15.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Rad na crno u Maksimiru: Zlatko Canjuga i Mirko Novosel odbijaju bilo kakvu vezu s incidentom
Poduzetnik Zrnić: Moji radnici, koje su jake policijske snage odvele sa stadiona, gradili su i zgradu HRT-a

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

George Robertson, ministar obrane Ujedinjenog kraljevstva, otkriva
Ratko Mladić predvodi srpske paravojne formacije na Kosovu

Arkan na popisu ratnih zlocinaca
Haag traži Arkana zbog pokolja 250 Vukovaraca 1991

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

Franjo Janeš Samostalni sindikat drvne i papirne industrije Hrvatske danas svoje članstvo izvodi na prosvjedu na zagrebački Trg Francuske Republike, na kojem se očekuje oko 1500 radnika.

• Koji su razlozi prosvjedu i kakve rezultate očekujete? - Naš sindikat od 1994. pokušava riješiti probleme, ali ništa se nije postiglo. Slali smo dopise, urgirali i od Vlade i resornih ministarstava pokušavali dobiti odgovore, ali oni nisu imali sluha pa nama nije prostalo ništa drugo nego da krenemo u javni prosvjed i da s ulice uputimo poruku. Mi očekujemo da će se danas na prosvjedu pojaviti 1500 ljudi, koji će upozoriti na svu ozbiljnost problema. Očekujemo da će nas Vlada ovaj put slušati. Prosvjed će proći mirno, no ako Vlada ne bude konkretno reagirala, posegnut ćemo za drastičnim mjerama, od općeg štrajka do blokade prometnica kojima se izvozi drvna sirovina u inozemstvo.

• Što zahtijevate od Vlade? - Među ostalim, tražimo da se riješi odnos drvne i papirne industrije i Javnog poduzeća Hrvatske šume, zatim rasterećenje doprinosa i povećanje plaća, smanjenje cijene energenata na domaćem tržištu, osiguranje zaštite vjerovnika, prije svega radnika kao vjerovnika za neisplaćene plaće te saniranje pojedinih tvrtki. Postoje tregovačka društva u kojima devet mjeseci nisu isplaćene plaće, a dvije godine nisu plaćeni mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Tim ljudima uskraćeno je osnovno pravo na liječenje. Plaće u našoj grani u prosjeku iznose 1500 kuna.

• Već godinama postoje problemi na relaciji JP Hrvatske šume i prerađivači. Ima li pomaka u njihovu rješavanju? - Mi smatramo da se odnosi između JP Hrvatske šume i prerađivača trebaju regulirati tako da i jedna i druga grana prežive i počnu normalno funkcionirati. Činjenica je da dio trgovačkih društava duguje Hrvatskim šumama. Na drugoj strani, one ne mogu samo reći da, ako ne platite dug, više ne možete dobiti ni jednog prostornog metra sirovine. U slučaju provođenja takve politike za dva mjeseca bio bi zatvoren veći dio kapaciteta u drvnoj industriji.

• Izvoz sirovine velik je problem? - Samo u okolici Zagreba i u Međimurskoj županiji u posljednje dvije i pol godine naraslo je novih 86 pilana. U njima pile oblovinu, a te piljenice izvoze se u Italiju i druge zemlje. Mi smo 1994. pokušali spriječiti izvoz sirovine i tražili smo od Vlade da se nešto učini. Vlada je uvela takse na izvoz sirovine, a rečeno je da će novac od toga biti proslijeđeni u proračun, a potom će se davati finalistima u teškoćama. No država je pokupila takse i zadržala ih kod sebe, a proizvođači ih nikada nisu vidjeli.

• Ima li izlaza? - Prije svega se država mora opredijeliti trebaju li joj pilane ili joj treba finalna prerada koja će uzimati sirovinu i finalizirati proizvode.

Ivica Buljan