12.03.99, petak
Klik za veliku naslovnicu

Promjene na HTV-u
Marija Peakić-Mikuljan kandidirala se za urednicu HRT-a

Komentar Jutarnjeg lista nakon slučaja Hrvatske gospodarske banke
Zašto Marko Škreb, guverner Narodne banke, kojemu je u godinu dana uništeno deset banaka, ne podnese ostavku?!

Prijedlog novih davanja u državni budžet
Vlada traži još više novca od studenata, đaka i honoraraca

Izaslanstvo HDZ-a BiH danas i sutra u Zagrebu pregovara s vodstvima HSLS-a i SDP-a
Jelavić dolazi u službeni posjet Budiši i Račanu

Prof. dr. Mirko Gjurašin jučer u KBC-u Rebro pregledao Dinka Šakića
Liječnički konzilij odlučuje je li Šakić sposoban izići pred sud

Robert Gelbard sastao se jučer s hrvatskim Predsjednikom
Gelbard: SAD poštuje Tuđmanovo protivljenje stvaranju trećeg entiteta

Razgovor: Branko Roglić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca
Treba javno reći tko je sve nelegalno stekao imovinu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Robert Gelbard sastao se jučer s hrvatskim Predsjednikom
Gelbard: SAD poštuje Tuđmanovo protivljenje stvaranju trećeg entiteta

Franjo Tuđman i Robert Gelbard ZAGREB - Smatram vrlo znakovitim i zaista cijenim potporu koju smo dobili od predsjednika Tuđmana protiv stvaranja trećeg entiteta u BiH, kao i njegovo inzistiranje na tome da se sve strane moraju potpuno pridržavati Daytonskoga sporazuma - izjavio je novinarima posebni izaslanik američkoga predsjednika Robert Gelbard nakon sinoćnjega sastanka s predsjednikom Franjom Tuđmanom u Zagrebu. Gelbard je jučer poslijepodne doputovao iz BiH gdje se sastao sa sva tri člana Predsjedništva - Alijom Izetbegovićem, Antom Jelavićem i Živkom Radišićem. Glavna tema tih razgovora bila je arbitražna odluka o Brčkom, a Gelbard je izrazio veliko zadovoljstvo što i hrvatski predsjednik čvrsto podupire arbitražnu odluku.

Tijekom jučerašnjih razgovora u Uredu Predsjednika, uz Brčko, najviše se razgovaralo o odnosima Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije, ali i o bilateralnim odnosima Hrvatske i SAD-a, posebice o stupnju gospodarske suradnje i gospodarskom stanju u Hrvatskoj. Gelbard je potvrdio da se razgovaralo i o stanju u medijima i željenim promjenama izbornog zakona, ne želeći novinarima otkriti detalje. I Gelbard i predstojnik Ureda Predsjednikova Ivica Kostović razgovore su, unatoč nekim nesuglasicama, ocijenili vrlo prijateljskima. Gelbard je rekao da su se nesuglasice odnosile na probleme u Federaciji ne želeći iznositi detalje.

Kostović je pak kazao kako se pokazalo da usprkos povremenim nesuglasicama Hrvatska ostaje pouzdan partner SAD-u, što je pokazala i svojom podrškom odluci međunarodnog arbitra za Brčko. Na pitanje novinara je li bilo riječi o posjetu predsjednika Tuđmana Americi, Kostović je odgovorio:

- Predsjednik Tuđman odavno ima poziv hrvatskih iseljenika da dođe, a kada bi i bio upućen službeni poziv za posjet Americi, mi bismo to vrlo rado razmotrili.

Gelbard uopće nije govorio o mogućnosti posjeta predsjednika Franje Tuđmana Americi. Na sastanku u Uredu Predsjednika bili su i ministar vanjskih poslova Mate Granić, predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić te hrvatski veleposlanik u SAD-u Miomir Žužul te američki veleposlanik William Montgomery. Gelbard se prije sastanka u Uredu Predsjednika susreo s hrvatskim ministrom obrane Pavlom Miljavcem, a za sinoć je bila predviđena radna večera s ministrom Granićem...

Sanja Despot