29.03.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Spektakularna akcija američkih specijalaca kod Buđanovaca
Helikopterskim desantom kod Beograda spašen pilot aviona F-117

Rušenje nevidljivog aviona
Jesu li Srbi oborili Night Hawk zastarjelim raketama SA-3 "Neva"?

Kosovo: Masovne egzekucije
Pola milijuna Albanaca u bijegu

Jugoslavija se navikava na život pod uzbunom
Nakon 12 sati u skloništima u noći sa subote na nedjelju, građani Jugoslavije, tek što su se popeli u svoje stanove, ponovno su začuli sirene zračne opasnosti

Beogradski koncert na Trgu Republike
"Why, bre, Bile?"

Privilegij predsjedničkog savjetnika i bivšeg predsjednika nadzornog odbora banke
Smiljko Sokol uspio je dignuti 20.000 maraka iz blokirane Komercijalne banke

Osam godina rata: Koja je cijena Miloševićeve politike?
250.000 mrtvih i 110 milijardi dolara šteta

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Kosovo: Masovne egzekucije
Pola milijuna Albanaca u bijegu

Djeca izbjegla s Kosova BRUXELLES - Ono što se trenutačno događa na Kosovu sustavna je i planirana akcija etničkoga čiščenja, koju je organizirala i provodi jugoslavenska vlada. Nije riječ ni o kakvoj improvizaciji. Postoji samo jedan način da se zaustavi humanitarna katastrofa kakve nije bilo od kraja Drugoga svetskog rata. Saveznici su odobrili dodatne snage za pojačanje zračnih napada, nakon kojih ćemo, u sklopu druge faze napada, napasti jugoslavenske tenkove i vojnike na terenu. Ne postoji drugi način.

NATO neće zaustaviti napad - odlučno je jučer poslijepodne iz sjedišta NATO-a poručio glasnogovornik Jamie Shea, dodavši da će svaki dokaz o zločinima koji se događaju biti upućen izravno Sudu u Haagu. Optužnice se neće podizati samo protiv izvršitelja zločina koji se sada događaju na Kosovu, nego i protiv onih koji su ih zapovjedili, istakao je Shea.

- Strategija Slobodana Miloševića potpuno je jasna. On više ne ratuje protiv OVK, nego provodi etničko čišćenje Kosova, a preko izbjegličkog problema namjerava destabilizirati cijelu regiju - naglasio je Shea nakon iznošenja pogubnih jučerašnjih podataka.

Do sada je najmanje pola milijuna izbjeglica napustilo svoje kuće na Kosovu, a taj se broj rapidno povećava. Oko 20.000 izbjeglica zaputilo se prema Albaniji, a jučer ih je za samo nekoliko sati u Albaniju ušlo deset tisuća. Jugoslavenske vlasti prije ulaska u Albaniju oduzimaju izbjeglicama ne samo imovinu, nego i osobne isprave, iz čega je jasno da njihov odlazak smatraju trajnim i da im neće dopustiti povratak na Kosovo. Ono što najviše zabrinjava jest što među izbjeglicama nema muškaraca od 16 do 60 godina čija nam je sudbina nepoznata, rekao je Shea.

- U NATO stižu izvještaji o čišćenju sjevernog dijela Kosova, a zabrinjava i to što više nije riječ samo o organiziranim vojnim jedinicama, nego operiraju Arkanovi Tigrovi i druge skupine - rekao je Shea.

Britanski časnik David Wilby izvijestio je kako Vojska Jugoslavije ne čisti samo područje Kosova, nego i Leskovac. U Podujevu, Srbici, Mališevu i Đakovici sustavno pljačkaju i uništavaju kuće, a vojska i paramilitarne skupine odvajaju muškarce od žena i provode skupne egzekucije. Očita je namjera jugoslavenskih vlasti, istakli su predstavnici NATO-a, stvaranje tampon zone od deset milja uzduž albanske granice.

Shae je rekao da je izgorjela i kuća albanskog vođe Ibrahima Rugove koji se trenutačno skriva, kao i Veton Surroi, zbog očite kampanje ubijanja i protjerivanja albanskih intelektualaca i političke elite.

- Ne postoji niti jedna isprika za to što trenutačno rade srpske snage, a povezivati to nasilje s vojnim udarima NATO-a perverzno je - zaključio je Shea.

Redakcijsko izvješće