu

    Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida – jagode su u testu potrošačkog vodiča Environmental Working Group bile pozitivne na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća (ovdje izvještaj). Osim njih, najkontaminiranije pesticidima su nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja. Proizvodi za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide su avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaja, šparoge, mango, balancane, kivi, cvjetača, brokulaSlobodna, CNN

    08.04. (09:30)

    Izbirljive papile

    Hrvati vole jesti sladoled i piti pivo

    Kao nacija, jedemo puno više sladoleda nego keksa. Burek sa sirom draži nam je od čokolade, i muškarcima i ženama. Čokoladu, pak, češće jedu žene. Ličani često jedu ribu iz konzerve, a najviše mlijeka piju Zagrepčani. Prosječan muškarac u Hrvatskoj popije jedno malo pivo na dan, a žena malim pivom nazdravi jednom tjedno. Više vode od Hrvata u cijeloj EU piju jedino Česi, a uzrok je tome – kava. Pokazalo je to prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama odrasle populacije, koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Riječ je o terenskom istraživanju na 2000 stanovnika u dobi od 18 do 64 godine. Projekt je vrijedan 46.000 eura. Večernji

    06.04. (10:00)

    Tko to grdi nedjeljni ručak?!?

    Navike hranjenja u Hrvatskoj: Previše ugljikohidrata, mesa i kilograma

    U Hrvatskoj se jede ugljikohidrata daleko više od preporučene doze – žene čak 53% dnevne količine kalorija unesu kroz ugljikohidrate, a muškarci 49%, dok je preporuka 30%, pokazalo je istraživanje Agencije za hranu. Proteine hrvatski građani unose uglavnom preko mesa, najčešće su to svinjetina i piletine, a riba se jede rijetko. Više od 34% ljudi u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a 12% ih je pretilo. Nutricionistica Diana Gulhak Spajić ima savjet: “Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju”. Dnevnik.hr

    29.03. (22:30)

    Čitajte deklaracije

    Opasna hrana – kako otrovi stižu na naše tanjure?

    Živim.hr piše koji su najčešći otrovi u hrani: primjerice, u košticama marelice otkriven je cijanovodik, bezbojan, vrlo otrovni plin koji miriše na gorke bademe, a čija velika doza djeluje smrtonosno. Također pišu o kvaliteti hrane koja dolazi iz uvoza, lažiranju podataka na certifikatima i deklaracijama.

  • Slične vijesti

    21.10. (17:24)

    Kratke upute kako ispeći savršene kestene u pećnici, kako ih odabrati, izrezati i pripremiti

    Iscrpnije...
    11.10. (15:47)

    Lagana 15-minutna šetnja poslije jela jedna je od najboljih stvari koje čovjek može učiniti za svoje zdravlje

    Iscrpnije...
    21.09. (14:30)

    Hrvatski referendumi naspram ovih - tragikomični

    Nedjeljni referendumi u Švicarskoj – o čuvanju domaće proizvodnje hrane i biciklističkim stazama

    U nedjelju se u Švicarskoj održavaju tri referenduma – prvim se traži promicanje ekološke i pravedne proizvodnje hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje te se traži donošenje mjera protiv bacanja hrane. Drugi referendum traži veći fokus na manja i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zabranu genske tehnologije, više namete na uvezenu hranu. Trećim se traži da se biciklističke staze pravno izjednače s pješačkim i planinskim stazama (koje su u ustavu).

    04.06. (13:49)

    Prava istina o kokicama! Koliko su uopće zdrave i treba li ih jesti?

    Iscrpnije...
    02.05. (15:48)

    Nemoj misliti na torticu

    Tjedan dana na meniju – kukci

    Kažu kako su kukci budućnost prehrane , jer manje štete okolišu nego uzgoj goveda, a osim toga su puni proteina. Viceova novinarka tjedan je dana pokušala preživjeti hraneći se kukcima, a njeno je iskustvo pokazalo da se takvoj prehrani vrlo teško prilagoditi. Čak ni glad ni fizička slabost nisu umanjili gađenje zbog izgleda i okusa onoga što je stavljala u usta.

    27.04. (16:30)

    Iz naše perspektive

    Koliko ima fikcije u dokumentarcima o divljim životinjama?

    Život drugih životinja potrebno je skratiti kako bi bio dramatičniji, postaviti u najčešće binarne, pojednostavljene odnose s drugim vrstama (stvoriti pozitivce i negativce), umetnuti aktualne dominantne kulturne vrijednosti s kojima će se publika poistovjetiti te sve začiniti glazbom i empatičnim ili dramatičnim glasom pripovjedača/ice. Zbog toga ne čude tumačenja kako su Disneyevi filmovi toga vremena bili ogrezli u poslijeratne ideologije napretka i individualizma, boljitka domovine i takozvanih obiteljskih vrijednosti te sredstvo pomoću kojega su Amerikanci u prirodi pronalazili potvrdu za vlastite obiteljske vrijednosti, rodne uloge te razlikovanje moralnih od amoralnih postupaka. Vox Feminae