28.03.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode masovni teror nad civilnim stanovništvom
20.000 Albanaca pred istjerano iz kuća i natjerano na marš prema makedonskoj granici

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

U iščekivanju izbora
Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a: Prije studenog neće biti izbora

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Ispovijest prostitutke (2)
Zagrepčanka Sandra, koja je operacijom postala žensko, progovara o svojim potresnim iskustvima: "Zbog prostituiranja, policajci u bivšoj državi tukli su me letvom u kojoj su bili čavli"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

Budući da je Srbija ugasila gotovo sve nezavisne medije u zemlji kako bi ostavila dovoljno prostora za medijsku kampanju i propagandu državne televizije na kojoj prenosi filtrirane informacije, jedan je od važnijih načina provjeravanja i odašiljanja najnovijih informacija o učinicima napada NATO-ovih snaga upravo Internet na kojem se nalaze mnogi opisi svjedoka bombardiranja.

Te informacije, preciznije njih 300-ak, može se reći, iz prve ruke, nalaze se na beogradskom news poslužitelju na adresi news.beotel.yu pod news grupom yu.forum.politika. S točno navedenim datumima i vremenom kada je poruka napisana tu se nalaze izjave svjedoka koji opisuju gdje i kada su krstareće rakete eksplodirale, podaci o srušenim avionima ili najnovije vijesti o reakcijama vlade Jugoslavije.

Tako je neki Mika iz Novog Sada 26. ožujka u 20.44 sati objavio "ekskluzivne" informacije iz njegove evidencije prema kojima je vojska Jugoslavije dosada oborila ili, kako on piše, "skinula" čak sedam NATO-ovih aviona. Svako malo pojavljuju se i nove poruke.

- Moj burazer vidio je gadnu eksploziju iz pravca Rakovice. Javlja mi ortak s Banjice iz nebodera da je Avala gadno izrokana, kaže da je pečurka nadvisila i avalski toranj. Pet eksplozija u blizini Podgorice... Gradski centar za informacije javio da je pogođena Galenika i Sremčica, Avala, Žuće, Voždovac... - samo je jedan dio od nekoliko stotina izvještaja o učinku NATO-ovih napada. Razlika od izvještaja srpske televizije više je nego očigledna.

Jedan se srušio u blizini Bjeljine, piše u izvještaju. Osim toga, izvješće prenosi kako su saveznički avioni gađali i repetitore na Torniku i Cigoti na Zlatiboru, kaže užički elektronski časopis. Srpski hakeri organiziraju i pravu hajku na pilote koji su, navodno, padobranima sletili na srpski teritorij.

- Seljaci jure pilota kod Bjeljine. U selu Konjevići kod Čačka pala su dva padobranca, cijelo je selo na nogama! - prenosi srpska news grupa. Da bi se tim informacijama mogao koristiti i NATO, shvatili su i Srbi.

- Mislim da ne bi trebali slati podatke o tome što je pogođeno, a što promašeno. Mi im našim pisanjem odajemo podatke. Sinoć sam na CNN-u vidio kako kukaju što smo im protjerali novinare iz Srbije pa sad ne znaju što je pogođeno - mišljenje je jednog Predraga iz Srbije.

Srpski hakeri najavljuju i svoje verzije odmazde zbog savezničkih akcija i to napadima na njihove kompjutorske sustave. Jedan od njih se hvali: - Rezultati mojega malog privatnog rata u posljednjih 24 sata: pokrenuo sam petlju za glasanje na Internetovim stranicama CNN-a i promijenio rezultate ankete u našu korist. Uništio sam zatim oficijalni sajt NATO-a. Startao sam petlju za bombardiranje servera koji drži email@cnn.com - hvalio se srpski haker.

Damir Naumovski