Jutarnji list
9.3.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Jutarnji list objavljuje biografiju Milana Vukovića iz 1959., 1961. i 1999. godine
Vuković je 1999. prešutio ono što je isticao 1961. godine - članstvo u SKJ i oca partizana.

Slučaj Glumina
Marko Marčinko pušten iz pritvora.

Televizija: Nakon što je 15. prosinca 1998. donesen Kodeks o radu
Imenovano Povjerenstvo za primjenu Kodeksa o ponašanju zaposlenika HRT-a.

Izumitelj Megamina zatražio najam pogona osječke Teine
Megamin će se ipak proizvoditi u Osijeku?

Intervju: Branko Primužak, bivši šef SIS-a i predsjednik stambene komisije Ministarstva obrane
Generali Tolj, Zagorec, Rojs, Crnjac i Kakarigi stanove nisu dobili od mene nego od Šuška

Smijenjeni predsjednik Suda časti Miroslav Tesla, stopostotni invalid, optužuje čelnike svoje organizacije
Liović, Jurković i Perković su financijskim malverzacijama teško oštetili Hvidru.

Hrvatska jučer u Strasbourgu pristupila Socijalnoj povelji Vijeća Europe
Što propisuje Europska socijalna povelja.

Mate Granić Efraimu Zuroffu
Hrvatska će ispitati sve nove dokaze protiv Nade Šakić.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Hrvatska jučer u Strasbourgu pristupila Socijalnoj povelji Vijeća Europe
Što propisuje Europska socijalna povelja

Ljerka Mintas-Hodak Socijalna povelja Vijeća Europe sadrži velik broj prilično općenitih odredbi koje građanima država potpisnica ne osiguravaju nikakva konkretna prava. No, jedan broj odredbi Povelje sadrži jasne obveze koje je svaka država potpisnica dužna primijeniti, pa će one postati obvezujuće i za Hrvatsku.

Prema Socijalnoj povelji, minimalni standard prava zaposlenih sadrži, primjerice, najmanje četiri tjedna plaćenog godišnjeg odmora, a onima koji rade u opasnom ili nezdravom okruženju jamči se ili skraćeno radno vrijeme ili duži plaćeni godišnji odmor.

Nadalje, svi zaposleni u najkraćem roku, koji ne smije biti duži od dva mjeseca, moraju biti upoznati s bitnim odrednicama ugovora o zapošljavanju.

Povelja također obvezuje poslodavce da osiguraju obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih "u skladu s njihovim osobnim interesima i potrebama radnog mjesta", a ako se usavršavanje obavlja uz dozvolu poslodavca, ono se ima tretirati kao vrijeme provedeno na radnom mjestu.

U poglavlju posvećenom trudnicama i majkama novorođene djece Povelja im jamči pravo na plaćeni dopust prije i nakon rođenja djeteta u trajanju od najmanje 14 tjedana. Trudnica ne smije dobiti otkaz sve do završetka porodiljnog dopusta, a majke dojilje imaju pravo na plaćeno vrijeme tijekom radnog dana za dojenje bebe. Zabranjeno je zapošljavanje trudnica i majki s novorođenom djecom na opasnim ili nezdravim radnim mjestima.

U odjeljku o jednakosti svih zaposlenih neovisno o spolu, Povelja traži od država potpisnica da osiguraju ravnopravnu mogućnost zaposlenja za zaposlenike oba spola i jednaku zaštitu od otkaza, te jednake šanse u razvoju karijere, uključujući i profesionalno napredovanje. U poglavlju posvećenom starijim osobama Povelja predviđa obvezu države da osigura prikladna financijska sredstva koja im osiguravaju dostojanstven život i ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima javnih, društvenih i kulturnih zbivanja.

Građanima treće dobi treba osigurati stambeni prostor prikladan njihovim potrebama i njihovom zdravlju te potporu obnavljanju njihovih stambenih objekata, a financijsku pomoć onima koji žive u staračkim domovima.

Štiteći i prava zaposlenika u slučaju otkaza, Povelja kaže da poslodavac zaposleniku ne može dati otkaz osim kad on ne izvršava ugovorne obveze. Ako se to ipak desi, zaposlenik ima pravo na zadovoljavajuću financijsku naknadu, a mora mu se osigurati i pravo žalbe nekom nezavisnom tijelu. Povelja također traži da se predvide ugovorne garancije za izvršavanje financijskih obveza poslodavca prema zaposlenicima u slučaju nesolventnosti poslodavca.

U poglavlju o dostojanstvu zaposlenika na radnom mjestu Povelja predviđa obvezu država potpisnica da promiču i potiču obaviještenost i društvenu svijest o opasnosti seksualnog maltretiranja na radnom mjestu i suzbijaju ga. Traži se također da promiču i potiču obaviještenost i društvenu svjest o neprimjerenosti vrijeđanja, omalovažavanja i drugog sličnog ponašanja na radnom mjestu.

Za slučajeve kad u poduzećima postoji višak zaposlenih Povelja od država potpisnica zahtijeva da zakonom reguliraju obvezu zakonodavca da pravovremeno obavijeste i konzultiraju predstavnike zaposlenika o novonastaloj situaciji, uključujući i konzultiranje o načinima smanjivanja broja otpuštenih zaposlenika te pronalaženju potpore ili mogućnosti prekvalifikacije otpuštenih.

Povelja u pojedinoj državi stupa na snagu prvog dana mjeseca nakon isteka roka od trideset dana od datuma kada je država članica glavnom tajniku Vijeća Europe uručila dokumente o ratificiranju sporazuma...

Zlatko Vidačković