10.03.99, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Tajni sastanak oporbene šestorke u Zagrebu
Opozicija nije postigla dogovor o zajedničkom programu za izbore

Forum 21 pred raspadom nakon petnaest mjeseci rada
Mirko Galić napušta Forum 21?

Dramatična najava iz hrvatskih ljekarni
Ako HZZO ne plati dugove, od 31. ožujka ljekarne prestaju izdavati lijekove na recept

Teror generala Hrvatske vojske: Mladen Jokanović otkriva incident koji je policija prešutila
"General Kruljac me premlatio, a časnik Kuprešak prislonio mi je pištolj na glavu"

Sudstvo
Prisegnuo predsjednik Vrhovnog suda Marijan Ramušćak

Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys
Očekujemo da Hrvatska osigura uvođenje europskih standarda

Spor zbog velike američke investicije u hrvatski energetski sustav
Želi li Vlada odustati od ugovora s Enronom za gradnju TE Jertovec

Kriza školstva
Sindikati najavljuju novi štrajk u školama

Intervju: Dr. Josip Kregar, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu
Hrvatska je korumpirana, proširila se siva ekonomija, a stvorena su bogatsktva kojima se niti ne zna podrijetlo

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Dramatična najava iz hrvatskih ljekarni
Ako HZZO ne plati dugove, od 31. ožujka ljekarne prestaju izdavati lijekove na recept

ZAGREB - Ako ljekarne do 31. ožujka ne naplate od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje svoje dugove iz prošle godine, prestat će osiguranicima izdavati lijekove na recept. Odnosno, bolesnici će moći dobiti lijek koji im je propisao liječnik na teret zdravstvenog osiguranja, ali će ga morati platiti i naknadu tražiti od HZZO-a.

To je jedan od zaključaka s jučerašnjega sastanka ljekarnika. Jedan od problema koji su ljekarnici iznijeli temelji se na odnosu koji oni imaju prema bolesnicima, a prije poduzimanja drastičnih mjera, ljekarnici ističu kako su oni zdravstveni radnici i žele objasniti razloge nestašice.

- Nije stvar u tome da mi želimo našim bolesnicima uskratiti lijekove, ali riječ je o tome da nemamo novaca za kupnju lijekova jer nam HZZO ne plaća - istaknula je Vlasta Begović-Dolinić, predsjednica Sekcije privatnih ljekarnika. Stoga je na sastanku odlučeno da će Hrvatska ljekarnička komora izraditi jednoobraznu obavijest koji će se postaviti u sve ljekarne s objašnjenjem bolesnicima zbog čega je došlo do nastale situacije. Iako su ljekarne, stoji u priopćenju Komore, do sada učinile sve što je bilo moguće kako bi osigurale urednu opskrbu lijekovima, nisu polučeni očekivani rezultati te su ljekarne dovedene u poziciju primjene nepopularnih mjera čiji je cilj očuvanje egzistencije.

Ljekarne se neprestano suočavaju s nelikvidnošću HZZO-a čiji se rok plaćanja s dogovorenih 60 protegao na 150 dana, a njihova dugovanja sredinom veljače popela su se na oko 490 milijuna kuna, bez poreza na dodanu vrijednost. Situaciju su dodatno otežali i dobavljači lijekova koji od ove godine prekidaju isporuke ljekarnama ako na vrijeme ne budu plaćali račune.

- Takvo stanje je neodrživo i zahtijeva hitno rješavanje jer će posljedično, zbog neplaćanja HZZO-a, nastupiti nestašica lijekova s liste HZZO-a - istaknula je V. Begović-Dolinić.

U pripremi je i strateški dokument, preporuka HLK čija bi operacionalizacija trebala biti provedena tijekom ožujka. Strategija bi trebala sadržavati smjernice s preporukama ljekarnama da, u cilju zaštite poslovne egzistencije, ograniče izdavanje lijekova na recept HZZO-a čija je cijena po originalnom pakiranju do dogovorenog određenog iznosa, uz poštivanje izuzetka male grupe esencijalnih lijekova čija bi neisporuka imala za posljedicu ugrožavanje života bolesnika...

Andrea Šantek