Jutarnji list
7.3.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Dramatično klizanje vrijednosti hrvatske nacionalne valute
Marka u Hercegovini vrijedi 4,1 kunu.

Motel Grabovac na Plitvicama nije dovršen
U motelu koji je 26. veljače otvorio premijer Mateša radi samo šank.

Trihineloza u Zagrebu
Sin vlasnice dućana Gurman častio društvo zaraženim kobasicama.

Furio Radin, zastupnik Talijana u Saboru
Talijani su imali veća prava u bivšoj SFRJ nego danas u Republici Hrvatskoj.

Potraga za pljačkašima koji su ubili riječkog mesara Franka Ficka
Riječka policija objavila fotorobote razbojnika.

Prvi sabor Liberalne stranke
Gotovac kao jedini kandidat izabran za predsjednika stranke.

Uoči utakmice Hrvatska - Grčka
Šurjak optužio Ćiru za urotu protiv Hajduka.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Dramatično klizanje vrijednosti hrvatske nacionalne valute
Marka u Hercegovini vrijedi 4,1 kunu

MOSTAR, VITEZ, ZAGREB - U zapadnoj Hercegovini njemačka je marka već prešla opasnu, psihološki važnu granicu od četiri kune! Premda je na tečajnim listama u mostarskim bankama jučer srednji tečaj bio jednak tečaju Narodne banke Hrvatske, prodajni tečajevi prelazili su brojku četiri.

Tako je u Hrvatskoj banci u Mostaru jučer prodajni tečaj njemačke marke za čekove i gotovinu iznosio 4,00028 za jednu marku. Njemačka marka na crnom tržištu odavno se mijenja u omjeru 1 prema 4, a u Sovićima pokraj Gruda i u drugim veletrgovinama s hercegovačke strane uz meku granicu za stotinu maraka može se kupiti roba u vrijednosti 410 kuna!

Hercegovačke banke nisu samo povećale tečaj marke na četiri kune nego su i ograničile prodaju maraka za hrvatsku valutu. Još se samo u Hrvatskoj banci d.d. Mostar, u poslovnici u Vitezu, za kune može kupiti neograničen iznos njemačkih maraka, i to po četiri kune za marku. U Aurobanci u Vitezu kažu da su donedavno prodavali marke za kune u neograničenom iznosu, ali se odjednom pojavilo previše kuna, pa su prodaju limitirali na 1000 njemačkih maraka, i to također po tečaju 1 marka za 4 kune. U srednjobosanskoj banci, koja je poslovnica Hercegovačke banke, marke za kune uopće se ne prodaju, a u poslovnici Dubrovačke banke u Vitezu možete za kune kupiti samo 100 njemačkih maraka, i to po 3,95 kuna.

Uvođenjem konvertibilne marke u BiH hrvatska je kuna izgubila vrijednost u bošnjačkom dijelu Federacije BiH, gdje su cijene, na primjer novina, istaknute o mnogo lošijem omjeru nego na tečajnim listama banka u Hercegovini, a banke u bošnjačkom dijelu Federacije BiH nikad nisu ni stavljale kunu na svoje tečajne liste.

Gorden Knezović, Srećko Stipović, Branka Stipić