Jutarnji list
9.3.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Jutarnji list objavljuje biografiju Milana Vukovića iz 1959., 1961. i 1999. godine
Vuković je 1999. prešutio ono što je isticao 1961. godine - članstvo u SKJ i oca partizana.

Slučaj Glumina
Marko Marčinko pušten iz pritvora.

Televizija: Nakon što je 15. prosinca 1998. donesen Kodeks o radu
Imenovano Povjerenstvo za primjenu Kodeksa o ponašanju zaposlenika HRT-a.

Izumitelj Megamina zatražio najam pogona osječke Teine
Megamin će se ipak proizvoditi u Osijeku?

Intervju: Branko Primužak, bivši šef SIS-a i predsjednik stambene komisije Ministarstva obrane
Generali Tolj, Zagorec, Rojs, Crnjac i Kakarigi stanove nisu dobili od mene nego od Šuška

Smijenjeni predsjednik Suda časti Miroslav Tesla, stopostotni invalid, optužuje čelnike svoje organizacije
Liović, Jurković i Perković su financijskim malverzacijama teško oštetili Hvidru.

Hrvatska jučer u Strasbourgu pristupila Socijalnoj povelji Vijeća Europe
Što propisuje Europska socijalna povelja.

Mate Granić Efraimu Zuroffu
Hrvatska će ispitati sve nove dokaze protiv Nade Šakić.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Jutarnji list objavljuje biografiju Milana Vukovića iz 1959., 1961. i 1999. godine
Vuković je 1999. prešutio ono što je isticao 1961. godine - članstvo u SKJ i oca partizana

Milan Vuković U svojim biografijama iz 1958. i 1961. godine, kad je pristupao odvjetništvu, Milan Vuković istaknuo je da je rođen u seljačkoj porodici; kao desetogodišnjak 1943. odlazi s ocem na Vis i s njime je bio na brodu u sastavu NOV-a sve do 1945. godine. Tada je isticao da mu je otac bio kapetan na partizanskim brodovima, a kao važan dio svoje biografije naveo je da je vojsku odslužio 1957. i 1958. godine kao pitomac škole rezervnih oficira.

Ujedno, Vuković je naveo da mu od bliže i daljnje rodbine nitko nije osuđivan, niti je itko za vrijeme rata bio u neprijateljskim vojskama. Nakon Drugog svjetskog rata Vuković završava gimnaziju u Splitu i diplomira u Zagrebu 1956. godine. Tijekom školovanja, naveo je tada Vuković, "sudjelovao sam na nekoliko omladinskih radnih akcija". Nakon toga, "praksu vrši po završetku studija:a) od 1. veljače 1957. do 1. rujna 1957. godine kod NOO "Donji grad" (Narodni odbor općine), b) od 23. rujna 1958. do 1. listopada 1959. kod Izvršnog Vijeća NRH, c) od 1. listopada 1959. do 1. listopada 1960. kod advokata Rade Čizmića, d) od 1. listopada 1960. do 31. svibnja 1961. kod Kotarskog suda I Zagreb."

Podnoseći molbu za upis u imenik advokata, Vuković napominje kako je, dok je radio u Izvršnom vijeću NRH, šest mjeseci bio na sudu na praksi kao njihov pripravnik. No, današnji sudac Ustavnog suda je kao mladi kandidat za odvjetnika 1961. napisao kako je član SKJ i SSRNJ.

"Po nacionalnosti sam Hrvat s očeve i majčine strane. Potječem iz obitelji pomoraca jer mi je otac bio brodovlasnik. Moji roditelji imali su 11 djece i svi smo odgajani u vjerskom duhu i odani domovini. Jedna sestra mi je časna sestra. Toliko podataka o sebi mogu dati", napisao je u svom životopisu 1999. godine Milan Vuković, uz kandidaturu za suca Ustavnog suda. Životopis su dobili svi saborski zastupnici kako bi im olakšao glasovanje za upražnjeno mjesto suca Ustavnog suda u veljači ove godine. Milan Vuković u biografiji nadalje ističe da je klasičnu gimnaziju završio u Splitu, nakon čega je otišao u Zagreb, gdje je u redovnom roku završio studij prava.

Prije vojske (ne spominje gdje je služio i u kojem rodu) Vuković je, kako navodi, nekoliko mjeseci radio u općini Centar u Zagrebu, a od 1958. radi u tadašnjem Sekretarijatu za pravosuđe i opću upravu, u Odjelu za ocjene zakonskih akata. Prema životopisu iz 1999., na tom je mjestu sve do siječnja 1960., kad se zapošljava kao odvjetnički pripravnik. U travnju polaže odvjetnički ispit i 1. lipnja 1961. otvara odvjetničku kancelariju.

Od 1990. do danas dva je puta biran za predsjednika Vrhovnog suda, a prije nekoliko dana Predsjednik Republike treći ga je put imenovao sucem Ustavnog suda. Za sebe kaže da je materijalno situiran i ima riješeno stambeno pitanje: ima vlastitu kuću na periferiji Zagreba.U životopisu navodi i da "ima vlastita kola" i da je vlasnik odvjetničke kancelarije...

B. Vlašić i K. Žabec