Jutarnji list
9.3.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Jutarnji list objavljuje biografiju Milana Vukovića iz 1959., 1961. i 1999. godine
Vuković je 1999. prešutio ono što je isticao 1961. godine - članstvo u SKJ i oca partizana.

Slučaj Glumina
Marko Marčinko pušten iz pritvora.

Televizija: Nakon što je 15. prosinca 1998. donesen Kodeks o radu
Imenovano Povjerenstvo za primjenu Kodeksa o ponašanju zaposlenika HRT-a.

Izumitelj Megamina zatražio najam pogona osječke Teine
Megamin će se ipak proizvoditi u Osijeku?

Intervju: Branko Primužak, bivši šef SIS-a i predsjednik stambene komisije Ministarstva obrane
Generali Tolj, Zagorec, Rojs, Crnjac i Kakarigi stanove nisu dobili od mene nego od Šuška

Smijenjeni predsjednik Suda časti Miroslav Tesla, stopostotni invalid, optužuje čelnike svoje organizacije
Liović, Jurković i Perković su financijskim malverzacijama teško oštetili Hvidru.

Hrvatska jučer u Strasbourgu pristupila Socijalnoj povelji Vijeća Europe
Što propisuje Europska socijalna povelja.

Mate Granić Efraimu Zuroffu
Hrvatska će ispitati sve nove dokaze protiv Nade Šakić.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Smijenjeni predsjednik Suda časti Miroslav Tesla, stopostotni invalid, optužuje čelnike svoje organizacije
Liović, Jurković i Perković su financijskim malverzacijama teško oštetili Hvidru

ZAGREB - Hvidra se u svom radu nije isključivo vodila interesima ratnih vojnih invalida, već je nekim svojim čelnim ljudima poslužila za ostvarivanje osobnih interesa, tvrdnja je koja se sve učestalije provlači medijima, a svakim se danom, bez obzira na demantije iz čelništva, javljaju novi članovi nudeći dokaze o financijskim malverzacijama i kriminalu u Hvidri.

Među njima je i suspendirani predsjednik Suda časti Hvidre Miroslav Tesla koji je o tim problemima najprije pokušao progovoriti unutar Hvidre, ali je, nakon što je na grub način spriječen i suspendiran s mjesta predsjednika Suda časti, te nakon što je protiv njega pokrenut stegovni postupak, o svojim saznanjima odlučio progovoriti i u javnosti.

- Nezakonitosti u Hvidri traju od kada su u vrh Hvidre ušli najprije Mladen Jurković, današnji predsjednik Hrvatskog domovinskog fonda, a zatim i Ivica Perković, nekadašnji predsjednik Središnjeg, a danas Glavnog odbora Hvidre - kaže Tesla i dodaje kako je prije pomišljao da je riječ o povremenim ekscesima, koje bi još i razumio, ali se poslije uvjerio kako je riječ o učestalim kriminalnim radnjama čelnih ljudi za koje je znao i predsjednik Hvidre Marinko Liović, ali ih nije spriječio, niti je na bilo koji način na njih reagirao.

Očekivao sam da će se na Saboru Hvidre raspravljati o dopisima koje je čelništvu slao Ante Pandžić, bivši predsjednik zagrebačke ŽZU Hvidre, u kojima teško optužuje najviše rukovodstvo, ali o tome, dok se ja nisam javio za riječ, nije bilo govora - rekao je Tesla, pokazujući neke od Pandžićevih dopisa.

U jednome od njih, Ante Pandžić upozorava predsjednika Marinka Liovića kako se više puta oglušio na njegove zamolbe da se stopira prodaja poduzeća Hvidra Centar, s obzirom na njegova saznanja o nepravilnostima u radu poduzeća, te na zahtjev da se izvrši kontrola rada i poslovanja tog poduzeća i pokrenu odgovarajući postupci pred nadležnim tijelima.

U navedenom dopisu Pandžić optužuje Liovića za "sramnu prodaju poduzeća" i postupke koje je učinio kako bi izbjegao da "na vidjelo dođu sve malverzacije v.d. direktora Madija, onemogućio uvid u gubitke tiskanja i prodaje lista Hvidra (a riječ je o golemim gubicima), onemogućio uvid u dobit ostvarenu prodajom knjige "Komentar zakona o pravima branitelja", te činjenicu da dobit za 1995., 1996., i 1997. godinu nije uplaćena Hvidri RH, iako po statutu poduzeća pripada vlasniku".

Na kraju, Pandžić je upozorio rukovodstvo Hvidre da svoje funkcije koriste za osobne probitke (potkrijepivši to primjerima poslovnih prostora, kuća u Zagrebu i Bolu na Braču, sužbenim automobilima koji se voze i popravljaju na račun Hvidre i dr.), te upitao Liovića iz kojih razloga pokriva sve navedene propuste i nedostatke u Hvidri.

Nakon Sabora, protiv Tesle je pokrenut stegovni postupak, suspendiran je s mjesta predsjednika Suda časti te mu je onemogućen pristup bilo kakvim službenim dokumetima. Bez obzira na to, Tesla nam je pokazao nalog za plaćanje koji je potpisao Ivica Perković, a u kojemu se financijskoj službi Hvidre nalaže "da izvrši plaćanje po predračunu br. 32\96. na iznos 123.877,00 kuna za poduzeće 'Sever - stolarija' Zagreb mimo natječaja". U tom nalogu dalje stoji da za nabavu osnovnih sredstava nije pribavljena odluka Središnjeg odbora, te će se ona tražiti retroaktivno.

- Hvidra je za taj namješaj skupila tri ponude, a Perković je naložio da se kupi i plati namještaj Sever - stolariji, iako je za isti namještaj (čak od istog proizvođača) stigla 10.000 maraka jeftinija ponuda od druge tvrtke. Bez obzira na to što za to nije imao odluku nadležnoga tijela, on je ljudima u financijskoj službi naložio da plate skuplju ponudu, što su oni zbog straha za radno mjesto i učinili - tvrdi Tesla...

Goran Šegota