29.03.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Spektakularna akcija američkih specijalaca kod Buđanovaca
Helikopterskim desantom kod Beograda spašen pilot aviona F-117

Rušenje nevidljivog aviona
Jesu li Srbi oborili Night Hawk zastarjelim raketama SA-3 "Neva"?

Kosovo: Masovne egzekucije
Pola milijuna Albanaca u bijegu

Jugoslavija se navikava na život pod uzbunom
Nakon 12 sati u skloništima u noći sa subote na nedjelju, građani Jugoslavije, tek što su se popeli u svoje stanove, ponovno su začuli sirene zračne opasnosti

Beogradski koncert na Trgu Republike
"Why, bre, Bile?"

Privilegij predsjedničkog savjetnika i bivšeg predsjednika nadzornog odbora banke
Smiljko Sokol uspio je dignuti 20.000 maraka iz blokirane Komercijalne banke

Osam godina rata: Koja je cijena Miloševićeve politike?
250.000 mrtvih i 110 milijardi dolara šteta

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Spektakularna akcija američkih specijalaca kod Buđanovaca
Helikopterskim desantom kod Beograda spašen pilot aviona F-117

Poklopac cockpita palog aviona AVIANO, BRUXELLES - Spektakularnom akcijom specijalne jedinice američkih zračnih snaga, u subotu je spašen pilot bombardera F-117 Stealth, koji je pod nepoznatim okolnostima srušen u Jugoslaviji.

Dok je državna televizija Radio-televizije Srbije oko ponoći prikazivala snimke zrakoplova srušenog kod sela Budanovci, oko 60 kilometara zapadno od Beograda, američki su specijalci već bili pronašli pilota koji se prije pada uspješno katapultirao. Zrakoplov je srušen u 19,45 sati, a iz zračne baze u Avianu odmah je u smjeru Beograda krenula je spasilačka misija u helikopteru CH 53 SS, a potporu i zaštitu pružalo mu je nekoliko lovaca. Spasitelji su nakon nekoliko sati pronašli oborenog pilota zahvaljujući radioodašiljaču koji je emitirao točnu lokaciju na kojoj se nalazio. Nakon što mu je pružena prva pomoć, pilot je ukrcan u helikopter i prebačen na sigurno, a tijekom ranih jutarnjih sati vratio se u zračnu bazu Aviano.

Akcija spašavanja pilota bila je gotova u 2,45 sati. Natpis na kabini srušenog aviona navodi ime pilota kao kapetana Kena "Wiza" Dwellea, ali Pentagon još nije potvrdio informaciju. Cijena zrakoplova F-117 iznosi otprilike 75 milijuna DEM, a piloti iz Aviana tvrde da je obuka svakog pilota deset puta skuplja. Struktura i oblik zrakoplova F-117 prilagođeni su maksimalnom umanjenju svih vrsta odraza, posebice elektromagnetskih valova koje raspršuje ili, zbog posebnog premaza, upija radarske zrake. Zbog smanjenja radarskog odraza i krilo je zakošeno za 67 stupnjeva. Radi izbjegavanja detekcije infracrvenim senzorima, ispuh motora se hladi uvođenjem zraka iz atmosfere a zatim usmjerava prema gore. Svi vrući dijelovi obloženi su keramičkim izolatorima, koriste se i akustični, a minimizirano mu je i sekundarno elektromagnetskim zračenje.

Samo je 50-ak najboljih američkih pilota obučeno za borbene letove tim modelom bombardera. Srbi nemaju gotovo nikakve izglede da prikupe tajne podatke sa srušenog zrakoplova. Plamenovi na pojedinim dijelovima zrakoplova dokazuju da su se aktivirali mehanizmi samouništenja tajnih podataka koji se aktiviraju katapultiranjem pilota ili padom zrakoplova.

Edi Jurković, J. L.