15.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Rad na crno u Maksimiru: Zlatko Canjuga i Mirko Novosel odbijaju bilo kakvu vezu s incidentom
Poduzetnik Zrnić: Moji radnici, koje su jake policijske snage odvele sa stadiona, gradili su i zgradu HRT-a

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

George Robertson, ministar obrane Ujedinjenog kraljevstva, otkriva
Ratko Mladić predvodi srpske paravojne formacije na Kosovu

Arkan na popisu ratnih zlocinaca
Haag traži Arkana zbog pokolja 250 Vukovaraca 1991

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Nikola Jaman OSIJEK - Bivši pukovnik HV-a i prognanik iz Erduta Nikola Jaman prošloga je tjedna ukrao i na četiri dijela prepilio spomen-ploču Erdutskog sporazuma koja je 1996. godine postavljena ispred erdutskoga dvorca u čast potpisanog mirovnog sporazuma.

Inače, Jaman je široj javnosti poznatiji kao atentator na Mirka Tankosića, na kojega je potkraj 1997. godine pucao u osječkome Uredu za mirnu reintegraciju, gdje je Tankosić radio kao zamjenik Ivice Vrkića. Nakon Jamanove žalbe, Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku odluku Županijskoga suda u Osijeku, te je osuđen na godinu dana zatvora, odnosno uvjetno dvije, dok mu je vraćen i pištolj s kojim je na Tankosića pucao jer ga je Jaman tražio uz obrazloženje kako je riječ o osobnom ratnom trofeju.

• Kako opravdavate svoj čin jer ipak je riječ o kaznenom djelu, bez obzira na vaša ratna i prognanička iskustva? - U Domovinskom ratu sin mi je ranjen, a četvero rođaka ubijeno u Vukovaru. Meni je sve uništeno i pokradeno. A nisu tenkovi u Erdut došli sami, nego su ih prizivali Srbi iz Erduta, Bobote, Vere ili Bijelog Brda. Oni su za mene zlikovci kojima ja to nikada neću oprostiti, niti zaboraviti.

Sramotni spomenici

• Odlučili ste javno progovoriti, jeste li svjesni da ćete odgovarati jer je izravno oštećena hrvatska vlada? - Znam da ću odgovarati za to, ali ponavljam, učinio sam to kao moralni čin prema mrtvima. Postavljanje spomen-ploče ne smatram činom hrvatske vlade, nego čovjeka koji više nije u hrvatskoj vlasti jer je podnio ostavku. Riječ je o Hrvoju Šariniću koji je u to doba bio savjetnik Predsjednika države i pregovarač s Miloševićem. Riječ je o činu sramote prema Hrvatima Podunavlja i Baranje, a poglavito Erduta.

• Ne slažete se ni s postavljanjem spomenika u hrvatskome Podunavlju? - O tome sam govorio i na skupštini udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata. Mislim da su spomenici na Ovčari i vukovarskom Novom groblju sramotno napravljeni. Nije riječ o spomenicima koji svjedoče o vrijednosti ljudskih žrtava i onoga što je Hrvatska dala. Na njima se ne navodi da su Hrvate ubijali fašisti te domaći sluge i izdajice, koji su nam htjeli uzeti dio teritorija. Ne vidim razloga da im se danas uopće prizna državljanstvo.

Ideja stara nekoliko godina

• Najavili ste osnivanje ureda za otkrivanje ratnih zločinaca. Što pod time mislite? - Ta me ideja zaokuplja već nekoliko godina, a ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. godine osnivam s još četvoricom ljudi. Pokušat ću ga uredno i prijaviti.

• Što će ured konkretno raditi? - Radit će isključivo na otkrivanju podataka o svakom pojedincu koji je učinio neko nedjelo. Podatke ćemo prikupljati razgovorima i dojavama, javnim i anonimnim. Kada ih budemo imali dovoljno prijavljivat ćemo ih nadležnim institucijama, iako su mnoga opraštanja, pa i ona Predsjednika države sramotna.

• Hoćete li moći registrirati svoju udrugu s obzirom na to da je riječ o djelokrugu poslova državnih institucija vlasti? - Vjerujem da hoću jer neće biti riječi o odmaganju, nego pomaganju. Lakše je doći do podataka ljudima koji nisu u nekakvom službenom odnosu, a i lakše je pronaći načine otkrivanja, jer se može koristiti i određeni oblik prisile.

Damir Gregorović