12.03.99, petak
Klik za veliku naslovnicu

Promjene na HTV-u
Marija Peakić-Mikuljan kandidirala se za urednicu HRT-a

Komentar Jutarnjeg lista nakon slučaja Hrvatske gospodarske banke
Zašto Marko Škreb, guverner Narodne banke, kojemu je u godinu dana uništeno deset banaka, ne podnese ostavku?!

Prijedlog novih davanja u državni budžet
Vlada traži još više novca od studenata, đaka i honoraraca

Izaslanstvo HDZ-a BiH danas i sutra u Zagrebu pregovara s vodstvima HSLS-a i SDP-a
Jelavić dolazi u službeni posjet Budiši i Račanu

Prof. dr. Mirko Gjurašin jučer u KBC-u Rebro pregledao Dinka Šakića
Liječnički konzilij odlučuje je li Šakić sposoban izići pred sud

Robert Gelbard sastao se jučer s hrvatskim Predsjednikom
Gelbard: SAD poštuje Tuđmanovo protivljenje stvaranju trećeg entiteta

Razgovor: Branko Roglić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca
Treba javno reći tko je sve nelegalno stekao imovinu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Izaslanstvo HDZ-a BiH danas i sutra u Zagrebu pregovara s vodstvima HSLS-a i SDP-a
Jelavić dolazi u službeni posjet Budiši i Račanu

Ante Jelavić ZAGREB - Vodstva SDP-a i HSLS-a primit će danas i sutra u Zagrebu izaslanstvo HDZ-a Bosne i Hercegovine, predvođeno Antom Jelavićem!

Riječ je o u posljednjih nekoliko godina prvom formalnom posjetu predstavništva HDZ-a BiH s glavnim hrvatskim oporbenim strankama. Jučer još nije bilo sasvim jasno hoće li na današnjem sastanku političari iz Bosne i Hercegovine razgovarati samo s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom i njegovim suradnicima, ili će na današnjem sastanku biti i predstavnici HSLS-a.

Naime, s obzirom na to da Dražen Budiša danas putuje u Split, otpala je mogućnost zajedničkog razgovora lidera HDZ-a BiH s liderima SDP-a i HSLS-a, pa je dogovoreno da se u subotu održi posebni sastanak HSLS-a i HDZ-a BiH. Međutim, u HSLS-u se jučer govorilo o mogućnosti da Jozo Radoš zamijeni Budišu, tako da na današnjem sastanku SDP-a i HDZ-a BiH bude zastupljen i HSLS.

Na sastanak vodstva HDZ-a BiH s vodstvima vodećih hrvatskih opozicijskih stranaka sigurno je utjecalo i stanje u HDZ-u Republike Hrvatske, te političke okolnosti u Bosni i Hercegovini, koje su obilježene međusobnim zaoštravanjem stavova i izjava sve tri strane. Na današnje i sutrašnje razgovore vrlo vjerojatno utjecao je i nedavni posjet predsjednika HSLS-a Dražena Budiše Mostaru, kada je Budiša na javnoj tribini upozorio posjetitelje da moraju prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, te da moraju prihvatiti Bošnjake kao svoje političke partnere.

Bio je to prvi takav javni istup jednog utjecajnog oporbenog političara iz Hrvatske u zapadnoj Hercegovini od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Taj je Budišin nastup označio pokušaj otvaranja hrvatske opozicije prema najlojalnijem segmentu Tuđmanova i HDZ-ova biračkoga tijela.

Politički je logično da HDZ BiH, poslije otvaranja opozicije prema Hercegovini, uspostavlja određene kontakte s tom opozicijom: za pretpostaviti je da HDZ-u BiH nije u interesu da stranke koje će u budućnosti vrlo vjerojatno sudjelovati u vlasti u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini budu naslonjene jedino na Krešimira Zubaka, bivšega člana Predsjedništva BiH, koji je suorganizirao nedavni Budišin posjet susjednoj državi. Susret SDP-a i HSLS-a s čelništvom HDZ-a BiH još će više izdvojiti status tih dviju stranaka u oporbenoj šestorci.

Doduše, već je i nedavni sastanak lidera šestorke, koji je završio ozbiljnim prijeporima, pokazao da se demokratska opozicija sve jasnije dijeli na dvije grupacije: SDP i HSLS, te članice Porečke skupine, uz lavirajući položaj HSS-a.

Na tom sedmosatnom sastanku, koji je počeo u deset ujutro, da bi ga oko pet popodne prekinuli prvo Budiša, a zatim i Račan, odlaskom sa zajedničkog ručka u restoranu Rossini, jasnije su se isprofilirale razlike između dvaju opozicijskih blokova, prije svega kada je riječ o zajedničkom izbornom programu, koji je za SDP i HSLS neprihvatljiv, kako s obzirom na trenutne političke i gospodarske okolnosti, tako i s obzirom na odnose među šestorkom...

Davor Butković