• 18.05.2017. (07:21)

    Tko voli...

    Živjeti kao vegetarijanac, živjeti od zraka i sunca – stvar izbora

    Slobodna piše o paru koji 25 godina živi od vegetarijanske prehrane, ne jedu meso, jaja ni ribu. Na istoj je “dijeti” i njihov sin. Što god mislili o njihovom izboru, mora se priznati da dobro izgledaju. “Ako mislite da je to ekstremno, jeste li čuli za bretarijanstvo? To su ljudi koji uopće ne jedu, niti piju. Žive od prane, energije koja dolazi općenito iz prirode – sunca, zraka… Mislite da je to nemoguće? Mi volimo biti otvorena uma, poslušati, istražiti i iskusiti prije nego što o nečemu donesemo svoj sud”, kažu oni. Zvuči ekstremno, no to je filozofija koju prati snažno uvjerenje. Oni koji su iskusili kažu da se potpuno mijenja percepcija, a svoje mišljenje ima i Forum.

  • Slične vijesti

    11.12.2017. (10:46)

    Jesti skromno i raznoliko koliko se može...

    Nutricionisti: Top 5 dijeta slavnih koje treba izbjegavati

    Britanski nutricionisti objavili su popis 5 najgorih dijeta slavnih kojih se treba čuvati u novoj godini:
    Sirovu vegansku ishranu preporučuju Gwyneth Paltrow, Megan Fox i Sting, a po toj filozofijii trebalo bi jesti nekuhanu vegansku hranu. Kažu stručnjaci da bi s ovakvom ishranom trebalo jako paziti da se ne ostane bez važnih nutrijenata, plus zagrijavanje izvlači tvari iz hrane, dok se nešto, poput krumpira, ne može jesti sirovo
    Tom Brady i vojvotkinja od Yorka zagovaraju alkalnu prehranu, a teorija je da se može regulirati pH ravnotežu u tijelu preko hrane, odnosno da bi se trebalo jesti samo voće i povrće. Stručnjaci kažu da nema dokaza da je ovo točno, da pH vrijednost hrane ne utječe na pH vrijednost krvi te da se ovakvom prehranom gubi cijele skupine hrane.
    Starleta Katie Price prodaje šejkove koji mijenjanju obroke, a stručnjaci kažu da bi ovo moglo biti dobro za gubljenje kila, ali da bi se ostali trebalo konzultirati sa stručnjacima.
    Pioppi dijeta zagovara hranjenje s minimumom ugljikohidrata i puno masti, voćem, povrćem, maslinovim uljem, ribom, malo alkohola i vježbom. Problem je kod ove ishrane, slične mediteranskoj, stručnjaci kažu, to što sadrži premalo ugljikohidrata, a na Mediteranu se jede puno tjestenine i riže i to što se čini da ljudi koji je zagovaraju imaju veze s nekim proizvođačima hrane.
    Ketogena ishrana, kako se hrane Kim Kardashian, Kobe Bryant i Alec Baldwin sadrži puno masti, umjereno bjelančevina, dok ugljikohidrate izvlači iz povrća, orašastih plodova i sjemenja. Problem kod ovoga je manjak biljnih vlakana, vitamina i minerala, plus se tvrdi da ovakva ishrana liječi rak, što nije točno. BBC

    28.09.2017. (07:30)

    Novi hit

    Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

    Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji

    03.09.2017. (16:19)

    Zdravlje na prvom mjestu

    Sutra počinje škola – djeci besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda

    Sutra počinje nova školska godina, a 1.119 škola diljem Hrvatske sudjeluje u Školskoj shemi prehrane. Mali školarci dobivat će besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici. Za provedbu ove akcije iz proračuna je osigurano 23 milijuna kuna. Dnevnik.hr

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    18.05.2017. (13:11)

    Sve-jedi

    Ono smo što jedemo – National Geographic putovanje svijetom kroz menije

    National Geographic ima zanimljivu seriju predavanja fotografa i avanturista Matthieua Paleyja pod nazivom We Are What We Eat. On je tijekom svojih putovanja istraživao odnos raznih naroda prema hrani te običaje pripreme u koje su uključena i djeca, koja često rade poslove poput čišćenja iznutrica. Na Grenlandu se jede samo meso – tuljani, medvjedi, kitovi; u Boliviji je prehrana uglavnom biljna uz ponekog pasanca ili jazavca; a tu su još Tanzanija, Kreta, Afganistan, Borneo. Emisija je zanimljiva jer pokazuje koliko je prehrana vezana uz okolinu i koliko veliku ulogu ima tradicija.

    20.04.2017. (19:41)

    Sve već znamo, samo se ne pridržavamo

    8 jednostavnih savjeta za duži i zdraviji život

    Znanost i industrija trse se pronaći pilulu za dulji život, no pritom se zaboravlja da je formula zapravo već pronađena i prokušana, čak i potvrđena studijama: neće vas šokirati, ali ako želite dulje živjeti – krećite se, jedite stvarnu hranu koja nije industrijski procesirana i pakirana u plastiku, održavajte kontakt s prijateljima, izbjegavajte dodatke prehrani koji donose više štete nego koristi, dobro se naspavajte, provodite vrijeme u prirodi i, naravno, prestanite pušiti. Outside

    20.04.2017. (13:04)

    Fast Food

    Ribe radije jedu mikroplastiku od planktona

    Znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj objavili su rad za časopis Science o ličinkama riba koje preferiraju mikroplastiku kao obrok umjesto planktona. Rezultate su čak usporedili sa (ljudskim) tinejdžerima koji na sličan način preferiraju brzu i nezdravu hranu umjesto hranjivog i zdravog obroka. Ličinke izložene polistirenu teže izbjegavaju predatore od onih koje su rasle u normalnim, prirodnim uvjetima. Fizikalno – kemijska svojstva plastike djeluju na ribe na način da one procjenjuju da su čestice mikroplastike energetski povoljnije od zooplanktona. Biologija.com, Smithsonian

    21.02.2017. (21:43)

    Manje je više (godina)

    Pokus: Post pet dana mjesečno smanjuje rizik od niza bolesti

    Režim prehrane u kojem se posti pet dana mjesečno kod zdravih ljudi smanjuje rizične faktore za bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak, utvrdilo je američko istraživanje. Sve skupa je 100 zdravih ljudi sudjelovalo u studiji, primijenili su režim zvan FMD gdje se unosi malo kalorija, malo šećera i malo proteina, ali puno nezasićenih masti što je rezultiralo smanjenim indeksom tjelesne mase, nižim tlakom i šećerom u krvi te poboljšanim kolesterolom. Stručnjaci ovaj režim prehrane preporučuju ljudima koji žele optimizirati svoje zdravlje, pretilima i ljudima s prekomjernom težinom te onima koji imaju nenormalne razine biomarkera za starenje i bolesti povezane sa starošću. Fox News

    15.02.2017. (14:19)

    Sirovojedi

    Najstariji Europljani jeli su i meso i povrće – sirovo

    Najraniji Europljani nisu koristili vatru za kuhanje, ali su imali balansiranu prehranu mesom i biljkama, u potpunosti sirovim, pokazuje novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta York i Sveučilištu Autònoma Barcelona. Proučavajući zubni plak 1,2 milijuna godina starih hominina, analiza sastava otkriva najranije dokaze hrane koju su konzumirali naši europski preci. Ti su mikrofosili uključivali tragove sirovog životinjskog tkiva, sirove granule škroba koje su ukazivale na konzumaciju trava, zrna peludi bora, ostatke insekata i mogući dio čačkalice. Svi nađeni tragovi nisu bili pougljenjeni te nisu nađeni nikakvi dokazi udisanja malih čestica ugljena, standardnog dokaza života oko vatre. Biologija.com, Science Daily

    03.02.2017. (15:45)

    Puno povrća za čvršće kosti

    Protuupalnom prehranom do čvršćih kostiju

    Protuupalnom dijetom, koja sadrži velike količine povrća, voća, ribe i cjelovitih žitarica, možemo potaknuti zdravlje kostiju i spriječiti prijelome u nekih žena, sugerira nova studija.”Primijetili smo kako žene sa zdravijom prehranom nisu izgubile na masi koštanog tkiva jednako brzo kao one s visoko upalnom prehranom, što je važno jer nakon menopauze kod žena se vidi drastičan gubitak gustoće kostiju koji doprinosi prijelomima”, zaključuje Tonya Orchard, docentica na katedri za ljudsku prehranu pri Sveučilištu The Ohio State. Biologija.com, Science Daily

  • Slične vijesti

    11.12.2017. (10:46)

    Jesti skromno i raznoliko koliko se može...

    Nutricionisti: Top 5 dijeta slavnih koje treba izbjegavati

    Britanski nutricionisti objavili su popis 5 najgorih dijeta slavnih kojih se treba čuvati u novoj godini:
    Sirovu vegansku ishranu preporučuju Gwyneth Paltrow, Megan Fox i Sting, a po toj filozofijii trebalo bi jesti nekuhanu vegansku hranu. Kažu stručnjaci da bi s ovakvom ishranom trebalo jako paziti da se ne ostane bez važnih nutrijenata, plus zagrijavanje izvlači tvari iz hrane, dok se nešto, poput krumpira, ne može jesti sirovo
    Tom Brady i vojvotkinja od Yorka zagovaraju alkalnu prehranu, a teorija je da se može regulirati pH ravnotežu u tijelu preko hrane, odnosno da bi se trebalo jesti samo voće i povrće. Stručnjaci kažu da nema dokaza da je ovo točno, da pH vrijednost hrane ne utječe na pH vrijednost krvi te da se ovakvom prehranom gubi cijele skupine hrane.
    Starleta Katie Price prodaje šejkove koji mijenjanju obroke, a stručnjaci kažu da bi ovo moglo biti dobro za gubljenje kila, ali da bi se ostali trebalo konzultirati sa stručnjacima.
    Pioppi dijeta zagovara hranjenje s minimumom ugljikohidrata i puno masti, voćem, povrćem, maslinovim uljem, ribom, malo alkohola i vježbom. Problem je kod ove ishrane, slične mediteranskoj, stručnjaci kažu, to što sadrži premalo ugljikohidrata, a na Mediteranu se jede puno tjestenine i riže i to što se čini da ljudi koji je zagovaraju imaju veze s nekim proizvođačima hrane.
    Ketogena ishrana, kako se hrane Kim Kardashian, Kobe Bryant i Alec Baldwin sadrži puno masti, umjereno bjelančevina, dok ugljikohidrate izvlači iz povrća, orašastih plodova i sjemenja. Problem kod ovoga je manjak biljnih vlakana, vitamina i minerala, plus se tvrdi da ovakva ishrana liječi rak, što nije točno. BBC

    28.09.2017. (07:30)

    Novi hit

    Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

    Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji

    03.09.2017. (16:19)

    Zdravlje na prvom mjestu

    Sutra počinje škola – djeci besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda

    Sutra počinje nova školska godina, a 1.119 škola diljem Hrvatske sudjeluje u Školskoj shemi prehrane. Mali školarci dobivat će besplatne obroke voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici. Za provedbu ove akcije iz proračuna je osigurano 23 milijuna kuna. Dnevnik.hr

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    18.05.2017. (13:11)

    Sve-jedi

    Ono smo što jedemo – National Geographic putovanje svijetom kroz menije

    National Geographic ima zanimljivu seriju predavanja fotografa i avanturista Matthieua Paleyja pod nazivom We Are What We Eat. On je tijekom svojih putovanja istraživao odnos raznih naroda prema hrani te običaje pripreme u koje su uključena i djeca, koja često rade poslove poput čišćenja iznutrica. Na Grenlandu se jede samo meso – tuljani, medvjedi, kitovi; u Boliviji je prehrana uglavnom biljna uz ponekog pasanca ili jazavca; a tu su još Tanzanija, Kreta, Afganistan, Borneo. Emisija je zanimljiva jer pokazuje koliko je prehrana vezana uz okolinu i koliko veliku ulogu ima tradicija.

    20.04.2017. (19:41)

    Sve već znamo, samo se ne pridržavamo

    8 jednostavnih savjeta za duži i zdraviji život

    Znanost i industrija trse se pronaći pilulu za dulji život, no pritom se zaboravlja da je formula zapravo već pronađena i prokušana, čak i potvrđena studijama: neće vas šokirati, ali ako želite dulje živjeti – krećite se, jedite stvarnu hranu koja nije industrijski procesirana i pakirana u plastiku, održavajte kontakt s prijateljima, izbjegavajte dodatke prehrani koji donose više štete nego koristi, dobro se naspavajte, provodite vrijeme u prirodi i, naravno, prestanite pušiti. Outside

    20.04.2017. (13:04)

    Fast Food

    Ribe radije jedu mikroplastiku od planktona

    Znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj objavili su rad za časopis Science o ličinkama riba koje preferiraju mikroplastiku kao obrok umjesto planktona. Rezultate su čak usporedili sa (ljudskim) tinejdžerima koji na sličan način preferiraju brzu i nezdravu hranu umjesto hranjivog i zdravog obroka. Ličinke izložene polistirenu teže izbjegavaju predatore od onih koje su rasle u normalnim, prirodnim uvjetima. Fizikalno – kemijska svojstva plastike djeluju na ribe na način da one procjenjuju da su čestice mikroplastike energetski povoljnije od zooplanktona. Biologija.com, Smithsonian

    21.02.2017. (21:43)

    Manje je više (godina)

    Pokus: Post pet dana mjesečno smanjuje rizik od niza bolesti

    Režim prehrane u kojem se posti pet dana mjesečno kod zdravih ljudi smanjuje rizične faktore za bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti i rak, utvrdilo je američko istraživanje. Sve skupa je 100 zdravih ljudi sudjelovalo u studiji, primijenili su režim zvan FMD gdje se unosi malo kalorija, malo šećera i malo proteina, ali puno nezasićenih masti što je rezultiralo smanjenim indeksom tjelesne mase, nižim tlakom i šećerom u krvi te poboljšanim kolesterolom. Stručnjaci ovaj režim prehrane preporučuju ljudima koji žele optimizirati svoje zdravlje, pretilima i ljudima s prekomjernom težinom te onima koji imaju nenormalne razine biomarkera za starenje i bolesti povezane sa starošću. Fox News

    15.02.2017. (14:19)

    Sirovojedi

    Najstariji Europljani jeli su i meso i povrće – sirovo

    Najraniji Europljani nisu koristili vatru za kuhanje, ali su imali balansiranu prehranu mesom i biljkama, u potpunosti sirovim, pokazuje novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta York i Sveučilištu Autònoma Barcelona. Proučavajući zubni plak 1,2 milijuna godina starih hominina, analiza sastava otkriva najranije dokaze hrane koju su konzumirali naši europski preci. Ti su mikrofosili uključivali tragove sirovog životinjskog tkiva, sirove granule škroba koje su ukazivale na konzumaciju trava, zrna peludi bora, ostatke insekata i mogući dio čačkalice. Svi nađeni tragovi nisu bili pougljenjeni te nisu nađeni nikakvi dokazi udisanja malih čestica ugljena, standardnog dokaza života oko vatre. Biologija.com, Science Daily