13.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Sastanak ministara vanjskih poslova 19 zemalja članica NATO-a o rješenju kosovske krize
Kopnene snage za Kosovo pod zapovjedništvom NATO-a

Suđenje "Viteškoj skupini": Tužitelj Geoffrey Nice pročitao optužnicu protiv Kordića i Čerkeza
Da je Mate Boban živ, sudilo bi se i njemu

Poskupljenje benzina
Porges odbio Inin prijedlog poskupljenja benzina

Mediji na sudu: Odluka stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Zagrebu protiv izdavača Media Press-a
Na zahtjev don Ante Bakovića sud pokrenuo stečaj Nacionala

Gospodarski savjet SDP-a Stručnjaci o gospodarskoj politici
Dr. Kalogjera: Banski dvori postali su hrvatski zid plača

Objavljeni poslovni rezultati najuspješnije hrvatske tvrtke za prošlu godinu
Čović: Usprkos krizi u regiji, povećali smo dobit za 14 posto

Rebalans budžeta: Nakon oštrog istupa savjetnika predsjednika Tuđmana za gospodarstvo
Ured Predsjednika ponovno demantirao ministra Škegru

Suđenje Šakiću: Jučer o stanju u jasenovačkom logoru svjedočio Gabrijel Winter
Masovne likvidacije u Jasenovcu događale su se nakon ofenzive na Kozari

Nuklearno skladište: Postoje sumnje da se Hrvatska priprema za uvoz opasnog otpada iz visokoindustrijaliziranih zemalja
Hrvatska će sagraditi odlagalište nuklearnog otpada koje nekoliko stotina puta prelazi njezine potrebe

Dvadesetog dana NATO-ove operacije Saveznička snaga gađani ciljevi u Srbiji i na Kosovu
U napadu NATO-a pogođen putnički vlak

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Sastanak ministara vanjskih poslova 19 zemalja članica NATO-a o rješenju kosovske krize
Kopnene snage za Kosovo pod zapovjedništvom NATO-a

BRUXELLES - NATO-ova zračna kampanja nastavlja se dok Slobodan Milošević ne ispuni dobro poznate zahtjeve međunarodne zajednice - glavni je zaključak izvanrednog sastanka ministara 19 zemalja članica NATO-a, održanog jučer u Bruxllesu.

Glavna namjera sastanka je demonstracija jedinstva devetnaestorice za nastavak napada na Miloševića, ali i pokušaj definiranja daljnjih koraka, prije svega kada bi i kakve kopnene trupe trebale osigurati povratak albanskih izbjeglica na Kosovo. O eventualnim borbenim kopnenim trupama NATO-a, kako je novinare tijekom sastanka izvijestio James Rubin, glasnogovornik američke državne tajnice Albright, navodno nije bilo riječi.

Akcija uz suglasnost UN-a

Očita namjera jučerašnjeg izvanrednog NATO-ova summita, uz potvrdu zajedničkog stajališta, bila je pronaći formulu po kojoj bi akcija Saveza prema SRJ dobila suglasnost cijele međunarodne zajednice, odnosno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući naravno i Rusiju. Scenarij budućih događaja, kako je novinarima prenio Rubin, trebao bi pojednostavljeno izgledti ovako: intenzivni zračni napadi na prođirene ciljeve u cijeloj Jugoslaviji nastavit će se sve dok Milošević ne pristane na povlačenje svoje vojske, policije, postrojbi specijalne policije i paravojnih jedinica s Kosova i tako stvori povoljne uvjete za ulazak međunarodnih snaga.

Glavni zapovjednik akcije Saveznička snaga Wesley Clark na početku jučerašnjeg sastanka ministrima je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim dvadesetodnevnim učincima zračne kampanje NATO-a.

U izjavi ministara NATO-a se navodi i zabrinutost stanjem u Crnoj Gori te ističe da će svaki Miloševićev potez protiv predsjednika Mile –ukanovića i njegove vlade "imati ozbiljne posljedice".

Prijedlog stvaranja pakta stabilnosti bio je opširno razmatran tijekom ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a. Izražena je potpora prijedlogu kojeg je uime EU-a prije nekoliko dana u Luksemburgu iznio njemački ministar Joschka Fischer. Miloševićeva je namjera bila podijeliti NATO. To mu očito nije uspjelo - konstatirala je nakon summita američka državna tajnica Madeleine Albright, a glavni tajnik Javier Solana poručio: - Milošević gubi u ovom ratu. Pravda je na našoj strani.

Britanski ministar Robin Cook ustvrdio je da će Milošević biti veoma razočaran te da bi, ako je pratio skup, trebao biti najžalosniji čovjek na svijetu.

Novinarima je ponovo rečeno kako slanje kopnenih NATO-ovih postrojba nije bilo na dnevnom redu. Američka državna tajnica Albright odbila je, doduše, ulaziti u pojedinosti svojih odvojenih razgovora, ali je Cook bio izričit: - Za raspoređivanje i punu spremnost kopnenih trupa NATO-a trebala bi dva do tri mjeseca, a mi nemamo toliko vremena. Podsjetivši na prve naznake postojanja masovnih grobnica koje je preko vikenda obznanio NATO, Madeleine Albright je rekla kako je ne bi čudilo da se otkriju nove.

U zajedničkom priopćenju s ministarskog sastanka odgovornost za sve zločine pripisana je Miloševiću, uz podsjećanje kako svi dokazi idu u Haag...

Sanja Despot