17.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Susret predsjednika Tuđmana i poglavara SPC-a
Patrijarh Pavle: Srbi moraju prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu

Autocentar Zubak nije platio 18,5 milijuna kuna poreza za 1997. i 1998. god.
Pavo Zubak: Sve porezne dugove platit ću do kraja ožujka

Terorizam: Eksplozija službenog bijelog Golfa 3 u Sarajevu u 7.30 sati
U atentatu teško ranjen doministar MUP-a Federacije BiH Jozo Leutar

Stotinjak radnika ispriječilo se ispred direktora, sudskih izvršitelja i policije
Vozači Zagrebačkih transporta spriječili pljenidbu kamiona

Enron u Hrvatskoj: Dr. Mirko Matić, član Hrvatskoga gospodarskog foruma i energetski stručnjak
U 20 godina na TE Jertovec Enron će zaraditi 600 milijuna dolara

Suđenje Baraču i Obrvanu: Saslušan sanacijski upravitelj banke
Koncul : Tanora AG iz Liechensteina dužna je Dubrovačkoj banci 15 milijuna DEM

Vlaho Bogišić, jedini član Vijeća HRT-a koji je glasovao protiv izbora Marije Peakić-Mikuljan za glavnu urednicu HTV-a
Posljedice Tuđmanove odluke o imenovanju Marije Peakić.Mikuljan snosit će Ivica Vrkić

Pravaška stranačka scena: Nakon dugih nagađanja jučer i službena potvrda
Prkačin osniva novu stranku

Intervju: Dr. Ljubomir Antić, povjesničar, publicist, novinar i nedavno imenovani direktor Hine
Antić: Pašalić nema nikakve veze s mojim imenovanjem za direktora Hine

Nestašica lijekova: Ministar zdravstva najavio rigorozne mjere protiv ljekarnika
Reiner: Zatvorit ćemo sve ljekarne bez lijekova s liste

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Intervju: Dr. Ljubomir Antić, povjesničar, publicist, novinar i nedavno imenovani direktor Hine
Antić: Pašalić nema nikakve veze s mojim imenovanjem za direktora Hine

dr. Ljubomir Antić Dr. Ljubomiru Antiću (53), povjesničaru, publicistu, novinaru i političaru, koji je nedavno imenovan ravnateljem državne izvještajne agencije Hine, ovih dana predstavljena je i knjiga s kolumnama iz Vjesnika pod naslovom "50 gledišta".

Antićevu zbirku promovirao je i Ivić Pašalić, Predsjednikov savjetnik za unutarnju politiku, što je rezultiralo oprečnim mišljenjima i komentarima. Antić u tom intervjuu govori o tome je li riječ o njegovu približavanju HDZ-u, o tome zašto se prihvatio mjesta prvog čovjeka Hine, o svojoj tzv. politici "srednjeg puta" i koječemu drugom.

- Za mnoge ljude neobično je što je vašu knjigu promovirao i Ivić Pašalić. Kako je do toga došlo? - Zašto bi to bilo neobično!? Svaka promocija je događaj, ali i reklama kojom se nastoji svratiti i pozornost. Promocija moje knjige bila je više od promocije, zapravo politički događaj, a mislim da takvo što priželjkuje svatko tko objavi knjigu. Činjenica da su knjigu predstavili Ivić Pašalić, Zdravko Tomac i književnik Stjepan Čuić opet je logična i proizilazi iz naravi mojih kolumni u kojima se zauzimam za "srednji put" u hrvatskoj politici.

- Je li pojavljivanje Ivića Pašalića na promociji vaše knjige posljedica vaših pregovora da preuzmete mjesto ravnatelja u Hini? - Ne. Ivić Pašalić s tim nema nikakve veze. Jednostavno, na toj promociji htio sam se naći u sredini hrvatske politike s tim da mi, s jedne strane, bude netko s ljevice, a s druge, netko tko je na drugoj strani političkoga spektra.To logično proizilazi iz samoga sadržaja knjige jer ja se, doista, nalazim u sredini hrvatskoga političkoga spektra.

- Tko vas je nagovorio da preuzmete mjesto ravnatelja Hine nakon što je ostavku dao Branko Salaj? - Rekli smo da ćemo danas razgovarati o knjizi, a ne o Hini. Mnogim novinarima sam već rekao da neko vrijeme o Hini neću govoriti. Tek sam na početku i ne mogu reći ništa osim da se uvodim u posao. Prve su mi preokupacije istjerivanje dugova od onih koji Hini nisu platili usluge jer bez tog novca Hina ne može normalno funkcionirati. To znatno usporava druge stvari.

- Koji je vaš pravi motiv preuzimanja direktorske dužnosti u Hini? - Bio mi je izazov doći na čelo jedne takve agencije jer se želim baviti medijima.

- Što je to "srednji put" u politici? Nije li to, karikirano rečeno, "drveno željezo"? - Kako se uzme. Činjenica je da se hrvatski politički život sve više polarizira; a to onda stvara napetost u društvu i mogućnost da dođe do velikih problema pa i do samog urušavanja sustava. Moja želja je vratiti se u javni život i pridonijeti tome da ne dođe do urušavanja, do napetosti koje bi mogle proizvesti čak i situacije koje se ne bi moglo kontrolirati.

Mislim da je bolje sačuvati stabilnost na jednoj razini kojom nismo zadovoljni, nego dopustiti urušavanje sustava. Jer, iz stabilnosti kojom nismo zadovoljni ipak možemo napraviti korak na bolje.

- Dosta je pokazatelja da je ovo društvo već prilično urušeno?! Je li vaš stav, dakle, kimanje glavom onima koji su društvo već u velikoj mjeri upropastili? - Ni u kojemu slučaju. Pa, izbori su blizu. Zar nije bolje u ovako relativnoj stabilnosti dočekati izbore na kojima će se verificirati raspoloženje hrvatskih građana i nakon čega će se, vjerojatno, moći napraviti sljedeći korak. Ako bi došlo do urušavanja, ako bi se stvorila situacija koju nije moguće kontrolirati, ljudi na izborima ne bi mogli realno rasuđivati. Odlučivali bi u euforiji, a znamo što znači kada se bira u takvoj atmosferi.

- Mislite na radničke socijalne nemire? - Mislim i na to. No, sve što je ogorčeno ne mora biti i opravdano. Mnogi građani Hrvatske, cijeli slojevi, imaju, doista, razloga za nezadovoljstvo. Međutim, put za izlazak iz takvoga stanja svakako nije rasulo. Smatram da je vrlo važno za budući politički razvoj u Hrvatskoj da sljedeći izbori proteknu mirno i da građani realno prosuđuju vrijednosti oporbe i stranke na vlasti... Ivica Radoš