20.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Razgovor Roberta Gelbarda, posebnog Clintonovog izaslanika s predsjednikom Tuđmanom
Gelbard "iznimno ljut" zbog govora generala Rojsa, Sopte i Jelića u BiH

Zatvoreni sastanak Roberta Gelbarda s oporbenim prvacima
Hrvatska mora ukinuti izbornu listu za dijasporu

Teška nesreća u tvornici stakla Vetrapack u Humu na Sutli
Sedam radnika zadobilo teške opekline u eksploziji plina

Izvješće Dun & Bradstreeta: Međunarodna agencija za poslovne informacije i bonitete objavljuje
Zbog nove teške Tuđmanove bolesti ugrožen je hrvatski kreditni rejting

Novinska distribucija: U pokušaju blokade navodno su sudjelovale Riječka i Istarska banka
Žiroračun Tiska jučer opet bio pred blokadom

Vukovar: Natječaj za rješenje spomen.obilježja na novom groblju
Na mjestu masovne grobnice u Vukovaru postavit će se 948 bijelih mramornih križeva

Sabor: Jučer zasjedali odbori Županijskog doma
Predsjednik Republike sam će predlagati čelnike Državnog odvjetništva i Vrhovnog suda

Suđenje Šakiću: Proces protiv bivšeg zapovjednika jasenovačkog logora
Svjedok Palčec: U logoru se moj sin rodio i umro

Suđenje Blaškiću: Tko prijeti hrvatskom generalu u Haagu Tihomiru Blaškiću i njegovu branitelju
Prijetnje Nobilu i Blaškiću počele su nakon Blaškićeva svjedočenja o ulozi Četvrte bojne vojne policije HVO-a koja je bila u Ahmićima

Razgovor: Boris Badanjak, direktor Aquaprometa, uvoznika željeznih cijevi njemačke tvrtke Thyssen
Proizvođača plastičnih cijevi ima previše za malo hrvatsko tržište

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Zatvoreni sastanak Roberta Gelbarda s oporbenim prvacima
Hrvatska mora ukinuti izbornu listu za dijasporu

Zatvoreni sastanak s oporbom ZAGREB - Robert Gelbard jučer je na zatvorenom sastanku s oporbenom šestorkom u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu predsjednika HDZ-a BiH Antu Jelavića usporedio s Momčilom Krajišnikom, srpskim tvrdolinijašem iz BiH!

Zlatko Tomčić (HSS), Dražen Budiša (HSLS), Vlado Gotovac (LS), Radimir Čačić i Vesna Pusić (HNS), Zdravko Tomac i Davorko Vidović (SDP), te Emil Soldatić i Nenad Klapčić (IDS), prilično su se iznenadili kad je Gelbard za Jelavića rekao da je on "hrvatski Krajišnik".

Neće biti nadoknade šteta zbog rata

Šestorka je s Jelavićem i bosanskohercegovačkim HDZ-om u ožujku počela otvorene razgovore o suradnji. Pokrenute su i konkretne zajedničke inicijative, poput one o povratku nekoliko tisuća protjeranih Hrvata na brdo Plehan u bosanskoj Posavini.

Oporba je zatražila potporu SAD-a za tu zajedničku akciju, ali im je Gelbard navodno odgovorio da Amerika ne može podržati Jelavića jer on vodi rigidnu politiku i ne čini ništa za povratak izbjeglica.

Oporba je zatim predložila da se u istom paketu u kojemu će se rješavati povratak protjeranih Albanaca na Kosovo riješi i pitanje povratka izbjeglica na područje Republike Srpske.

Nadalje, Gelbard je, tvrde naši sugovornici iz šestorke, nedvosmisleno odbacio tvrdnje nekih čelnika HDZ-a da su SAD zbog rata na Kosovu odustale od zahtjeva hrvatskim vlastima da poduzmu određene demokratske promjene.

Tako je Gelbard opoziciji izričito rekao da ukidanje liste za dijasporu u izbornome zakonu i dalje stoji kao imperativ. Izrazio je nadu da od tog zahtjeva neće odustati ni oporba u Hrvatskoj.

Gelbard je također rekao da Hrvatska sada nije ništa bliža NATO-ovu programu Partnerstvo za mir nego što je bila prije intervencije NATO-a na Kosovu.

Rigorozna procedura za kupnju oružja

Clintonov izaslanik rekao je zatim da su u SAD-u svjesni ekonomske štete koju trpe Hrvatska i druge zemlje prve linije zbog rata u SRJ. Međutim, nije govorio ni o kakvoj konkretnoj nadoknadi koju bi Hrvatska zbog toga mogla dobiti.

Rekao je, navodno, da su gospodarski problemi Hrvatske poglavito posljedica krize ekonomske politike te da neće biti ozbiljnijih kreditnih linija prije nego što se ta štetna politika ne promijeni, a posebno ne prije nego što se učine transparentnima državni troškovi.

Gelbard je prenio da su SAD zasad uočile pozitivan pomak jedino u Ministarstvu obrane zbog čega je i ukinut embargo na uvoz oružja iz SAD-a. No, Gelbard je upozorio da ukazu predsjednika Clintona o slobodnom uvozu oružja iz SAD-a ne bi trebalo pridavati toliku važnost kakvu mu pridaju u HDZ-u.

Nije riječ o ulaznici za NATO, rekao je Gelbard, nego o simboličnoj gesti SAD-a prema hrvatskoj administraciji kako bi se upozorilo na to da će demokratske promjene biti nagrađene. I dalje će se o svakoj kupnji oružja iz SAD-a pojedinačno odlučivati, i to u rigoroznoj proceduri.

Iako je to najavljeno kao glavna tema sastanka, brifing o napadima saveznika na SRJ bio je tek usputan sadržaj razgovora Gelbarda i oporbe. Nije najavljena kopnena invazija saveznika na Kosovo, već je rečeno da se operacija odvija prema planu i da je sada u drugoj fazi...

Nino Đula