HR link tjedna indeks

Ukupna ocjena

Sadržaj

Dizajn

Ažurnost


Belle de Jour

Diode su ocjene


 
Monitor home | HR link tjedna indeks | Prije | Poslije
Help Net Security
URL: www.net-security.org
Kategorija: Sigurnost na Webu
Urednik: Berislav Kučan
Dizajn: Saša Beg
Presence provider: Avalon
Server: Linux i Apache, u SAD
Datum: 25.07.1999

Klik na site Net Security site dobro je poznat u krugovima koji se bave sigurnošću i opasnostima koje serverima i običnim korisnicima prijete s Interneta. Mnogi u nas ne znaju da je ovaj site, jedan od vodećih svijetu u svojoj kategoriji, djelo hrvatskih Internet znalaca. Tome je vjerojatno tako jer su zato što su stranice pisane isključivo na engleskom jeziku, što je opet sasvim logičan izbor budući da tematika ima univerzalnu publiku. Sve vijesod službenog početka rada sitea su arhivirane i predstavljaju korisnu bazu znanja. Razgovarali smo Berislavom Kučanom, 18-godišnjakom, od jeseni studentom ekonomije, koji je osnivač i glavni urednik Net Securityja. Berislav živi i djeluje na Internetu iz Rijeke.

- Što te je motiviralo da pokreneš Net Security?

- Ja sam bio osnivač IRC-kanala hr.hacker, koji je bio posvećen toj problematici. U studenom prošle godine pokrenuli smo prvu verziju stranica i namjeravali smo ih održavati na hrvatskom. Onda smo analizirajući statistiku posjete vidjeli da imamo jako puno posjeta izvan Hrvatske i počeli smo stranice raditi na engleskom. U veljači smo kupili sadašnju domenu, a u sadašnjoj formi izlazimo od ožujka.

- Koliko posjetitelja imate dnevno?

- Naslovnica ima oko 1000, a sve stranice ukupno oko 1900 posjetitelja dnevno. Od toga tek 15-20% posjeta dolazi iz Hrvatske. Zanimljivo je da jako puno posjeta imamo .mil i .gov domena.

- To je kompliment, oni se znači dolaze informirati kod vas. Koliko često osvježavate stranice?

- 4 do 5 puta dnevno ide update.

- Postavi svoj site u svjetske razmjere.

- Dva najveća i najpoznatija sitea u ovoj kategoriji su Hacker News Network (www.hackernews.com) i mi.

- Koliko članova ima Net-Security tim?

- Pored mene na siteu svakodnevno radi i jedan Nizozemac, a pomaže nam još nekoliko kolega iz Zagreba. Nizozemac i ja smo webmasteri.

- Tko bi trebao pratiti ono što vi objavljujete?

- Web server administratori, ali i obični Internet korisnici, jer uvijek imamo svježe vijesti o novim visusima, kao i novootkrivenim rupama u serverima. Nedavno sam pomagao Gordanu Gledecu s www.hr kad je ŽCrna rukaŽ srušila njihov server.

- Koji Web server preferirate?

- Mi smo na Linuxu zbog mogućnosti rada s shellom. Microsoftov server ima više rupa o kojima redovito pišemo.

- Nudite i knjige preko Amazon.com Associates programa. Kako idu knjige?

- Dosad smo dobili dva kvartalna čeka od po 60 dolara. Izbor knjiga je dobar, tako ljudi kupuju ono što im preporučujemo. (Monitor je svojedobno također bio aktivno uključen u Amazonov Associates program, ali je usprkos većoj posjeti od Net-Securityja prodavao je manje knjiga. Zaključak: važno je ciljanoj publici ponuditi pravi izbor, op.a.)

- Kako se financirate?

- Od toga što radimo nemamo nikakvu zaradu. Siteovi poput našeg u Americi imaju vlastiti ured s sekretaricom. Glavni trošak mi je telefonski račun, oko 1000 kn mjesečno koji mi plaćaju roditelji, jer ja idem u školu. Polako im postaje jasno da ima budućnosti u tome. Vide da imam uspjeha.

- Troškovi Web presencea?

- Moram pohvaliti Avalon, jer su nam, kad su čuli da imamo problema s našim prethodnim presence providerom, ponudili besplatni hosting. Osim toga pružaju nam odličnu tehničku pomoć.


© 1997-1999 Internet Monitor