15.03.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Besparica potresa Hrvatsku
Iznos neplaćenih računa u mjesec dana povećao se 1,2 milijarde kuna

Hrvatska radio televizija
Danas odluka o novim glavnim urednicima Televizije i Radija

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Hrvatska radio televizija
Danas odluka o novim glavnim urednicima Televizije i Radija

Canjuga i Vrkić ZAGREB - Danas bi Vijeće Hrvatske radiotelevizije trebalo odlučiti o novim glavnim urednicima Hrvatskoga radija i HTV-a.

Danas će se, dakle, konačno pokazati je li točno da je, i prije raspisivanja natječaja, političkom odlukom u HDZ-u mjesto glavnog urednika HTV-a bilo rezervirano za Mariju Peakić-Mikuljan, urednicu umjetničke redakcije i stranačku dužnosnicu HDZ-a. Njezina je ponuda, potvrđeno je, među 11 koliko ih je ukupno stiglo na HRT-ov natječaj.

Na taj se natječaj javio i televizijski redatelj Zrinko Ogresta, čiji smo elaborat dobili iz izvora na Prisavlju. Ogresta nam je jučer potvrdio da se javio na natječaj, ali ne, kao što je rekao, zato što je posebno zainteresiran za mjesto glavnog urednika na HTV-u, nego stoga da bi upozorio na apsurdnost natječaja koji je raspisan. Naime, Ogresta - diplomirani televizijski redatelj - uopće ne ispunjava uvjete koje je propisalo Vijeće HRT-a.

Na Vrkićev prijedlog
Vijeće od kandidata zahtjeva da pored visoke stručne spreme imaju najmanje pet godina iskustva na novinarskim i uredničkim poslovima, ali se ne traži da kandidat bude iskusan i stručan upravo u području televizijskog medija. Posve neočekivana kandidatura uglednog mladog redatelja Ogreste mogla bi kompromitirati izbor glavnih urednika jer je, prema svemu sudeći, natječaj sastavljen isključivo po mjeri kandidata kojeg je državni vrh unaprijed odabrao. Činjenica da se od kandidata ne traži televizijsko iskustvo ili znanje, nije jedino što dovodi u pitanje legitimitet HRT-ova natječaja. Drugi je, naime, problem da je u praksi zakonska odredba prema kojoj Vijeće HRT-a bira glavne urednike provedena tako da Vijeće samo potvrđuje uanprijed pripremljen Vrkićev prijedlog.

Bude li se izbor doista odvijao prema očekivanom scenariju, to će značiti da su članovi Vijeća izmanipulirani jer im je, kad su birani na ta mjesta, rečeno da će, prema Zakonu, određene odluke oni sami donositi, a ne samo potvrđivati prijedloge Uprave, odnosno političke odluke. To je, uostalom, i bio smisao promjene Zakona o HRT-u, jer je prema starom zakonu glavne urednike birao Nadzorni odbor na prijedlog Uprave, i to bez ikakva natječaja. Čini se da je to sada samo formalno izmijenjeno, a institucijama poput HAZU-a i Sveučilišta namijenjena je uloga da te odluke samo legitimiraju.

Demokratske mogućnosti
Njihovi predstavnici u Vijeću daju demokratski legitimitet izrazito nedemokratskim postupcima. Kako ne bi bili samo puka hadezeova glasačka mašina i time kompromitirali načelo neovisnosti institucija iz kojih dolaze, članovi Vijeća imaju na raspolaganju dva moguća odgovora, bude li izbor glavnih urednika tekao kako smo najavili. Prvo, oni mogu dati ostavke Saboru na članstvo u Vijeću HRT-a, kao što je to na konstitirajućoj sjednici protestno učinila predsjednica Hrvatskoga novinarskog društva Jagoda Vukušić. U slučaju da više članova Vijeća podnese ostavke, tada ne bi bilo moguće izabrati nove glavne urednike prije nego što se utemelji novo Vijeće. To, međutim, za HDZ ne bi bio nimalo lagan posao, jer su i proteklih mjeseci unutar institucija članica Vijeća dugo pridobijali ljude koji će biti na liniji hadezeove politike. Druga je mogućnost, iako također vrlo malo vjerojatna, da će Vijeće tražiti poništenje natječaja s obrazloženjem da nitko ne odgovara raspisanim uvjetima. To bi se obrazloženje moglo izvesti čak i za Mariju Peakić-Mikuljan jer je ona članica Središnjeg odbora HDZ-a, a Zakon izričito zabranjuje da glavni urednik bude stranački dužnosnik. Međutim, dosad se to rješavalo jednostavno: zamrzavanjem članstva u trenutku preuzimanja funkcije. Potvrdi li ipak Vijeće većinom glasova odluku koju će prenijeti Ivica Vrkić, a pritom zanemari da je natječaj bio loše sročen i samo formalno raspisan, Vijeće HRT-a pokazat će da je političko jednostranačko tijelo, a ne javni organ te da su institucije iz kojih je regrutirano članstvo potpuno zanemarile javni interes, podijelile s HDZ-om odgovornost za devastaciju nacionalne televizijske kuće te, što je najgore, uključile se u HDZ-ovu izbornu kampanju.

Članovi Vijeća ne znaju tko su kandidati
S pozivima za današnju sjednicu Vijeća na kojoj se biraju glavni urednici Radija i Televizije, članovima Vijeća nisu stigle ponude kandidata niti imena prijavljenih na natječaj, a kamoli njihovi elaborati. Nije ni predviđeno da vijećnici biraju kandidata na temelju neposrednog uvida u prijave, nego taj posao za njih obavlja direktor HRT-a Ivica Vrkić, član HDZ-a. Vrkić je, dakle, pregledao ponude i on će članovima Vijeća iznijeti svoj prijedlog, koji će oni, zatim, potvrditi glasovanjem. Njegov bi prijedlog mogao proći s istom većinom s kojom je za predsjednika Vijeća nedavno izabran Zlatko Canjuga. Tada su samo dva člana Vijeća bila protiv. Ta točka dnevnoga reda u pozivu za sjednicu navedena je kao "imenovanje glavnoga urednika" Radija i Televizije, a ne kao izbor kandidata za te dvije dužnosti.

Nino Đula