15.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Rad na crno u Maksimiru: Zlatko Canjuga i Mirko Novosel odbijaju bilo kakvu vezu s incidentom
Poduzetnik Zrnić: Moji radnici, koje su jake policijske snage odvele sa stadiona, gradili su i zgradu HRT-a

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

George Robertson, ministar obrane Ujedinjenog kraljevstva, otkriva
Ratko Mladić predvodi srpske paravojne formacije na Kosovu

Arkan na popisu ratnih zlocinaca
Haag traži Arkana zbog pokolja 250 Vukovaraca 1991

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

Jakub Krasniqi Dok predsjednik prijelazne vlade Hasim Thaqi s Oslobodilačkom vojskom Kosova boravi na Kosovu, u Bruxellesu ga je tijekom izvanrednog summita NATO-a predstavljao donedavni politički glasnogovornik OVK i član albanskog izaslanstva u Rambouilletu, a sadašnji potpredsjednik Vlade Jakub Krasniqi.

Sastao se s britanskim ministrom Robinom Cookom, a potom i s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright. Jučer je otputovao u Pariz na razgovore s vrhom francuske diplomacije.

Promjena tona s kojim se o OVK govori i u Washingtonu i u Bruxellesu je očigledna. Krasniqi, s kojim smo razgovarali u utorak na večer u jednom od bruxellskih hotela, zadovoljan je prijemom koji sada ima Thaqijeva vlada.

Još im, međutim, nije obećano naoružavanje OVK i koordinacija sa NATO-om, već su im dana jamstva da će aktiviranje Apacha i odsijecanje goriva i komunikacija srpskim snagama znatno izmijeniti stanje na kosovskom ratištu. S obzirom na ozbiljnost situacije u kojoj je trenutačno OVK i njegova vlada Krasniqi ne želi otkrivati previše.

Preskočili smo Rambouillet

• Kakvu su vam konkretnu pomoć ministar Cook i državna tajnica Albright obećali za Kosovo? - Bili su to vrlo, vrlo važni sastanci prvo s Cookom, a poslije i s državnom tajnicom Albright, a glavna tema bila je trenutačna situacija na Kosovu. Oboje su nam obećali nastavak zračnih napada sve dok se Miloševića ne prisili da prihvati sve uvjete međunarodne zajednice. Mi smo im iznijeli svoje političke zahtjeve i zahtjeve za rješavanje humanitarne krize.

• Kakve ste im političke zahtjeve postavili? Je li još uopće aktualan sporazum iz Rambouilleta, odnosno koji njegov dio može biti aktualan? - Poslije svega što se dogodilo i još se događa na Kosovu otišli smo dalje, mislim da smo preskočili sporazum iz Rambouilleta. Poslije toga međunarodna zajednica ima obvezu napraviti korak dalje pri određivanju političkog statusa Kosova.

• Jesu li vam tijekom tih razgovora obećali buduću potpunu nezavisnost Kosova? Možete li sada prihvatiti išta manje? - Kada smo govorili o sigurnosnim pitanjima, izričito smo razgovarali o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu.

• Je li bilo riječi o naoružavanju OVK? - Oboje, i ministar Cook i državna tajnica Albright, odgovorili su nam da se to ne može provesti zbog postojećeg embarga na slanje oružja. Rekli su nam da će umjesto toga Saveznici intenzivirati zračnu kampanju i objasnili da se mnogo očekuje od napada Apache helikoptera na srpske snage na Kosovu koji će uslijediti vrlo brzo.

• Neki od scenarija mogućih daljnjih akcija NATO-a predviđaju da bi upravo OVK mogla biti snaga NATO-a na terenu. Postoje li za to ikakvi izgledi? - Očito je da NATO-ovim napadima nedostaje kopnena akcija, a mi čvrsto vjerujemo da bi barbarske napade srpskih snaga moglo prekinuti opskrbljivanje OVK vojnom pomoći i sredstvima koja nam nedostaju. Oslobodilačka vojska Kosova nastavit će se boriti za svoje ciljeve i braniti Kosovo bez obzira na sve okolnosti, ali trenutačno još nismo postigli dovoljnu suradnju sa NATO-om u smislu koji spominjete i s time nismo zadovoljni. Do sada nismo dobili nikakva konkretna obećanja na takve zahtjeve, ali nadamo se da će daljnji razvoj situacije i kompozicija NATO-ovih operacija voditi pravim rezultatima na terenu.

• Što se zapravo dogodilo u Kamenici i koje mogu biti posljedice proširenja borbi na tlo Albanije? - Borbe koje se vode na Kosovu iz dana u dan su sve snažnije i brutalnije. U rat su uvučene i regije u kojima prije nije bilo borbi. Rat se širi u sjevernu Albaniju. Mi mislimo da se proširenje sukoba može preokrenuti negativno za Srbiju i da joj to povećava izglede da izgubi rat...

Sanja Despot