12.03.99, petak
Klik za veliku naslovnicu

Promjene na HTV-u
Marija Peakić-Mikuljan kandidirala se za urednicu HRT-a

Komentar Jutarnjeg lista nakon slučaja Hrvatske gospodarske banke
Zašto Marko Škreb, guverner Narodne banke, kojemu je u godinu dana uništeno deset banaka, ne podnese ostavku?!

Prijedlog novih davanja u državni budžet
Vlada traži još više novca od studenata, đaka i honoraraca

Izaslanstvo HDZ-a BiH danas i sutra u Zagrebu pregovara s vodstvima HSLS-a i SDP-a
Jelavić dolazi u službeni posjet Budiši i Račanu

Prof. dr. Mirko Gjurašin jučer u KBC-u Rebro pregledao Dinka Šakića
Liječnički konzilij odlučuje je li Šakić sposoban izići pred sud

Robert Gelbard sastao se jučer s hrvatskim Predsjednikom
Gelbard: SAD poštuje Tuđmanovo protivljenje stvaranju trećeg entiteta

Razgovor: Branko Roglić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca
Treba javno reći tko je sve nelegalno stekao imovinu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Prijedlog novih davanja u državni budžet
Vlada traži još više novca od studenata, đaka i honoraraca

Sjednica Vlade ZAGREB - Na jučerašnjoj sjednici, tijekom rasprave o prijedlogu programa za učinkovitiju naplatu doprinosa, Vlada nije krila da je riječ je represivnim mjerama i, kako se čulo, gašenju požara o kojima će konačnu odluku Vlada donijeti idući tjedan. Upozorenje ministra Željka Reinera da će puknuti sustav ne znači drugo nego da su daljnja isplata mirovina i pružanje zdravstvene zaštite vrlo upitni.

Povjerenstvo za provedbu mjera, koje vodi Branko Malenica, direktor HZZO-a, predložilo je tri paketa mjera. Prvi se odnosi na poštivanje postojećih zakona, drugi na izmjenu zakona, a treći na srednjoročne mjere koje bi trebale dovesti do smanjivanja doprinosa. Najvažniji prijedlog je da Vlada propiše da se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ubuduće plaćaju i na autorske honorare, naknade po ugovorima o djelu, nakande članovima nadzornih i upravnih odbora, stečajnim upraviteljima, sudskim vještacima, sucima-porotnicima, nakande članovima predstavničkih tijela državne vlasti, ali i učenicima i studentima. Time honorari postaju opterećeni isto kao i plaće, a Vlada se nada da će time destimulirati poslodavce da, uz minimalne plaće, isplaćuju honorare.

Prvi paket mjera gotovo je identičan mjerama za suzbijanje nelikvidnosti i odnosi se na sudsko utjerivanje dugova, na naknade šteta iz osobne imovine članova uprava poduzeća te na pokretanje stečajeva. Povjerenstvo, ali i Vlada, inzistira na kaznenom progonu osoba koje daju lažne podatke o stečenim dohocima, bilancama ili lažno prikazuju uspjehe poslovanja. Prema Kaznenom zakonu, za ta se djela može isreći kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Jučer se čulo da nema podataka da je itko kažnjen na taj način, ali da se zato progone ljudi koji ukradu kilogram jabuka.

Malenica je rekao da oko 7000 pravnih osoba ima promet veći od 100.000 kuna, a nema niti jednog zaposlenoga. Ima čak i poduzeća koja ostvaruju promet od oko 50 milijuna kuna, također bez zaposlenih. Povjerenstvo je, među ostalim, predložilo da se poduzećima koja ne uplaćuju doprinose ne povjeravaju poslovi. Prema prijedlozima Povjerenstva, spriječit će se i osnivanje, spajanje i preregistarcija poduzeća i obrta bez podmirenih obveza prema fondovima.

Nadzor nad obračunavanjem i plaćanjem doprinosa preuzet će i Porezna uprava, a pod udar Kaznenog zakona, predloženo je, doći će nedopuštena trgovina i rad na crno. Treći paket mjera za koji su ministri isticali da je jedini dugoročni način rješavanja problema - najkraći je i najopćenitiji. Svodi se na konstataciju da treba sniziti stope doprinosa i tako rasteretiti trošak rada. Predloženi paket mjera izazvao je opširnu raspravu članova Vlade koja je na trenutke prerastala u otvorene sukobe.

Borislav Škegro, ministar financija, prozvao je Ministarstvo rada i socijalne skrbi te fondove istaknuvši da se ne mogu unedogled "vući" dugovi, nego ih treba naplatiti ili reprogramirati, a neplatiše sankcionirati. Također je rekao da treba rashodnu stranu fondova "pročešljati od lažnih umirovljenika i bolesnika" i zatražio izvješće o sudskim postupcima koji se vode zbog krivotvorenja dokumentacije i umirovljenja na temelju takvih dokumenata...

Edita Vlahović