Jutarnji list
7.3.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Dramatično klizanje vrijednosti hrvatske nacionalne valute
Marka u Hercegovini vrijedi 4,1 kunu.

Motel Grabovac na Plitvicama nije dovršen
U motelu koji je 26. veljače otvorio premijer Mateša radi samo šank.

Trihineloza u Zagrebu
Sin vlasnice dućana Gurman častio društvo zaraženim kobasicama.

Furio Radin, zastupnik Talijana u Saboru
Talijani su imali veća prava u bivšoj SFRJ nego danas u Republici Hrvatskoj.

Potraga za pljačkašima koji su ubili riječkog mesara Franka Ficka
Riječka policija objavila fotorobote razbojnika.

Prvi sabor Liberalne stranke
Gotovac kao jedini kandidat izabran za predsjednika stranke.

Uoči utakmice Hrvatska - Grčka
Šurjak optužio Ćiru za urotu protiv Hajduka.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Furio Radin, zastupnik Talijana u Saboru
Talijani su imali veća prava u bivšoj SFRJ nego danas u Republici Hrvatskoj

Furio Radin PULA - Prava talijanske nacionalne zajednice ispod su razine prava što su se poštovala u prošlom, jugoslavenskom režimu. Takva se tvrdnja često može čuti ne samo od pripadnika talijanske manjine u Istri, nego i od čelnika vladajuće istarske stranke IDS-a.

Sasvim je suprotno, međutim, mišljenje vladajuće hrvatske stranke HDZ-a, pa i njegovih članova i čelnika u istarskoj organizaciji. Oni, naime, drže da i hrvatska država ne samo da poštuje sva prava talijanske nacionalne zajednice u Istri, već da su ona, u odnosu na prava koja su Talijani imali u Jugoslaviji, i uvećana.

Gotovo svaka prilika u kojoj se na bilo koji način govori o Talijanima u Istri se koristi za politička prepucavanja IDS-a i HDZ-a, odnosno predstavnika talijanske nacionalne zajednice i Talijanske unije, članovi kojih su u Istri uglavnom bliski upravo IDS-u. Predstavnik talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskom državnom saboru dr. Furio Radin ne jednom je znao reći kako Hrvatska poštuje 80 posto stečenih prava Talijana, a 20 posto apsolutno ne poštuje. On sasvim odgovorno tvrdi kako su prava talijanske nacionalne zajednice u nezavisnoj Hrvatskoj ispod razine prava koja su se poštovala u jednostranačkom i nedemokratskom sustavu, kakav je vladao u bivšoj Jugoslaviji.

Slično mišljenje ima i pročelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i ostale etničke skupine Istarske županije Silvano Zilli, koji je i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, prilikom rasprave o programu njegova odjela, replicirajući vijećnicima HDZ-a, kazao da u 14 točaka može konkretizirati i primjerima pokazati kako je od osamostaljenja Republike Hrvatske na djelu sustavno smanjivanje stečenih prava autohtone talijanske nacionalne zajednice na istro-kvarnerskom području.

Silvana Fable