17.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Susret predsjednika Tuđmana i poglavara SPC-a
Patrijarh Pavle: Srbi moraju prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu

Autocentar Zubak nije platio 18,5 milijuna kuna poreza za 1997. i 1998. god.
Pavo Zubak: Sve porezne dugove platit ću do kraja ožujka

Terorizam: Eksplozija službenog bijelog Golfa 3 u Sarajevu u 7.30 sati
U atentatu teško ranjen doministar MUP-a Federacije BiH Jozo Leutar

Stotinjak radnika ispriječilo se ispred direktora, sudskih izvršitelja i policije
Vozači Zagrebačkih transporta spriječili pljenidbu kamiona

Enron u Hrvatskoj: Dr. Mirko Matić, član Hrvatskoga gospodarskog foruma i energetski stručnjak
U 20 godina na TE Jertovec Enron će zaraditi 600 milijuna dolara

Suđenje Baraču i Obrvanu: Saslušan sanacijski upravitelj banke
Koncul : Tanora AG iz Liechensteina dužna je Dubrovačkoj banci 15 milijuna DEM

Vlaho Bogišić, jedini član Vijeća HRT-a koji je glasovao protiv izbora Marije Peakić-Mikuljan za glavnu urednicu HTV-a
Posljedice Tuđmanove odluke o imenovanju Marije Peakić.Mikuljan snosit će Ivica Vrkić

Pravaška stranačka scena: Nakon dugih nagađanja jučer i službena potvrda
Prkačin osniva novu stranku

Intervju: Dr. Ljubomir Antić, povjesničar, publicist, novinar i nedavno imenovani direktor Hine
Antić: Pašalić nema nikakve veze s mojim imenovanjem za direktora Hine

Nestašica lijekova: Ministar zdravstva najavio rigorozne mjere protiv ljekarnika
Reiner: Zatvorit ćemo sve ljekarne bez lijekova s liste

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vlaho Bogišić, jedini član Vijeća HRT-a koji je glasovao protiv izbora Marije Peakić-Mikuljan za glavnu urednicu HTV-a
Posljedice Tuđmanove odluke o imenovanju Marije Peakić.Mikuljan snosit će Ivica Vrkić

Vlaho Bogišića Potpredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić jedini je član Vijeća HRT-a koji je na sjednici u ponedjeljak glasovao protiv izbora Marije Peakić-Mikuljan za glavnu urednicu Televizije. - Nakon izbora za glavne urednike HRT-a, osjećate li se preglasanim ili prevarenim?

- Osjećam se općenito prevareno. Situacija na HRT-u pokazuje svu apsurdnost hrvatskih kulturnih i političkih prilika. Dok se u takozvanom Vijeću gotovo sam tučem protiv HDZ-ova shvaćanja Televizije i procedure, odnosno demokracije, Feral me "podržava" tako što me naziva HDZ-ovim smećem, a politička oporba pravi se nezainteresirana.

- Može li Matica, koju predstavljate u Vijeću HRT-a, prihvatiti poziciju da samo sudjeluje u verifikaciji političkih odluka koje prenosi direktor Ivica Vrkić?

- Nijedna ozbiljna institucija tu ulogu ne može prihvatiti. U Matici se vodila javna rasprava o kandidatu za Vijeće HRT-a, kojega je od nas tražio Sabor. Sada smo u situaciji kada Matičin Upravni odbor iznova mora razmotriti što se događa s HTV-om te ima li uopće smisla sudjelovati u radu takvoga Vijeća. Već sam zatražio raspravu i ona će biti na sljedećoj sjednici Odbora, krajem mjeseca. - Što osobno mislite, treba li i dalje sjediti u Vijeću?

- Nije Zakon o HRT-u jedini loš zakon koji je donio Sabor. Loši su hrvatski zakoni uopće, počevši od izbornoga koji omogućuje nadzastupljenost u Saboru. Ne valja, potom, Zakon o udrugama koji je doveo do dramatičnog stanja u našim institucijama. Sada se mora omogućiti ozbiljna javna rasprava o Televiziji u kojoj će kritička javnost doista sudjelovati, a neće ju dezertirati.

Na kritičkim snagama u zemlji nije samo da konstatiraju kako stanje ne valja, nego je na njima da ga pokušaju mijenjati. Nemam ništa protiv toga da na oporbenom skupu o Televiziji glavni referent bude Slaven Letica, ali neće nas daleko odvesti kratko pamćenje.

Naime, upravo je Letica bio jedan od prvih kreatora HDZ-ove Televizije. Predsjednik Matice Josip Bratulić već je u nekoliko navrata pokušavao organizirati skup o odgovornosti medija. Mislim da do toga nije došlo jer se Maticu shvaćalo kao nedovoljno provokativan ili odveć pomirljiv ambijent za takav razgovor. - Kako komentirate držanje vaših kolega u Vijeću koji predstavljaju HAZU i Sveučilište?

- Svaki član Vijeća zastupa vlastiti pogled, a vjerojatno i pogled kulturnog i političkog ambijenta iz kojega dolazi. Grubo me uvrijedilo kada je akademik Šlaus paušalno nazvao sve članove Vijeća građanski nekvalificiranim i nepoštenim ljudima. Ne želim upasti u sličnu zamku, prosuđujući tuđe postupke iz osobne optike. Oni najbolje govore sami za sebe.

- Odražavaju li stavovi dr. Stamaća i akademika Paara autentični kulturni i politički ambijent institucija koje predstavljaju u Vijeću, dakle Sveučilišta i HAZU?

- Mislim da njih dvojica nisu disonantni u odnosu na šutljivu većinu u institucijama koje su kroz hrvatsku povijest bile kritičke i naprednjačke.

- Članovi Vijeća HRT-a dijele jezične savjete, predsjednik Vijeća buni se što se snima "neko glupo 'Rusko meso'" umjesto filmova o Katarini Zrinskoj ili što se ne promoviraju hrvatski sportaši umjesto onih iz NBA lige. Potpredsjednica Sabora bavi se zastupljenošću nogometašica u sportskom programu. Jesu li to prave teme za Vijeće HRT-a?

- Nemam pravo tvrditi kako se namjerno pokreću marginalna pitanja da bi se zagušilo ono malo pravih problema koji zaiskre na sjednici Vijeća. No, sigurno je da u Vijeću, kakvo je ono sada, nije moguće otvoriti stvarnu raspravu. Ja sam bio prekinut kada sam pitao zašto se šef Uprave nije posavjetovao s nekim drugim kvalificiranim kandidatima o preuzimanju mjesta glavnoga urednika, premda je bilo onih koji su javno govorili da će se na natječaj javiti jedino ako budu pozvani ili nagovoreni.

Vjerojatno je točan dojam da se sve važne odluke donose na Pantovčaku. Svojedobno se u javnosti spekuliralo da je predsjednik Tuđman osobno sastavljao Blaževićevu ekipu za svjetsko nogometno prvenstvo. Ali, bez obzira na to, svo vrhnje uspjeha te ekipe pobrao je Blažević.

Dakle, sve ako Tuđman i sastavlja Vrkićevu ekipu, što očito čini s mnogo manje uspjeha nego u nogometu, posljedice će, dakako, snositi direktor Vrkić. - Snosit će i članovi Vijeća HRT-a koji su dali legitimitet Vrkićevim odlukama. Zato vas i pitam, ima li više smisla biti u Vijeću, pa makar i glasovali protiv?

- Situacija je slična onoj u Parlamentu. - Baš i nije. Ovdje je riječ o uglednim institucijama s dugim vijekom, a tamo o političkim strankama koje mogu otrpjeti stanovitu kompromitaciju.

- U nas se pothranjuje uvjerenje da su prilike toliko teške da bi zapravo trebalo prestati preuzimati odgovornost te izazvati krizu. Mislim, međutim, da političke i druge javne kritičke snage još nisu izvršile takav institucijski pritisak na vladajuću elitu da bi izazivanje krize, ako bi i bilo moguće, sada imalo ikakvoga smisla. - Može li nova glavna urednica, kao što je to navela u svojoj molbi, povesti HTV u 21. stoljeće?

- Gospođa Peakić posljednjih 20 godina u vrhu je hrvatske politike. Nije riječ o tome može li ona povesti HTV u bolju budućnost, nego može li politička svijest, kojoj ona u tome dugom razdoblju pripada, učiniti nešto dobro za Hrvatsku i njezinu Televiziju... Nino Đula