Monitor home  |  365 home  |  « Prolog  |  Početak


O autoru
(Izvještaj komisije o zatečenom stanju prilikom posljednje inventure)


Ante Perković


Ime i prezime: Ante po djedu, Perković po naraštajima obitelji izrasle na kamenu ispod kliške tvrđave, gdje vjetar drži govore a kiša mu plješće.

Rođen: 08. lipnja 1973. u Zadru. U dobi u kojoj ga je majka rodila (34), govorili su, ispadaju ili genijalci ili budale. Kao klinac bio uvjeren da je ovo prvo, sad se tješi tlapnjom da samo istinski genij može tako dobro spoznati svoj kretenizam.

Mjere: Dug 186 cm, širok znatno manje. Na mjerenjima bicepsa u osnovnoj školi rezultati naginjali nižem prosjeku. Iz kade istisne oko 70 kila vode, a specifična težina karaktera zaslužuje pomniju analizu. Spolni organ mu se neće spominjati u narodnim pjesmama.

Osobeni znaci: Dugu kosu vukao godinama, po prijateljici Sanji jedina dobra stvar na njemu (osvetio joj se kumstvom na vjenčanju - brak je propao). Oči smeđe, kratkovidne i blago astigmatične, glas dubok, što zajedno s visokim postotkom pošumljenosti kože upućuje na dobru opskrbljenost testosteronom. Kreće se nezgrapno, kao da zemlja guta one koji ne paze.

Karijera: Progovorio s cca 16 godina, stupanj društvene uklopljenosti od tada progresivno povećava, iako je još uvijek bolji s riječima negoli s ljudima. Slaže i objavljuje zbirke slova od 1990. Godinu dana kasnije pasivno se uključuje u obranu Hrvatske odlaskom u Zagreb na studij novinarstva. U jeku najžešćih borbi gubi glavu za prekrasnom kolegicom, prekida srednjoškolsku vezu i prijavljuje se u apstinente. Radi u jednim, pa u drugim novinama, uređuje prvi studentski magazin pa ga ne uređuje više, ode u Ameriku pa se za deset dana vrati, osnuje band pa gubi članove, pije, ne puši, jede kad može. U jesen 1996. dobija crveni tuljac s brojem 23, bježi u Zadar gdje skuplja košarice od maloljetnica i radi na radiju za 100 maraka mjesečno. Vraća se Zagrebe tebi, ti mu tiskaš prvu knjigu, pa postaje i publicist, kad već ne zna što bi s tim "novinar". Imovinska kartica: dvije torbe i gitara.

Emotivna biografija: Late bloomer sasvim konzervativnog seksualnog opredjeljenja. Vizualno-verbalni tip sklon nepotrebnom tehniciranju. Svojedobno se furao na plavuše, ali bez većih uspjeha. 30 mjeseci proveo intenzivno zaokupljen Talijankom za strpljive, te na kraju shvatio da križaljku ne može završiti bez crnih točaka. Uzorni maneken monogamije kojeg slabo drži mjesto.

Reprezentativni uzorci ponašanja: kasna buđenja, izležavanje, struganje žličicom po šalici ispijene kave (nervozne ruke nepušača), čitanje na zahodu i pri jelu, pasivno gledanje televizije, pišanje u umivaonik, numeriranje ploča, ritualni pristup brijanju, "Hajduk" u nogometu, "Zadar" u košarci, Bog u religiji... Rado citira i krade misli pop-kulturnih ikona obogaćujući svoje univerzalno neznanje novim kontingentima beskorisnih podataka (napamet zna naslove svih studijskih albuma Rolling Stonesa, Doorsa, Zeppelina, Beatlesa... zajedno s godinama snimanja, trenutnim postavama banda i živopisnim vinjeticama iz narko-seksualnog života junaka). Uspomene čuva u praznim bočicama parfema, da uvijek zamirišu dobro. Nema lošeg vremena, rekla bi Tricia, tek mi ponekad nosimo krivu odjeću.

(posuđeno iz skoro pa objavljene knjige "Slijepi putnik")

Monitor home  |  365 home  |  365 mail  |  « Prolog  |  Početak

Copyright © 1996-2001 Internet Monitor