15.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Rad na crno u Maksimiru: Zlatko Canjuga i Mirko Novosel odbijaju bilo kakvu vezu s incidentom
Poduzetnik Zrnić: Moji radnici, koje su jake policijske snage odvele sa stadiona, gradili su i zgradu HRT-a

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

George Robertson, ministar obrane Ujedinjenog kraljevstva, otkriva
Ratko Mladić predvodi srpske paravojne formacije na Kosovu

Arkan na popisu ratnih zlocinaca
Haag traži Arkana zbog pokolja 250 Vukovaraca 1991

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Zvonimir Šeparović ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zlatko Mateša jučer je na konferenciji za novinare konačno obznanio rezulate nove kadrovske križaljke u Banskim dvorima.

Na Markov trg, kao novi ministar pravosuđa, vraća se Zvonimir Šeparović, ratni ministar vanjskih poslova. Bivši haeselesovac Ivan Herak preuzima Ministarstvo turizma, a bivši ministar turizma Sergej Morsan odlazi za veleposlanika u SRJ. Dosadašnji ministar privatizacije Milan Kovač bit će ubuduće ministar bez portfelja zadužen za odnose s Republikom i Federacijom BiH, to jest implementaciju daytonskih i washingtonskih sporazuma.

Ministar gospodarstva Nenad Porges svoje ovlasti sada će proširiti i na privatizaciju, a njegovo se ministarstvo sada zove Ministarstvo gospodarstva i privatizacije. Dojučerašnji ministar povratka i useljeništva Marijan Petrović odlazi u mirovinu.

Kovačevo i Porgesovo razmještanje, kao i Petrovićevo umirovljenje, rezultat je rekonstrukcije Vlade na institucionalnoj razini kroz izmjene zakona o ustrojstvu ministarstava. Vlada je, naime, prekjučer u saborsku proceduru uputila prijedlog da se objedine ministarstva privatizacije i gospodarstva, a da se ukine Ministarstvo povratka i useljeništva i njegovi poslovi prebace u državno Ministarstvo razvitka i obnove.
Vlada je Saboru predložila, a Mateša je uvjeren da će svi njegovi prijedlozi biti i prihvaćeni, da se ukine i Ministarstvo uprave i pretvori državnu upravnu organizaciju. Prema riječima premijera Mateše, Vlada će ubuduće imati četiri potpredsjednika, što znači da svi preostali potpredsjednici - Ljerka Mintas-Hodak, Mate Granić, Borislav Škegro i Jure Radić - zadržavaju svoje dosadašnje funkcije.

Obrazlažući nova kadovska rješenja, Mateša je istaknuo da Morsan odlazi na veleposlaničku poziciju u Beogradu, na jedan od najvažnijih diplomatskih poslova, jer je diplomat od karijere. Za Heraka je rekao da se u HDZ-u izuzetno cijeni njegova "odvažnost da se primi posla ministra turizma", za Šeparovića da je riječ o osobi koja ima sve "stručne, znanstvene i druge sposobnosti" za preuzimanje Ministarstva pravosuđa.

Izborom Milana Kovača za čovjeka koji će se baviti Bosnom i Hercegovinom, kako je istakao Mateša, želi se podcrtati koliko je Hrvatskoj važna implementacija mirovnih sporazuma i odnosi s BiH...

Helena Puljiz