18.04.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatski ministar financija Borislav Škegro gostovao na CNN-u
Reviziju proračuna provodimo radi ublažavanja posljedica NATO-vih udara

Valjevo u plamenu
Četiri projektila NATO-a razorila tvornicu oružja Krušik

Haaški sud: Obrat u istrazi protiv hrvatskih generala
Haag će ipak optužiti Čermaka, a odustaje od optužnica protiv Gotovine i Norca

Ekskluzivna reportaža: Novootkrivena grobnica stradalih na križnom putu
Zbog masovne grobnice, uglavnom Hrvata, odgođena gradnja mariborske obilaznice

Istraživanje Jutarnjeg lista
99 posto mladih protivi se ograničenju radnog vremena diskoklubova

Predsjednik novoosnovane prve Udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata
HTV nas je htio iskoristiti kao utjerivače neplaćene TV pretplate

Spektakularna otmica na sudu u Pragu
Češka policija helikopterima traga za Nedžadinom Zekom i dvojicom njegovih otmičara

Vojska Jugoslavije izgubila je prvu rundu kopnene bitke za Kosovo
OVK je uspio uspostaviti siguran koridor

Restrikcije u državnoj upravi: Vlada donijela odluku o uvjetima službenih putovanja
Samo premijer i potpredsjednici Vlade smiju putovati avionom u prvom razredu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Spektakularna otmica na sudu u Pragu
Češka policija helikopterima traga za Nedžadinom Zekom i dvojicom njegovih otmičara

Potjernica, Zeko u sredini PRAG/ZAGREB - Spektakularni bijeg kriminalca s hrvatskom putovnicom iz sudnice u središtu Praga još je tema dana u Češkoj.

Kako smo već javljali, u petak prijepodne dvojica nepoznatih muškaraca svladali su policajce koji su čuvali "39-godišnjeg Hrvata Nedžadina Zeku", te nestali zajedno s njim. Zeka je trebao biti izručen Njemačkoj, koja ga traži zbog više kaznenih djela. Nakon što je tročlano sudsko vijeće donijelo odluku o izručenju, policijski su čuvari poveli osuđenika prema izlazu iz dvorane broj 175, na trećem katu sudske zgrade u Lazarskoj ulici. U tom trenutku dvojica mladića u skupocjenim crnim odijelima izvadili su pištolje, razoružali sva četiri policajca i jednome od njih naredili da otključa lisice na osuđenikovim rukama.

Policajci legli na pod

- Dogodilo se to oko 11.45 sati. Jednostavno su izišli iz klupa gdje na javnim suđenjima sjede zainteresirani građani. Izvadili su pištolje i naredili policajcima da legnu na pod - izjavio je glasnogovornik praške policije Josef Šulcek. Predsjednik suda Jan Svaček tvrdi kako je siguran da je "ponašanje straže bilo najbolje moguće". No, nije propustio podsjetiti da je još od 1992. godine bezuspješno od Ministarstva pravosuđa zahtijevao bolju tehničku opremljenost sudske sigurnosne službe. Iako je sudska zgrada u najprometnijem dijelu Praga i u njoj se odvijaju neki od najvećih procesa, na ulazima uopće nema detektore za metal. Tako je bilo moguće da otmičari bez problema ušeću s pištoljima pod kaputima.

- Bili su posve hladnokrvni, pravi profesionalci. Samo su rekli: 'Ako se budete ponašali kako zahtijevamo, ništa vam se neće dogoditi'. Od straha se nisam mogao niti pomaknuti - rekao je Zekin branitelj Josef Doucha. Sat nakon odlaska osuđenika i dvojice njegovih otmičara, nitko se u sudskoj dvorani nije usudio pomaknuti. Tek tada predsjednica sudskog vijeća odvažila se otići u susjednu prostoriju i pozvati policiju. Policijski čuvari, naime, nisu mogli dozvati pomoć svojim voki-tokijima jer su im ih otmičari oduzeli. Nakon poziva pojavilo se desetak policajaca, a sudnicu i okolne ulice počeo je nadlijetati policijski helikopter. Uskoro su blokirani i svi izlazi iz grada, ali bez uspjeha...

Saša Leković