10.03.99, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Tajni sastanak oporbene šestorke u Zagrebu
Opozicija nije postigla dogovor o zajedničkom programu za izbore

Forum 21 pred raspadom nakon petnaest mjeseci rada
Mirko Galić napušta Forum 21?

Dramatična najava iz hrvatskih ljekarni
Ako HZZO ne plati dugove, od 31. ožujka ljekarne prestaju izdavati lijekove na recept

Teror generala Hrvatske vojske: Mladen Jokanović otkriva incident koji je policija prešutila
"General Kruljac me premlatio, a časnik Kuprešak prislonio mi je pištolj na glavu"

Sudstvo
Prisegnuo predsjednik Vrhovnog suda Marijan Ramušćak

Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys
Očekujemo da Hrvatska osigura uvođenje europskih standarda

Spor zbog velike američke investicije u hrvatski energetski sustav
Želi li Vlada odustati od ugovora s Enronom za gradnju TE Jertovec

Kriza školstva
Sindikati najavljuju novi štrajk u školama

Intervju: Dr. Josip Kregar, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu
Hrvatska je korumpirana, proširila se siva ekonomija, a stvorena su bogatsktva kojima se niti ne zna podrijetlo

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Teror generala Hrvatske vojske: Mladen Jokanović otkriva incident koji je policija prešutila
"General Kruljac me premlatio, a časnik Kuprešak prislonio mi je pištolj na glavu"

General Mladen Kruljac SLAVONSKI BROD - "Odjednom mi je netko prišao s leđa i svom me snagom udario šakom u lijevu stranu glave, ispod oka. Iako u šoku, ipak sam uspio okrenuti glavu prema napadaču. Tada sam shvatio da me je mučki, s leđa, bez ikakva povoda, divljački udario general Kruljac" - ovako je, još potresen onim što se dogodilo, svoj "bliski susret" s generalom Hrvatske vojske Mladenom Kruljcom, zapovjednikom Zbornog područja Varaždin i 7. gardijske brigade, opisao 38-godišnji Brođanin Tihomir Siser.

Prema onome što su Siser i 26-godišnji Mladen Jokanović izjavili za Jutarnji list, udarac šakom u glavu bio je samo početak divljanja na terasi Jokanovićeva kafića Managament u Šenoinoj ulici u Slavonskom Brodu, u nedjelju 7. ožujka. - Nakon što sam pretučen, prijećeno mi je pištoljem, jedva sam uspio pobjeći - tvrdi Jokanović, a njegovu priču potvrdio je i Tihomir Siser te još nekoliko gostiju koji su se zatekli u kafiću.

Iako policija o njemu nije službeno izvijestila javnost, u Slavonskom Brodu taj je incident izazvao veliku pozornost i zabrinutost, posebice zato što je u njemu sudjelovao general Hrvatske vojske.

- To, međutim, nikoga nije posebno iznenadilo - tvrde Jokanović i Siser. Oni kažu da se već više puta general Kruljac bahato i nasilnički ponašao za svojih boravaka tijekom vikenda u Slavonskom Brodu. Takve se optužbe posebno odnose na Peju Kuprešaka, također časnika Hrvatske vojske koji je, prema izjavama svjedoka, zajedno s generalom Kruljcem sudjelovao u premlaćivanju Mladena Jokanovića i prijetio mu pištoljem.

- Bilo je, mislim, nekoliko minuta poslije 14 sati kad se na početku ulice zaustavio motor koji je vozio mlađi sin Peje Kuprešaka, Alen. Nakon toga zaustavio se i crni BMW sa zagrebačkim tablicama. Iz njega su izašli general Kruljac i Pejo Kuprešak. Pridružila su im se dva ili tri mladića koje ne poznajem, ali mi se čini da sam ih vidio nešto prije u nekakvom kombiju. Krenuli su prema terasi, gdje smo za jednim stolom sjedili Tihomir Siser, ja i još tri prijatelja. Ponijeli su se kao najokrutniji šerifi prema najokorjelijim kriminalcima. Nakon što je general udario Tihomira, Pejo Kuprešak navalio je na mene. Pali smo na pod. Uspio sam se podići i povući se u kut terase. Tamo me je Pejo ponovno uhvatio i počeo mlatiti rukama i nogama. General Kruljac mu je pomagao, a imao je i pendrek - ispričao nam je Mladen Jokanović.

- U jednom trenutku general me je uhvatio rukom za majicu i pokušao uvući u lokal. Valjda su tek tada shvatili da smo gotovo na ulici i da bi sve mogao vidjeti i netko od prolaznika. Otrgnuo sam se, ali je tada Pejo izvadio pištolj i stavio mi cijev na potiljak. Nisam više imao izbora. Otrgnuo sam se i pojurio preko terase, rušeći stolove i stolice. Uspio sam se dokopati otvora u zidu i preskočiti. Pao sam u blato, podigao se i otrčao kući. Zatim sam pozvao policiju - objasnio je Jokanović.

U trenutku kad je primljen Jokanovićev poziv policajci su, međutim, već znali za incident. - Kad sam se oporavio od udarca, otrčao sam kući. Stanujem preko puta, nedaleko od mjesta incidenta. Odmah sam nazvao policiju, a za mnom su došli general Kruljac i Pejo Kuprešak te se ispričali. Kakvo ispričavanje!? Pa napali su nas kao divlji psi - komentira Jokanović...

Saša Leković