18.03.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Komisija za izborni zakon predlaže uvođenje proporcionalnog sustava
Hrvatska u deset izbornih jedinica

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Sporni poslovi Vlade i bivšeg direktora ACY-ja
MORH prodao Gozdeckom zemljište Grada Umaga

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Razgovor: Željko Malević, predsjednik Foruma za selo i poljoprivredu SDP-a
Glasovi seljaka odlučuju izbore

Predlažu se niže plaće za Predsjednika, ministre i zastupnike
HSS uputio Saboru prijedlog o smanjenju Tuđmanove plaće

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Dragan Roller, logoraš koji je u logorima Stara Gradiška i Jasenovac proveo tri godine, prvi je svjedok koji je jučer svjedočio u sudskom postupku Dinku Šakiću, zapovjedniku koncentracionog logora Jasenovac.

Roller je opisao svoj dolazak u logor i vrijeme koje je u njemu proveo, nakon čega je zastupnik optužnice, županijski državni odvjetnik Radovan Šantek počeo ispitivati svjedoke. Nejasna i konfuzna pitanja državnog odvjetnika nisu uspjela stvoriti sliku o zločinima koji su se događali u logoru, ali su zato savršeno koristila branitelju optuženog Šakića Ivanu Kernu da u protuispitivanju ospori ili relativizira mnoge tvrdnje svjedoka. Optuženi Dinko Šakić tijekom ispitivanja nekoliko se puta nasmijao izjavama svjedoka Rollera.

Unatoč tome što je u logoru proveo tri godine, Dragan Roller je, kaže, rijetko viđao Dinka Šakića. Tijekom 1944., kad je bio bolničar u logorskoj bolnici, bio je svjedokom nekoliko vješanja, vidio je neke obješene logoraše, ali pri svemu tome ne i Dinka Šakića .

- Šakića sam rijetko viđao. On nije dolazio u logor jer nije htio zaprljati svoje ulaštene čizme, ali uglavnom se znalo što se događalo - rekao je Roller. Nekoliko je logoraša umrlo u logoraškoj bolnici od iscrpljenosti, gladi i bolesti, no i ustaše su, kako je uspio dokazati Kern, obolijevali od tifusa.Saznalo da je Roller prisustvovao vješanju skupine četnika krajem 1944., da je nekoliko logoraša umrlo od gladi i iscrpljenosti, da su neki od njih bili vješani te da su logoraši krali hranu od ustaša i međusobno je dijelili.

Samovoljnih ubojstava koja su izvodili pijani ustaše po logoru je bilo, ali ustaše nikada nisu bili kažnjeni zbog samovolje. Šantek je istaknuo slučaj vješanja ustaškog liječnika dr. Marina, koji je bio povezan s Boškovićevom skupinom partizana, kao i smrt ustaškog nadsatnika Nemeta, koji je obješen u Jasenovcu zbog suradnje s partizanima.

Dok mu je Radovan Šantek postavljao pitanja, Roller je spomenuo i dva vrlo zanimljiva podatka. Rekao je da je tijekom njegova drugog boravka u Jasenovcu, od listopada 1944. do veljače 1945., kada je izišao iz logora u transportu za Njemačku, u logoru ubijeno desetak tisuća ljudi.

Opisao je organizirane likvidacije koje su ustaše izvodili noćima izvlačeći logoraše prema popisima uprave logora. Ta je konstatacija iznenadila i Šanteka, koji je reagirao pitanjem: - Desetak tisuća bolesnih? Svjedok Roller je na to odgovorio: - Ne bolesnih, nego svih logoraša, a bolesnika je bilo malo u tim likvidacijama.

Roller je nastavio da se oni koji su odvođeni iz svojih baraka tijekom noći više se nisu vraćali, ali se zato njihova odjeća poslije pojavljivala u objektu zvanom krpara. Po tome su ostali zatvorenici znali da su odvedeni ubijeni. Svjedok je rekao kako je krajem 1942. ili početkom 1943. godine od skupine logoraša koji su planirali bijeg saznao da je zapovjednik logora bio Dinko Šakić...

Boris Vlašić