Monitor home  |  365 home  |  365 na Forumu  |  « jučer  |  sutra »


160/365, subota, 9. lipnja 2001.

Skuše s pomidorima

E, fino li je u ovom Zadru... Sunce, more, makijato i apsolutno nenormalno izuzetno nemogući komadi. Može čovjek zaboraviti na dobar broj zemaljskih nevolja i navući si na vrat jednu posebno opasnu – saznanje da, kako mi je jednom rekao prijatelj Maro, "na svijetu ima toliko savršenih žena koje mi nikad nećemo ni upoznati, a kamoli nešto više." Kako i priliči gospodinu na pragu srednjih godina, jučer sam odlučio ignorirati svoj 28-i rođendan. Poneko ga se i sjetio, čestitke sam primio dostojanstveno i stoički, inventura 27-e još nije kompletirana pa sad nećemo o tome, ali najveće iznenađenje osvanulo je na lokalnom net zinu (htttp://zin.zadar.net), gdje je ljubazni urednik u rubrici Astro kuhinja objavio slijedeći recept (prenosim u cjelosti):

"Premda je poznat kao ljubitelj mesa
ZA ANTU PERKOVIĆA SKUŠE S POMIDORIMA
S astro kuhinjom i Suncem ostajemo i dalje u znaku blizanaca. Prošli put je bilo govora o vrstama namirnica, a danas ćemo se osvrnuti na uzimanje tekućine. Naglašen ovaj znak nikako ne govori u prilog ispijanju alkoholnih pića, pogotovo ne žestokih alkoholnih pića. Bezalkoholni napitci i čaj, zatim kava, ono su čemu će se vjerojatno dati prednost. No može se posegnuti za koktelima s time da je kod ovih napitaka uvijek potrebna umjerenost. Recept smo ovaj put izabrali za našeg sugrađanina u Zagrebu, novinara i rock kritičara Antu Perkovića rođenog 8. lipnja 1973.

Sunce je dakle u blizancima, Ascedent u vagi, a Mjesec u djevici, što sve skupa upućuje na laganu i dijetnu prehranu, prvenstveno ribljeg podrijetla, a tome se ne protivi ni Venera u raku koja vlada Granućim znakom vage, najvažnijim u ovome periodu Perkovićevog života. Ona nas upućuje i na činjenicu da bi način pripreme trebao biti više vodenast, dakle, riba na gradelama ne bi bila pravi izbor, prije brudet ili buzara, a mi smo (premda neslužbeni izvori tvrde da je Ante Perković ljubitelj isključivo mesne hrane, što mu astromedicina ne bi preporučila) izabrali:

Skuše u šalši od pomidora
Očišćene skuše namazati uljem i ispeći na plaki ili u pećnici na malo ulja te ih pečene očistiti od kostiju i ostaviti spremljene na toplom. Posebno napraviti šalšu od pomidora tako da na maslinovom ulju zažutite luk i petrusimul te im dodate oguljene i nasjeckane rajčice ili pelate iz limenke. Začiniti s bazilikom ili origanom po ukusu. Kad se smjesa od pomidora zgusne, preliti je po skušama, soliti i papriti po želji, dobro posuti parmezanom te desetak minuta zapeći u pećnici na 175 stupnjeva. Uz ovo će jelo još dobro prijati i zelena salata izmiješana s kuhanim krumpirima i maslinama. Što se tiče vina, autor je jednom uz ovo jelo poslužio Benkovački rose s punim uspjehom!"

Pokušajte to kod kuće, svakako! Hvala na dobrim kulinarskim željama! A i ovo o alkoholu nije za bacit...

Monitor home  |  365 home  |  365 mail  |  365 na Forumu  |  « jučer  |  sutra »

Copyright © 1996-2001 Internet Monitor