10.03.99, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Tajni sastanak oporbene šestorke u Zagrebu
Opozicija nije postigla dogovor o zajedničkom programu za izbore

Forum 21 pred raspadom nakon petnaest mjeseci rada
Mirko Galić napušta Forum 21?

Dramatična najava iz hrvatskih ljekarni
Ako HZZO ne plati dugove, od 31. ožujka ljekarne prestaju izdavati lijekove na recept

Teror generala Hrvatske vojske: Mladen Jokanović otkriva incident koji je policija prešutila
"General Kruljac me premlatio, a časnik Kuprešak prislonio mi je pištolj na glavu"

Sudstvo
Prisegnuo predsjednik Vrhovnog suda Marijan Ramušćak

Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys
Očekujemo da Hrvatska osigura uvođenje europskih standarda

Spor zbog velike američke investicije u hrvatski energetski sustav
Želi li Vlada odustati od ugovora s Enronom za gradnju TE Jertovec

Kriza školstva
Sindikati najavljuju novi štrajk u školama

Intervju: Dr. Josip Kregar, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu
Hrvatska je korumpirana, proširila se siva ekonomija, a stvorena su bogatsktva kojima se niti ne zna podrijetlo

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys
Očekujemo da Hrvatska osigura uvođenje europskih standarda

Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys ZAGREB - Glavni tajnik Vijeća Europe Daniel Tarschys je za boravka potpredsjednice hrvatske Vlade Ljerke Mintas-Hodak u Strasbourgu početkom tjedna, s njome razgovarao o demokraciji u Hrvatskoj, o čemu je potom pristao i na kratki intervju za Jutarnji list.

- Koja ste očekivanja u vezi s ljudskim pravima i razvojem demokracije izložili potpredsjednici hrvatske vlade Ljerki Mintas-Hodak? U izvještajima koje međunarodne organizacije obavljuje o Hrvatskoj mnogo je kritika.

- Kao prvo, Hrvatska je članica Vijeća Europe i dužna je, kao i ostale zemlje članice, razvijati demokratske institucije, poboljšati poštivanje ljudskih prava i razvijati pravne institucije. Mi stalno pratimo napredak koji se ostvaruje. OESS je nedavno objavio izvještaj o Hrvatskoj i on upućuje na mnoge probleme kojih su hrvatske vlasti jako dobro svjesne i nadam se da će se s njima uhvatiti u koštac. Naša je temeljna namjera da pomognemo koliko možemo u razvijanju hrvatskoga zakonodavstva i institucija kako bi se postiglo da odgovaraju zajedničkim europskim standardima. Gospođa Mintas-Hodak spomenula je ustavnu reformu (revizija Ustavnog zakona o ljudskim pravima, op.a.) te zainteresiranost hrvatske strane za pomoć Venecijanske komisije Vijeća Europe, a razgovarali smo i o izbornom zakonu te načinu na koji glasuje hrvatska dijaspora. Nas brine činjenica da je hrvatski izborni zakon u neku ruku iznimka prema zakonima u ostalim zemljama, a također nas brine i to on što može nepovoljno utjecati na susjednu Bosnu i Hrecegovinu. Nadam se stoga da će se dogoditi promjene izbornoga zakona i primio sam uvjeravanja da se o pitanjima koja sam spomenuo vodi računa. O detaljima nismo razgovarali.

- Jeste li razgovarali o oporbenom bojkotu parlamenta?

- Jesmo. Naš je temeljni stav da sve stranke trebaju sudjelovati u radu parlamenta, ali i da im za to budu omogućeni dobri uvjeti. Naravno, ja znam što o svemu kažu opozicijske stranke, ali naše je viđenje da je parlament vrlo važno tijelo i nismo za mjere bojkota. Očekujemo da Hrvatska u parlamentu djeluje prema europskim standardima.

- U VE se spominje nužnost poboljšanja obrazovanosti o ljudskim pravima u Hrvatskoj. O čemu je riječ?

- To je vrlo važno područje za Vijeće Europe. Vjerujemo da je potrebno da se u školskom sistemu poboljša poučavanje o ljudskim pravima, da svi učenici postanu svjesni koji su problemi, a što je postignuto na tom planu.

- Povratak izbjeglica jedno je od pitanja na kojemu inzistira međunarodna zajednica, pa i VE. Jeste li svjesni financijskih teškoća koje usporavaju taj proces?

- Naravno. No, mi nemamo velikih izvora novca da pomognemo povratak izbjeglica. Fond za društveni razvoj VE mogao bi, međutim, biti instrument preko kojega bismo mogli sudjelovati u pomoći Hrvatskoj, jer to je banka koja daje povoljne zajmove.

Gordana Grgas