13.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Sastanak ministara vanjskih poslova 19 zemalja članica NATO-a o rješenju kosovske krize
Kopnene snage za Kosovo pod zapovjedništvom NATO-a

Suđenje "Viteškoj skupini": Tužitelj Geoffrey Nice pročitao optužnicu protiv Kordića i Čerkeza
Da je Mate Boban živ, sudilo bi se i njemu

Poskupljenje benzina
Porges odbio Inin prijedlog poskupljenja benzina

Mediji na sudu: Odluka stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Zagrebu protiv izdavača Media Press-a
Na zahtjev don Ante Bakovića sud pokrenuo stečaj Nacionala

Gospodarski savjet SDP-a Stručnjaci o gospodarskoj politici
Dr. Kalogjera: Banski dvori postali su hrvatski zid plača

Objavljeni poslovni rezultati najuspješnije hrvatske tvrtke za prošlu godinu
Čović: Usprkos krizi u regiji, povećali smo dobit za 14 posto

Rebalans budžeta: Nakon oštrog istupa savjetnika predsjednika Tuđmana za gospodarstvo
Ured Predsjednika ponovno demantirao ministra Škegru

Suđenje Šakiću: Jučer o stanju u jasenovačkom logoru svjedočio Gabrijel Winter
Masovne likvidacije u Jasenovcu događale su se nakon ofenzive na Kozari

Nuklearno skladište: Postoje sumnje da se Hrvatska priprema za uvoz opasnog otpada iz visokoindustrijaliziranih zemalja
Hrvatska će sagraditi odlagalište nuklearnog otpada koje nekoliko stotina puta prelazi njezine potrebe

Dvadesetog dana NATO-ove operacije Saveznička snaga gađani ciljevi u Srbiji i na Kosovu
U napadu NATO-a pogođen putnički vlak

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Suđenje Šakiću: Jučer o stanju u jasenovačkom logoru svjedočio Gabrijel Winter
Masovne likvidacije u Jasenovcu događale su se nakon ofenzive na Kozari

Dinko Šakić ZAGREB - Suđenje bivšemu zapovjedniku ustaškoga logora u Jasenovcu, Dinku Šakiću, nastavljeno je jučer na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočenjem Gabrijela Wintera (81) koji je u dva navrata, od kolovoza do prosinca 1941. i od lipnja do listopada 1942., bio zatočen u logoru.

O Šakiću ne zna ništa, a za njega je čuo nakon njegova izručenja Hrvatskoj. - Ne mogu ništa dobro ni loše reći o njemu jer se vrijeme mog zatočeništva i njegova zapovijedanja logorom ne podudaraju - rekao je Winter naglasivši na početku svjedočenja kako je logor prije svega bio "logor smrti, a ne radni logor". - Tamo su dovodili ljude da bi bili ubijeni, a ne preodgojeni - ustvrdio je Winter.

Dva puta u Jasenovac

Winter je naglasio da je uhićen i doveden u logor zbog svog židovskog podrijetla. Iako mu nije suđeno, nakon prvog uhićenja dobio je odluku o dvogodišnjoj kazni zatvora, odnosno upućivanju u logor. Po dolasku u Jasenovac smješten je sa 30 zatočenika u privremeni logor koji je bio nekoliko kilometara udaljen od samog logora, kojim je tada zapovijedao Miroslav Majstorović Filipović.

Kako je izjavio, ustaše su iz njegove skupine odmah ubili dvojicu zatočenika, židovsku braću Preder, koji su skrivali novac u čarapama. Tada je vidio i kako je Majstorović osobno iz pištolja ubio logoraša koji je skrivao komad kruha.

Nakon pet mjeseci Wintera je iz logora "izvukla" njegova žena Hrvatica, koja mu je nakon toga rekla da je oslobođen jer je suprug "arijevke", odnosno Hrvatice.

Likvidacije nemoćnih i bolesnih

U veljači 1942. u Zagrebu je čuo da se Židovi oženjeni "arijevkama" više ne puštaju na slobodu i da ih se ponovno uhićuje. Neko se vrijeme skrivao, ali su ga ponovno uhitili i odveli u logor. U prvo vrijeme radio je kao i drugi logoraši "bjesomučnim tempom, uz vrlo slabu ishranu". Nakon odrešenog vremena upućen je u ekonomiju u sklopu logora, gdje je radio kao kočijaš.

Istaknuo je kako su u logor, u kojemu je bilo od 3000 do 3500 logoraša, svakodnevno dolazili novi zatočenici. - Likvidacije nemoćnih i bolesnih vršile su se da bi novi, radno sposobniji zatočenici imali mjesta u logoru - rekao je Winter dodajući da su se masovne likvidacije događale 1942.

Masovnije dovođenje zatočenika zbilo se za vrijeme ofenzive na Kozari. Tada su, prema njegovim riječima, ženu i djecu odvodili vagonima na kojima je pisalo da je odredište Zemun, dok su mlađe zadržali u logoru. Iz logora je pobjegao kada je s nekolicinom logoraša, u pratnji dvojice ustaša, odveden na branje jabuka s druge strane Save.

Winter je rekao kako su mu dva brata ubijena u Beogradu, treći brat i majka u Zagrebu, a jedna sestra u nacističkom logoru u Češkoj. Nakon Winterova svjedočenja, sudsko vijeće je donijelo rješenje o produljenju pritvora za optuženog Šakića. Suđenje se nastavlja danas.