- Monitor.hr
03.04. (13:00)

13. travnja bit će svjetski Dana prodavaonica ploča (LP-jeva, vinila) i tim povodom je Hrvoje Horvat napisao kolumnu koja vas možda potakne da se vratite tom formatuSlične vijesti

22.07. (07:30)

Hrvoje Horvat: Krešo Bengalka ove bi godine mogao osvojiti pozicije koje je Vojko V osigurao lani

omaći hip-hop spada među najpropulzivnije i ponajbolje dijelove domaće glazbe. Ne samo da su sposobni MC-jevi uronjeni u bolnu stvarnost, nego svojom jezičavosti pretresaju teme Dnevnika i predstavljaju najbolje od suvremene domaće poezije. Napisane, otpjevane ili repane, svejedno. Treći album “Sve najbolje” Kreše Kulašina, poznatijeg kao Krešo Bengalka, dolazi nakon ambicioznog lanjskog “Split ZOO”. Snimao ga je i pjesme “slagao” nekoliko godina, za vrijeme rada na ostalim projektima – piše Hrvoje Horvat za Večernji.

13.05. (13:00)

Nema penzije ni u 71.

Legendarni Pop Asanović s all stars bendom oduševio u Vintageu

Tihomir Pop Asanović u petak navečer nakon 40 godina održao je svoj prvi samostalni koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Radilo se o doista spektakularnoj svirci provjerene ekipe glazbenika koja se razlijevala i rasturala tijekom dva sata programa u kojima je maestralni jazz-funk oduševio sve prisutne. Za prvu javnu promociju povratničkog Popovog albuma “Povratak prvoj ljubavi” moglo se pretpostaviti da će biti odsvirana izvanserijski, ali čuli smo i preko toga. Zaista fenomenalan bend u kojem su solisti, uključujujući i Popa, pokazali kako se treba svirati u duhu zajedničkog zvuka – piše Hrvoje Horvat za Večernji.

19.04. (18:30)

Hrvoje Horvat na koncertu Boba Dylana u Beču: To nije koncert, nego filozofski teatar

Jedino što je te večeri rekao u mikrofon: “Ili ćete fotografirati ili nećete, ili ćemo svirati ili ćemo pozirati” i usput se spotaknuo o monitor iza leđa i zamalo pao na pozornici, što bi mu bila primjerena kazna. Nije trebao kvariti ugođaj, jer bila je riječ o možda najboljem Dylanovu koncertu koji sam vidio u posljednjih dvadesetak godina, a vidio sam ih podosta – piše o nebitnoj zgodi Hrvoje Horvat koju je i snimio. Ali za ozbiljno: Dok vam svi drugi na pop-sceni podilaze i žele vam se svidjeti, Dylan i danas provocira i za ključne pjesme povijesti glazbe traži dodatni napor publike, koja na koncertima mirno sjedi. Ovo zapravo i nisu koncerti, nego filozofski teatar uz publiku koja sa strahopoštovanjem pokušava odgonetnuti Dylanove zagonetke. Večernji. Ovdje je setlista koncerta.

15.03. (14:30)

Kvari li život umjetnika njegovo djelo?

Hrvoje Horvat: Je li kralj popa uistinu bio pedofil, treba li njegova glazba biti kolateralna žrtva?

“Znaš da sam loš, hajde, pa znaš, i čitav svijet sad mora odgovoriti i još jednom ti reći, tko je loš”, pjevao je pomalo banalno, ali programatski Michael Jackson u svom hitu “Bad” 1987. godine, u tekstu pjesme koji bi mu “mogao doći glave”. Hoće li na kraju priče Michael Jackson ostati zapamćen kao veliki pjevač ili veliki pedofil, sukus je priče koja ovih dan zanima svjetsku javnost i obožavatelje te, dakako, osporavatelje. A sukus osvrta Hrvoja Horvata na film Leaving Neverland je da dvodjelni dokumentarac treba pogledati, ali da bi bilo poželjno često lukrativne rekla-kazala elemente potkrijepiti konkretnim sudskim procesima.

11.03. (11:30)

Album tjedna

Hrvoje Horvat o novom albumu Kojota: Bolji je, cjelovitiji i izveden zrelije od onih starih

Pa kakav je? Taman kakav treba, a najveća “krivnja” kod (zlo)namjernika bit će mu upravo najveće vrline; energija, strast i organski zvuk. sve tadašnje tlapnje nekih o “staromodnom gitarističkom rocku” padaju u vodu, jer je vrijeme pokazalo da su Kojoti bili u trendu, a novi album “Sve je pod kontrolom?” bolji je, cjelovitiji i izveden zrelije od onih starih. Sigurna svirka, sjajni gitaristički rifovi, pamtljivi refreni i tutnjajuća ritam sekcija… – piše Hrvoje Horvat o albumu “Sve je pod kontrolom?” Kojota.

Evo još jedan dobar video – Ljubav u kvaru

20.02. (13:00)

Hrvoje Horvat je bio na hrpi koncerata prošli tjedan – Tom Odell, Algiers, Mary May i Kensington Lima, malo o njima, a usput raspoložen meditira kako je kulturna ponuda Zagreba u razini boljih europskih gradova

25.01. (18:30)

Daj ne kvari

Hrvoje Horvat: Da sam, da sam, da sam pekar – na Googleu ili YouTubeu – što bih tad?

“Najkonkretnije o nerazmjeru masovnog korištenja digitalnih sadržaja i minimalnoj naplati autorskih prava govore podaci za 2017. godinu; u sustavu zaštite kolektivnih autorskih prava u Hrvatskoj za sve tradicionalne oblike korištenja, za cijeli svjetski repertoar, ostvareno je 124 milijuna kuna, od čega je samo sto tisuća kuna bilo s digitalnih platformi” – piše Hrvoje Horvat za Večernji o direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, o člancima 11. i 13.

04.01. (16:00)

Hrvoje Horvat predstavlja čak 30 najboljih hrvatskih albuma i kaže da je 2018. bila sjajna godina

22.11.2018. (22:30)

Hrvoje Horvat: Na današnji dan pred 50 godina izašao je jedan od najboljih albuma u povijesti rocka

Prije 50 godina, 22. studenog 1968., Beatlesi su objavili svoj kolokvijalno nazvan “bijeli album” (premda se zvao samo “The Beatles”). “bijeli album” bio je proizvod grupe na vrhuncu kreativnih sposobnosti, povratak Beatlesa korijenima, svirci uživo naspram nadosnimavanja na albumu “Sgt. Pepper” te zbirka raskošnog raspona žanrova, akustike i elektrike… – piše Hrvoje Horvat. S tog albuma: